• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iespējamajiem putnu gripas draudiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem noteikumiem atkritumu pārvadāšanā

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iespējamajiem putnu gripas draudiem

Procedūra: iniciatīva
Debates: 2005.gada 25.oktobrī
Balsojums: 2005.gada 26.oktobrī

Putnu gripas draudi ir nopietni, taču labāk ir plānot rīcību nekā celt paniku. Atzīstot, ka pandēmijas risks jāuztver nopietni, Eiropas Parlaments 26. oktobrī pieņēma rezolūciju, kurā aicina dalībvalstis laikus sagatavot operatīvās rīcības plānus, nodrošināties ar vakcīnu rezervēm un saskaņot pasākumus Eiropā un visā pasaulē.
Nesenie paziņojumi, ka putnu gripa ir sasniegusi Eiropas Savienības robežas, liek tās dalībvalstīm laikus sagatavoties vīrusa uzliesmojumam. Eiropas Parlaments atzīst, ka Pasaules Veselības organizācijas brīdinājumi par iespējamo pandēmiju ir ļoti nopietni. Īpaši lipīgais putnu gripas vīruss (H5N1) dažu dienu laikā varētu izplatīties no viena kontinenta citā un pēc rekombinācijas ar cilvēka gripas vīrusu var radīt īpaši smagu gripu.
Viens no trim rezolūcijas projekta autoriem deputāts Georgs Andrejevs debatēs uzsvēra, ka dalībvalstis pret pandēmiju nevar cīnīties vienas. Viņš atgādināja, ka  dalībvalstu finansiālās iespējas vakcīnu un zāļu rezervju sagatavošanai ir ļoti atšķirīgas. Viņaprāt, Eiropas Komisijai būtu jāapsver, vai šim nolūkam nav jāizmanto ES solidaritātes fonda līdzekļi. 
Pieņemtajā rezolūcijā deputāti uzsver, ka Eiropas Savienībā jāsagatavo operatīvās rīcības plāni cilvēku inficēšanās gadījumā, nosakot: kā organizēt dalībvalstu sadarbību; kā novērst paniku sabiedrībā; kā identificēt teritorijas, kas jāizolē vispirms; kā noteikt iedzīvotāju grupas, kas jāvakcinē pirmās; kā nodrošināt taisnīgu pretepidēmijas zāļu izplatīšanu.
Lai sagatavotos iespējamajam pandēmijas uzliesmojumam, galvenais ir laikus izstrādāt un saražot pietiekamā daudzumā vakcīnas un pretvīrusa zāles, uzskata deputāti. Parlaments aicina Komisiju šajā jomā sadarboties ar ražotājiem. Pēc zinātnieku domām, saražošanai vajadzīgais laiks varētu būt trīs līdz astoņi mēneši. Parlaments aicina Komisiju arī koordinēt ES dalībvalstu un starptautisko sadarbību, kā arī piedāvāt tehnisko palīdzību ES un valstīm ārpus tās.
Lai novērstu gripas izplatīšanos no valsts uz valsti, Padomei jāpieņem plāns par pārrobežu satiksmes ierobežojumiem, ja tam rastos nopietns pamats. Padomei arī jārūpējas, lai ostās un lidostās būtu sagatavoti plāni veselības pārbaudēm.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!