• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina pāratestāciju notariātā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šausmas Medicīnas muzejā

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina pāratestāciju notariātā

Lai pārrunātu Latvijas notariāta problēmjautājumus un attīstības perspektīvas, tieslietu ministre Solvita Āboltiņa vakar, 27.oktobrī, tikās ar Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāju Ilzi Pilsētnieci un padomes rīkotājdirektori Viju Piziču.

I.Pilsētniece ar ministri tikās pirmo reizi, jo par Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāju viņa ievēlēta zvērinātu notāru kopsapulcē 7.oktobrī.
S.Āboltiņa uzsvēra, ka viņas galvenais uzstādījums notariātam ir patiesa vēlme strādāt cilvēku labā, jo notārs ir cilvēkiem tuvākais jurists. “Notāram jābūt cilvēka atspaidam, nevis slogam,” pauda ministre.
Pēc ministres domām, jaunajai Latvijas Zvērinātu notāru padomei būtu jārisina jautājumi par notāra amata prestižu, notāru pieejamību, atbildību darījumu slēgšanā, jādomā par vakanto notāra amata vietu aizpildīšanu un par notāru funkciju pārdali, lai atvieglotu cilvēkiem iespējas izpildīt valsts uzstādītos nosacījumus darījumu veikšanā. Izdarīti grozījumi normatīvajos aktos un piešķirti līdzekļi valsts budžetā, lai no 2006.gada vidus ieviestu sistēmu, kad apliecinājumus dokumentiem, kas iesniedzami publiskiem reģistriem, sniedz kompetentās valsts iestādes, nevis zvērināti notāri.
Tāpat S.Āboltiņa uzskata, ka būtu jāveic zvērinātu notāru pāratestācija, lai pārbaudītu notāru zināšanas un kvalifikāciju. “Zvērinātu notāru institūtu izveidoja pirms desmit gadiem, un uz to automātiski pārgāja strādāt notāri ar padomju laika izglītību un darba pieredzi. Manuprāt, ir jāveic sava veida notariāta inventarizācija, lai noskaidrotu, kādā situācijā, kādā zināšanu un prasmju līmenī pašlaik atrodas Latvijas notariāts,” pauda ministre.
Savukārt jaunā Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja atzina, ka viņas mērķis ir panākt, lai zvērināts notārs būtu prestiža profesija sabiedrībā un cilvēki tai uzticētos. Viņa atzina, ka notariātā notiek attieksmes maiņa pret savu amatu un arvien vairāk notāru to uztver kā strādāšanu cilvēku labā, kurā notārs ir pakalpojuma sniedzējs, nevis amatpersona ar pretenzijām uz nekontrolējamu varu.
I.Pilsētniece principā piekrita ministres priekšlikumam par notariāta pāratestāciju, gan norādot, ka šis process būtu jāveido ļoti pārdomāti un tiesiski pamatoti. Pēc I.Pilsētnieces domām, notāriem ir nepieciešamas papildu zināšanas, tāpēc viena no viņas iecerēm būtu ar Tieslietu ministrijas (TM) atbalstu veidot specializētu maģistrantūru kādā no Latvijas augstskolām.

Pēc TM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!