• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bīstamie dzīves slazdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2005., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120283

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Attīstīs aviācijas dienestu

Vēl šajā numurā

01.11.2005., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bīstamie dzīves slazdi

Turpinājums. Sākums – “LV”, 28.10.2005.

Turpinām publicēt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sagatavotos ieskatus dažādās bīstamās situācijas. Šoreiz par to, kā rīkoties gadījumā, ja dzīvojamā ēkā izcēlies ugunsgrēks

Pats galvenais – nekrist panikā. Objektīvs situācijas novērtējums un pareizas rīcības izvēle palielina iespējas izglābties.
Ja naktī pamostoties cilvēks apjauš, ka izcēlies ugunsgrēks, jāpārveļas pāri gultas malai un jārāpo uz durvju pusi. Nevajag gultā celties sēdus, jo tad var nokļūt stāvoklī, kad bīstami elpot. Turoties tuvāk grīdai, var paglābties no bojāejas.
Aizrāpojot līdz istabas durvīm, vajag mēģināt sataustīt durvis. Nav jācenšas paņemt drēbes vai vērtslietas. Šajā situācijā cilvēks un viņa tuvinieki ir vienīgās glābjamās vērtības.

Atvērt vai neatvērt durvis

Ja, uztaustot durvis, jūtat, ka tās ir karstas, neveriet tās vaļā. Aiz durvīm plosās uguns. Atverot durvis, liesmas strauji iekļūs istabā.
Aizvērtās durvis var kalpot par aizsegu no uguns un pasargāt, kamēr ierodas palīdzība.
Ja telpas durvis nav karstas, mazliet paveriet tās un pārliecinieties, vai ārpusē nav dūmu un uguns. Kad atstājat istabu, durvis jāaizver. Tas mazinās uguns izplatību un aizsargās īpašumu.
Neaizmirstiet paņemt atslēgas. Ja visi evakuācijas ceļi būs slēgti un nevarēsit pamest ēku, atslēga noderēs, lai atgrieztos dzīvoklī, kas kļūs par drošāko patvēruma vietu.

UGUNS.JPG (21864 bytes)
Glābējus izsauc pa tālruni
112 vai 01

Foto: Arnis Blumbergs

Karstas durvis

Ja durvis ir karstas, jāaizbāž spraugas. Šim nolūkam vislabāk kalpos mitri dvieļi, segas. Noderēs arī palagi, drēbes – viss, kas pa rokai.
Var mazliet atvērt logu. Atverot logu pilnībā, radīsies caurvējš, kas veicinās dūmu pieplūdi istabā.
Svarīgi ir atrasties pēc iespējas zemāk pie loga. Tas ļaus elpot svaigu gaisu no ārpuses un izvairīties no dūmiem, kas lēnām piepildīs istabu.
Tikai galējas nepieciešamības gadījumā drīkst atvērt logu pilnīgi vai izsist stiklu. Tādā gadījumā dūmi var iekļūt istabā arī no mājas ārpuses. Turklāt stikls būs izsists un vairs nebūs iespēju to aiztaisīt.

Lēkt vai nelēkt

Ja atrodaties pirmajā stāvā un varat izkļūt drošībā pa logu – dariet to. Ja atrodaties augstāk par pirmo stāvu, labāk atturieties no lēmuma izlēkt. Daudzi cilvēki, kuri būtu varējuši izdzīvot, gaidot pēc palīdzības savā istabā, ir gājuši bojā, lecot no bīstamiem augstumiem.
Ja nevarat izkļūt no istabas, mēģiniet radīt troksni, lai pārējie zinātu, kur atrodaties. To vislabāk darīt, klauvējot ar kādu priekšmetu, nevis kliedzot, jo ir svarīgi taupīt elpu. Arī vicinot pa logu dvieli vai palagu, izmetot kādu sadzīves priekšmetu pa logu, var pievērst uzmanību.
 

Lifts aizvedīs strupceļā

Ja iespējams, aizsedziet degunu un muti ar kādu samitrinātu materiālu, tas filtrēs dūmus un būs vieglāk elpot.
Nevajag meklēt, kurā vietā deg. Vērtīgais laiks, ko tādējādi zaudēsit, var būt izšķirošais, lai paspētu glābties. Nekavējieties arī kāpņu telpās un gaiteņos, domājot, ko darīt. Pametiet māju pēc iespējas ātrāk, jo dārga ir katra minūte.
Nedrīkst izmantot liftu, jo tas var aizvest uz stāvu, kurā izcēlies ugunsgrēks vai apstāties. Lifta šahta var būt stipri piedūmota.
Rēķinieties ar to, ka visapkārt būs panika. Tāpēc turieties pie kāpņu margām. Tas palīdzēs noturēties, ja kāpņu telpā būs pamatīga drūzma.
Kad esat nokļuvis drošībā, ja iespējams, piezvaniet ugunsdzēsējiem, ja viņi vēl nav ieradušies. Neuzskatiet par pašsaprotamu, ka to jau būs izdarījis kāds no kaimiņiem.

Turpinājums sekos

Mārtiņš Muriņš,

VUGD Galvenās ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes vecākais inspektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!