• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekoloģiski tīru māju un dzīvokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Rudens sesijas 19.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekoloģiski tīru māju un dzīvokli

13. starptautiskā izstāde "Māja II 2000"

B5.JPG (35048 BYTES)
Firmas "Barkli" tirdzniecības direktors Vladimirs Maculevičs

B4.JPG (34446 BYTES)
"Infradons" direktors Igors Skvorcovs pie infrasarkanā starojuma kabīnes

B2.JPG (37786 BYTES)
Uzņēmuma "Saulkalne" galvenais tehnologs Sergejs Aļakritckus

B6.JPG (82634 BYTES)
SIA "Niedru jumti" meistars Jānis Pīleņģis

B7.JPG (62919 BYTES)
SIA "Treko" guļbaļķu pirtiņa jau pasūtīta

Šonedēļ, no 18. līdz 22. oktobrim, starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek izstāde "Māja II 2000". Jau trīspadsmito reizi visus interesentus saista viss jaunākais mājas, dzīvokļa būvniecībai, remontam un labiekārtošanai. Šā gada izstādē piedalās 300 firmu no 28 valstīm, tuvāko valstu skaitā Igaunija, Lietuva, Vācija, Polija, Itālijas, bet tālāko — Brazīlija un Kambodža.

Atklājot izstādi, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs teica:

— Tad, kad cilvēks ir atrisinājis savu pirmo vajadzību pēc pārtikas, mums ir izstāde "Rīga Food"; tad, kad cilvēks ir atrisinājis otru problēmu — apģērbu, mums ir izstāde "Rīga Tekstils"; tad, kad cilvēks sāk apzināties, ka viņam jākonkurē ar pārējiem un lieti būtu iegūt zināmu izglītības līmeni, mums ir izstāde "Skola"; un tad viņš sāk sapņot par savu pili — istabu, dzīvokli un galarezultātā māju. Un vēlas, lai viņa pils būtu mājīga un viņš tur justos labi. Un tad viņam palīgā nākat jūs — izvēlēties visu nepieciešamo, lai radītu apstākļus, lai savā pilī, dzīvoklī, mājā varētu justies labi. Es ceru, ka šodienas izstāde palīdzēs ikvienam no mums atrast kādu sīkumiņu, kādu detaļu jau uzceltai vai tikai sapņos iecerētai mājai. Lai jums šodien izdodas apvārdot savus potenciālos klientus un noslēgt visizdevīgākos līgumus 2000. gadā! Ceru, ka šodien ir izstādīti tikai videi draudzīgi materiāli un cilvēkam drošas iekārtas. Vēlu jums veiksmi!

Starptautisko izstāžu sabiedrības "BT 1" vārdā klātesošos sveica direktors Viesturs Tīle, uzsverot, ka šī rudens izstāde vairāk orientēta uz būvniecību un mājokļa labiekārtošanu. Patlaban arvien vairāk ienāk jaunas tehnoloģijas un materiāli, tāpēc tas ir labs piedāvājums profesionālajiem būvniekiem, īpaši tiem, kas nevar gaidīt līdz pavasara izstādei "Māja I". V.Tīle izteica vēlējumu, lai mājokļi būtu arvien labāk iekārtoti un tajos ikviens justos labi.

Izstādē iespējams iepazīties ar visdažādākajiem būvmateriāliem: ēku fasāžu elementiem, jumtu segumiem, paneļiem, vārtiem, metāla un koka konstrukcijām, logiem, durvīm, grīdas segumiem. Izstādīti visjaunākie materiāli, tiek piedāvātas vismodernākās tehnoloģijas.

Pirmo reizi plaši pārstāvēti ir sadzīves tehnikas izplatītāji, kas piedāvā "General Elektric", "TDK Corporation", "Philipp", "Krupp", "Singer", "Kenwood", "Remington" un citu uzņēmumu ražojumus.

Lielu interesi izraisa firmas "Infradons" piedāvātās infrasarkanā starojuma kabīnes "Health Mate", kas izgatavotas Amerikas Savienotajās Valstīs. Tas ir japāņu ārsta Tadaši Išakava patentētais izgudrojums organisma dziļāko audu sasilšanai izmantot infrasarkano starojumu. Papildu efektu rada Kanādas sarkanais ciedrs, no kura darinātas kabīnes, un kurās parasti notiek šīs procedūras. Kā atzina firmas direktors Igors Skvorcovs, tas ir jauns produkts Baltijas valstīs, tomēr jau iemantojis popularitāti, jo pasūtītāji ir ne tikai sporta klubi un veselības centri, bet arī privātpersonas.

Īpaši gribas pieminēt firmu "Hidro Standarts", kas specializējusies bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtu uzstādīšanā. Uzņēmums izplata Somijas plastmasas izstrādājumu un elektronisko mērīšanas ierīču ražotāja "Labko" produkciju — smilšķērājus un dūņu atdalītājus, nostādināšanas un filtrācijas sistēmas, notekūdeņu savākšanas kanālus un septiķus, neitralizācijas sistēmas u.c. Šo produktu pielietošanas vietas ir no degvielas uzpildes stacijām, restorāniem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem līdz ģimenes mājām. Visi minētie izstrādājumi atbilst noteiktajiem Eiropas valstu standartiem.

