• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Valstvīrs ar acumēru". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12035

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Viņu sauca par Ņikitu..."

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Valstvīrs ar acumēru"

"Die Welt"

— 2000.10.11.

Vai lietuviešu Jeļcins Brazausks atkal uzmanības centrā un ar savām lāpstveidīgajām rokām veidos politisko ainavu?

Bijušais prezidents un, tāpat kā agrāk, Lietuvas populārākais politiķis Aļģirds Brazausks kā Sociāldemokrātiskās savienības goda priekšsēdētājs atkal ir nonācis uzmanības centrā. Viņa sociāldemokrāti uzvarēja vēlēšanās Baltijas dienvidu republikā ar vislielāko iedzīvotāju skaitu.

Tam nav nekā kopēja ar pastāvošo vēlēšanu sistēmu, bet gan ar austrumeiropiešu svārstīgajām demokrātijām, kurās, ņemot vērā reformu procesa sociālās izmaksas, valdības reti kad paliek pie varas ilgāk par četriem gadiem. Tas mazāk ir atkarīgs no partijām un vairāk no personām, kuras, tāpat kā Brazausks, pēc vairākiem tālu no politikas pavadītiem gadiem pēkšņi atkal sāk iejusties nācijas tēva lomā. Vēlēšanu uzvarētājs, kura politiskajai prombūtnei iemesls bija arī veselības stāvoklis, vakar norādīja, ka tad, ja viņam tagad netiks uzticēta valdības sastādīšana, viņš nekavējoties atkal dosies pensijā. Viņa atgriešanās politikā galvenais mērķis bija sociāldemokrātu uzvara vēlēšanās, kas arī tika sasniegts.

Un atkal pieprasīts ir pieredzējušais valstsvīrs Brazausks. Ceļš uz valdības vadītāja amatu viņam varētu būt liegts. Acīmredzot pašreizējais prezidents Valds Adamkus tiecas valdības sastādīšanu uzticēt nevis spēcīgākajai partijai, bet kādai no otro vai trešo vietu ieguvušajām partijām, kas varētu apvienoties sava veida sociāli liberālā koalīcijā. Tad Brazauskam būs jāaiziet. Viņa sociāldemokrāti ir apsolījuši izmeklēt strīdīgos privatizācijas gadījumus, atvieglot nodokļu nastu, kā arī pārbaudīt, vai "mūsu sarunu delegācija iestāšanās sarunās ar ES ir darījusi visu, lai aizstāvētu Lietuvas intereses". Tās ir tēmas, ar kurām var labi taisīt politiku, arī esot opozīcijā.

Gerhards Gnauks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!