• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Līderis ir Savisārs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12037

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Līdz jaunai kārtībai Balkānos būs vajadzīgs vēl ilgs laiks"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Līderis ir Savisārs"

"Eesti Päevaleht"

— 2000.10.09.

ES Turu—uuringute AS (ES Market Reasearch) veiktās aptaujas rezultāti, kurā atspoguļots Igaunijas iedzīvotāju atbalsts dažādiem prezidenta kandidātiem.

1999. gada septembra līdzīgas aptaujas favorīts Andress Tārands gada laikā noslīdējis no 1.uz 3.vietu. 1999. gadā viņu atbalstījuši 17% aptaujāto, bet 2000. gadā — 10% (tāds pats atbalstītāju skaits ir Arnoldam Rītelam). Sociologs J.Kivirahks to neuzskata par pārsteigumu, skaidrojot lielo popularitātes kāpumu 1999. gadā ar to, ka Mēreno partija tobrīd vietējo pašvaldību vēlēšanu kampaņas ietvaros tikko bija izvirzījusi A.T. kā savu kandidātu prezidenta amatam.

2000. gadā aptaujas līderis ir Edgars Savisārs ar 15% atbalstītāju, bet 2.vietā ar 11% atrodas Tomass Savi. Salīdzinot ar pagājušo gadu, abu pozīcijas nav mainījušās un atbalstītāju skaits palicis iepriekšējais. Ja apskata atsevišķi igauņu un neigauņu atbalstu kandidātiem, neigauņu aptaujā Savisārs ieguvis 1.vietu ar 29% aptaujāto (tai pašā laikā viņš ieguvis tikai 7% igauņu atbalstu). Socioloģe I.Petai tradicionālo neigauņu atbalstu E.S. skaidro ar Centra partijas opozīciju tādos emocionālos jautājumos kā valsts finansējumu pārtraukšana vidusskolām ar apmācību tikai krievu valodā.

Par negaidītu pavērsienu "Eesti Päevaleht" uzskata 5. vietā ar 6% ierindojušos biznesmeni un bijušo iekšlietu ministru Robertu Lepiksonu, kas vispār nav pieminēts pagājušā gada aptaujā. Savukārt sociologs J.Kivirahks neuzskata to par pārsteigumu un norāda uz iedzīvotāju augošo vilšanos oficiālajā politikā. EP publicējis arī īsu interviju ar vienu no aptaujā minētajiem kandidātiem E.Savisāru. Viņš uzskata, ka parlamentam būs sarežģīti izvēlēties vienu kandidātu no iespējamajiem (saskaņā ar Igaunijas likumdošanu prezidentu ievēl parlaments) — Jiri Mijss, Peters Tulviste, Tunne Kelamss, T.H. Ilvess, Andress Tārands, Marts Rasks un Tomass Savi (kas ieguvis lielāko igauņu atbalstu aptaujā — 16%), kuluāros runājot arī par Martu Lāru un Sīmu Kallasu.

Atbildot uz jautājumu, vai tā esot taisnība, ka Centra partija esot apsvērusi sarunas ar Robertu Lepiksonu par iespēju izvirzīt viņu kā kandidātu no savas partijas, E.S. saka, ka katra sevi cienoša partija cenšas izvirzīt kandidātus no savu biedru vidus, bet, kas attiecas uz Lepiksonu, E.S. ir pārliecināts, ka viņš piedalīsies šajās vēlēšanās kā kandidāts (pats Lepiksons bija teicis EP, ka sācis par šādu iespēju domāt tikai tagad, kad viņam uzdots šāds jautājums). Savisārs arī neuzskata, ka ir vajadzīga kāda īpaša prezidenta vēlēšanu kampaņa — tā būtu vienīgi naudas izšķērdēšana, jo lēmumu nepieņem tauta, bet gan parlaments. Par to, kuru kandidātu atbalstīs L.Meri, E.S. īpaši neinteresējas (viņš uzskata, ka Meri pats vēl to nav izlēmis), jo attieksme pret pašreizējā prezidenta favorītu var būt dažāda. E.S. uzdots arī jautājums par to, ko viņš domā par Latvijas un Lietuvas piemēru, kur par prezidentiem ievēlēti ārzemju tautieši, un vai tas esot iespējams Igaunijā. Savisārs uzskata, ka nav izšķirošas nozīmes tam, vai prezidents būs vietējais, vai ārzemju igaunis, bet gan viņa spējām, kā arī atgādina, ka 1990.g. sākumā esot atbalstījis ārzemju igauņa Tāgepera kandidatūtu, kas, viņaprāt, izpratis Igaunijas problēmas daudz labāk nekā vietējais igaunis Lennarts Meri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!