Katram savu stilu! Īpaši ekskluzīvas stila mēbeles piedāvā Kambodžas meistari. Plašu ekspozīciju no privātās kolekcijas sagatavojusi uzņēmēja Olga Proskura. Tajā masīvas sarkankoka stila mēbeles papildina interjera elementi. Apmeklētājus saista arī īpaši sagatavotā šova programma, tiek atskaņota mūzika austrumu gaumē un dedzinātas smaržzāles. Veidojot tā saucamās ķīniešu istabas, ikviens sevi cienošs nama vai pils saimnieks stila mēbeles pasūta Kambodžā. Jāpiebilst, ka mēbeļu komplektus, kuru aptuvenā cena pārsniedz nelielas savrupmājas vērtību, pasūtījuši arī daži Latvijas privātmāju īpašnieki.

Kaut arī "Māja II" vairāk orientēta uz mājas un dzīvokļa remontu un labiekārtošanu, daži no eksponentiem, piemēram, "Garten", piedāvā dārzu un apstādījumu projektus, dažādus stādmateriālus. Savukārt firma "LIK M" izgatavo apūdeņošanas sistēmas, strūklakas un dažādus dārza dekorus.

Izstādē īpaši plaši pārstāvēta Latvijas būvmateriālu ražotāju asociācija. Piemēram, SIA "Saulkalne" no Rīgas rajona šogad piedāvā fasētus būvmateriālus — maltos karbonātkaļķus, maltos nedzēstos baltkaļķus, maltos nedzēstos dolomīta kaļķus, mūrēšanas un apmetuma darbiem sausās un mitrās telpās, kā arī dolomīta kaļķus augsnes skābuma neitralizācijai. Celtniekiem noderīgas būs arī dabīgas frakcionētas smiltis, kvarca un dolomīta, kaļķakmens smiltis. Uzņēmumā iespējams iegādāties dekoratīvo dolomītu un dolomīta plāksnes.

Viens no ekoloģiski tīrajiem un pēdējos gados īpaši iecienītājiem materiāliem ir koks. Firma SIA "Barkli" jau piecus gadus gatavo dažādus koka izstrādājumus, bet izstādē "Māja" piedalās pirmo reizi. Kā pastāstīja tirdzniecības daļas direktors Vladimirs Maculevičs, uzņēmums pēdējos gados ir ievērojami audzis, tajā nodarbināti gandrīz trīs simti cilvēku. Galvenā ražošanas bāze izvietota Ķegumā, kur uzstādītas modernas kokapstrādes iekārtas, iekārtota sava žāvētava. Mazumtirdzniecības veikals un vairumtirdzniecības bāze atrodas Rīgā, Maskavas ielā, kur iespējams iegādāties viso veidu kokmateriālus — grīdas un spundētos dēļus, līstes, celtniecības bruses, saplākšņus u.c. Turklāt firma izpilda jebkura veida pasūtījumus, tajā skaitā dārza mēbeļu, durvju un logu izgatavošanā. Kā apgalvoja V.Maculevičs, klienti netiekot vērtēti pēc pasūtījuma apjoma. Ja nepieciešams, šeit var iegādāties kaut vai pāris dēļus. Nesen "Barkli" sākta guļbaļķu māju būvniecība. To vidējais izcenojums — 200 lati par kvadrātmetru — ir krietni zemāks par pašreiz tirgū piedāvāto māju būvizmaksām. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz Vāciju un Skandināvijas valstīm.

Viena no pirmajām guļbaļķu ēku būvniecību pirms desmit gadiem Latvijā uzsāka firma "Treko". Meistars Gundars Dulle spēj tikai stāstīt un rādīt, jo pie izstāžu halles uzslietā pirtiņa ieinteresējusi daudzus apmeklētājus. Vieni vēlas uzzināt, cik lielas izmaksas ir pilnībā pabeigtai celtnei, bet mežu īpašnieki interesējas, kā sagatavot būvniecībai baļķus. Jāpiebilst, ka firmas "Treko" meistari mācījušies Ziemeļamerikā, kur piedalījušies 14 māju būvniecībā. "Treko" guļbūves ir roku darbs, tās netiek virpotas, un tāpēc iespējams izmantot būvniecībā dažāda izmēru baļķus. Katrai pasūtītajai mājai koki tiek speciāli atlasīti un zāģēti jaunā mēnesī. Baļķiem tiek veidota rieva, kas kalpo spriedzes noņemšanai un nodrošina pret plaisu rašanos. Guļbūves konstrukcijas izmaksas sastāda 45 latus par sienas kvadrātmetru. Izstādes laikā tiek piemērotas cenu atlaides. Patlaban interesentiem tiek piedāvāta iespēja iegādāties zemesgabalus Kurzemes jūrmalā, Žocenē, kur paredzēts veidot ekoloģisko ciematu.

