• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES gatavību eventuālai gripas pandēmijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Finanšu perspektīvu 2007.-2013.gadam

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES gatavību eventuālai gripas pandēmijai

Pēdējā pusgada laikā Eiropas Savienības (ES) gatavība gripas pandēmijai ir uzlabojusies, tomēr, kā uzskata Eiropas veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Marks Kiprijanu, dalībvalstīm apņēmīgāk jāstiprina sava gatavība pandēmijai. Eiropas Komisija gatavo vairākas iniciatīvas, kā palīdzēt dalībvalstīm koordinēt darbību šajā jomā. Vēl šogad notiks ES mēroga komandpunktu mācības, kurās tiks simulēta gripas pandēmija, kā arī publicēts pārskatīts stratēģiskais dokuments par gatavību pandēmijai. Turklāt Eiropas Komisija un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs ir caurlūkojuši dalībvalstu plānus pirms ES veselības ministru neformālās sanāksmes, kas 20. un 21.oktobrī notika Hertfordšīrā, Apvienotajā Karalistē, un no 24. līdz 26.oktobrim Kopenhāgenā notikušās Eiropas Komisijas, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra un Pasaules veselības organizācijas ekspertu konferences, kurās abās tika apspriesta gatavība pandēmijai.
“Eksperti mums vēsta, ka cilvēku gripas pandēmija ir reāli iespējama un tuvākajos gados var izcelties jebkurā laikā,” sacīja M.Kiprijanu. “Cilvēku gripai būs ietekme gan uz valdībām, gan visu sabiedrību. Mums tam jāgatavojas, un sabiedrības veselības iestādes visā Eiropā spraigi strādā, lai stiprinātu gatavību pandēmijai. Valdībām savos valsts gatavības plānos jāpievērš uzmanība tādiem jautājumiem kā pandēmijas ietekme uz svarīgākajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, piemēram, veselības aprūpi, transportu, enerģētiku un izglītību.”
Runājot par plānotajām ES mācībām, lai sagatavotos pandēmijai, komisārs sacīja: “Šajās mācībās tiks pārbaudītas Eiropas spējas koordinēti un efektīvi reaģēt uz pandēmiju. Mūsu gatavības plānu izmēģināšanai ir galvenā loma to darbotiesspējas nodrošināšanā. Savā sagatavotībā mums jāpāriet no teorijas uz praksi.”

ES mācības, gatavojoties pandēmijai

Vēl šogad ES mēroga simulācijas mācībās tiks pārbaudīta valstu un ES līmeņa lēmējiestāžu spēja koordinēt darbību, reaģējot uz gripas pandēmiju. Divu dienu mācībās būs iesaistītas valstu sabiedrības veselības aizsardzības iestādes, Eiropas Komisija, tādas ES aģentūras kā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs un Eiropas Zāļu aģentūra, Pasaules veselības organizācija un pārstāvji no vakcīnu ražošanas un farmācijas nozares.
Amatpersonas komandcentros visā Eiropā reaģēs uz iedomātiem trauksmes scenārijiem, lai izmēģinātu lēmumu pieņemšanu un saziņas koordināciju par tādiem jautājumiem kā sabiedrības veselības aizsardzības pasākumi, pandēmijas ietekme uz veselības aprūpi un citiem svarīgākajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem. Īpaša uzmanība tiks pievērsta valstu un ES līmeņa iestāžu spējai koordinēt reaģēšanu Eiropas mērogā un ātri un efektīvi apmainīties ar informāciju. Mācību ietvaros nebūs nekādas reālas neatliekamās palīdzības dienestu un veselības aprūpes personāla mobilizācijas – tās pārsvarā notiks starp komandcentru un nodaļām.
Mācību izmaksas sedz Eiropas Komisija, bet tās vada Apvienotās Karalistes Veselības aizsardzības aģentūra. Mācību laiks un detalizēta informācija par scenāriju netiek publiski paziņota, lai mācības noritētu pēc iespējas reālākos apstākļos. Pirms gripas pandēmijas simulācijas mācībām tiks sarīkotas mazāka mēroga trauksmes mācības, lai pārbaudītu sakaru drošību šajā jomā. Pēc tam, kad būs notikušas abas mācības, Komisija rīkos brīfingu masu informācijas līdzekļiem.
Gūtās atziņas tiks atspoguļotas Eiropas Komisijas 2004. gada stratēģiskā dokumenta pārskatītajā versijā, kas vēl tiek izstrādāta.

Valstu pandēmijas gatavības plānu pārskatīšana

Martā Eiropas Komisija rīkoja 52 Eiropas valstu (visu 25 ES dalībvalstu, kā arī pārējo 27 valstu, kas ietilpst Pasaules veselības organizācijas Eiropas reģionā) veselības aizsardzības amatpersonu sanāksmi, lai apspriestu gatavības pandēmijai plānošanu. Visi tās dalībnieki apņēmās izstrādāt vai atjaunināt savas valsts gatavības plānu gripas pandēmijas gadījumam.
Šobrīd visām ES dalībvalstīm vai nu jau ir valsts gatavības plāni, vai arī tie tiek straujā tempā izstrādāti. Eiropas Komisija un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs ir saņēmuši šo valstu plānu kopijas un ir tos analizējuši, šie plāni tiks apspriesti Eiropas Komisijas, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra un Pasaules Veselības organizācijas ekspertu konferencē par gatavību pandēmijai, ko no 24. līdz 26. oktobrim Kopenhāgenā rīkoja Pasaules veselības organizācijas Eiropas nodaļa.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!