• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Rīga gatavojas milzu svētkiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Sals un salšana"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Rīga gatavojas milzu svētkiem"

"Metro"

— 2000.10.16.

Jaunbagātā Latvijas galvaspilsēta nākamgad svinēs 800 gadu jubileju.

Saviem apmeklētājiem Rīga neliek vilties. Šī vecā Latvijas pilsēta katram var kaut ko piedāvāt. Tagad Rīga pošas lielām svinībām sakarā ar 800 gadu jubileju nākamgad.

Perfekta atrašanās vieta pie Baltijas jūras dod iespējas pavadīt laiku brīvā dabā. Pilsētas vecās ēkas ir atjaunotas, pārbūvētas un darbojas kā dzīvs pilsētbūvniecības muzejs. Mūzikas un kultūras dzīve ir aktīva. Fascinē Rīgas interesantā un brīžiem nežēlīgā vēsture no Hanzas laikiem līdz mūsdienām.

"Tagad mēs varam nopietni sākt pievērst uzmanību tūrismam. 800 gadu jubileja būs labs sākums. Līdz tam mēs būsim pabeiguši atjaunot Vecrīgu.

Ēkas, ko nebija iespējams atjaunot, ir rekonstruētas pēc oriģinālzīmējumiem. UNESCO pasaules mantojuma sarakstā ir iekļāvusi viduslaiku pilsētas centru.

Par atjaunošanas darbu bija iespējams samaksāt, galvenokārt pateicoties trimdas latviešiem. Viņi ieradās uzreiz pēc neatkarības atgūšanas un nopirka nekustamos īpašumus Rīgas centrā.

Vecrīga ir dzīvs arhitektūras muzejs. Te ir pārstāvēti visi žanri — vācu viduslaiku, baroks, rokoko, klasicisms, jūgendstils, tautiskā romantika, sociālais reālisms un funkcionālisms.

Opera padomju laikā tika pie gandrīz vai neticamas piebūves. Tā ir liela, dominējoša, pelēka un četrstūraina akmens kaste, kas ir piebūvēta skaistajam Operas namam. Stila pārkāpums tomēr darbojas, jo tas ir tik uzkrītošs.

Zviedru periods,1621.–1710. gads, arī ir ietekmējis pilsētas ainu. Nupat atjaunotās Svētā Jēkaba kazarmas, kas atrodas uzreiz aiz Zviedru vārtiem, agrāk bija karavīru nometne zviedru miesassargiem. Šajā periodā Rīga bija Zviedrijas otra lielākā pilsēta.

Vecie angāri, kas tika uzbūvēti trīsdesmitajos gados lielo cepelīnu jeb gaisa kuģu novietošanai, ir pārveidoti par tirdzniecības zālēm, kādu nav nekur citur Eiropā.

Nekādu problēmu nav atrast vietu, kur pavadīt vakaru. Vernisāža ir Rīgas lielākā diskotēka vairākos stāvos.

Rīgas līcis piedāvā platu pludmali spēku atjaunošanai. Uz vairākām nedēļām tiek izīrētas ar ornamentiem izgreznotas vecas koka ēkas.

Viss reģions, tāpat kā Latvija kopumā, mums, zviedriem, ir patiešām pa kabatai.

Jans O. Lundgrēns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!