Kas gan var līdzināties niedru jumtam! Kā apgalvo SIA "Niedru jumti" direktors un Amatniecības kameras jumiķu sekcijas vadītājs Armands Liede, nekas nestāv līdzās šim ekoloģiski tīrajam materiālam. Vienpadsmit gadus, kopš darbojas šī firma, darba nav trūcis, jo niedru jumti likti gan pirtiņām, dārza mājiņām, gan lielām dzīvojamām mājām un "Lido" Dzirnavu kompleksa ēkām. Niedru jumts pasargā no lietus un arī ilgi saglabā siltumu. Kā apgalvojis kāds klients no Ikšķiles, pēc niedru jumta uzlikšanas kurināmā ekonomija bijusi vismaz divarpus reizes liela. Kā vienu no interesantākajiem gadījumiem A.Liede minēja kāda pasūtītāja vēlmi metāla jumtu pārklāt ar niedrēm, jo izrēķināts, ka jumta siltināšanas izmaksas ir tikpat lielas kā niedru jumta uzklāšana — vidēji 16 līdz 26 lati par kvadrātmetru. Šogad klāts niedru jumts arī Šveicē, uz kurieni vesti izejmateriāli no Latvijas. Interese par niedru jumtu likšanu bijusi ļoti liela, un par Latvijas meistariem rakstījuši vairāki turienes laikraksti. Amata prasmi jaunie meistari iegūst, strādājot uzņēmumā, praktizējušies arī Vācijā. Patlaban uzņēmumā strādā trīs jumiķu brigādes. Jāpiebilst, ka jumta klāšanai derīgas ir tikai Latvijas ezeros augušās niedres, jo tās ir izturīgākas un cietākas. Rietumeiropas valstīs niedru kvalitāti ietekmē pārlieku lielais apkārtējā vidē esošais ķimikāliju daudzums. Niedru vākšana varētu būt arī ienesīga nodarbe Latgales iedzīvotājiem, jo viena neliela jumta uzklāšanai nepieciešami vismaz 90 kūlīši niedru. Tāpēc SIA "Niedru jumti" aicina talkā visus strādātgribētājus.

Latvijas materiālus slavē arī SIA "Vidridžu Atvari" no Limbažu rajona. Pirms sešiem gadiem izveidotais uzņēmums, kurā nodarbināti 42 strādājošie, specializējies parketa ražošanā. Šeit izgatavo ozola un oša masīvā parketa dēlīšus, grīdlīstes. Pēc īpaša pasūtījuma tiek veidoti mozaīkparketi. Tad gan tiek iepirkti arī citi kokmateriāli, piemēram, lapegle u.c. Gadu gaitā uzņēmumam izveidota jaudīga ražotne, iepirktas modernas iekārtas,piemēram, koka žāvēšanai tiek izmantota datorizēta kalte. Materiālu šķirošana tiek veikta pēc skandināvu standarta. Parkets, piemēram, tiek šķirots pēc koksnes šķiedras raksta un nokrāsas. Ozola parketu šķiro sešās, bet oša — trijās klasēs. Uzņēmumā izveidots parketa un mozaīkgrīdu rakstu katalogs. Protams, parkets ir ekskluzīvs materiāls, tā viena kvadrātmetra izmaksas svārstās no 6 līdz 16 latiem. Zemākā cena tiek prasīta par mazo parketa dēlīšu izgatavošanu. Vidridžieši var lepoties ar savu darbu, jo klātas mozaīkgrīdas Latviešu biedrības namā, Vernisāžā un nesen atvērtajā Japāņu restorānā, daudzās savrūpmājās. SIA "Vidrižu Atvari" parkets pieprasīts arī Skandināvijas valstīs.

Izstādē daudzi eksponenti piedāvāja dažādus izklaides un atpūtas elementus. Plaši pārstāvēti bērnu rotaļļaukumu veidotāji. Ziema un rudens ir laiks, kad vienīgā iespēja baudīt ūdens priekus ir baseinā. To izgatavošanā specializējušās vairākas firmas. Piemēram, "BST Rīga" , kas pārstāv Rīgas Tehniskās universitātes Celtniecības fakultāti, piedāvā dažādu baseinu projektēšanu un izgatavošanu kā iekštelpām tā arī dārziem. Savukārt Vācijā ražotos saliekamos peldbaseinus izstāda uzņēmums "Latinwest". Šos dažādas formas baseinus iespējams aprīkot ar sildelementiem, strūklakām, attīrīšanas ierīcēm utt.

Protams, tuvējā ziema liek interesēties par siltumu mājās. Izvēle tiešām ir ļoti liela — sākot no gāzes, šķidrā un beidzot ar cietā kurināmā katliem, radiatoriem, apkures sistēmām. Kamīnu ierīkošanas laiks tā kā būtu garām, bet var domāt arī par nākamo vasaru, izvēloties piemērotāko. Visplašāk pazīstamās ir firmas "Jotul" krāsniņas un kamīni. Izstādes laikā iespējams daudzus interesējošus materiālus iegādāties lētāk.

Jāpiebilst, ka otrajā izstāžu centra paviljonā notiek pirmais speciālizētais automašīnu, rezerves daļu un aprīkojuma gadatirgus "Viss tavam auto".

Ingrīda Rumbēna,  "LV" nozares redaktore

Foto: Vilnis Klintsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!