• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas parlamenta priekšsēdētājas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2005., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Igaunijas Republikas parlamenta priekšsēdētājas vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

02.11.2005., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas parlamenta priekšsēdētājas vizīti Latvijā

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Otrdien, 1.novembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Igaunijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Eni Ergmā.
Tikšanās laikā puses pārrunāja jautājumus, kas skar izmaiņas Baltijas asamblejā (BA), abu valstu divpusējo attiecību paplašināšanas iespējas un sadarbību tādu starptautisko organizāciju ietvaros kā Eiropas Savienība (ES) un Ziemeļvalstu padome, kā arī aktualitātes attiecībās ar Krieviju.
Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja E.Ergmā attiecības starp abām valstīm un parlamentiem novērtēja kā ļoti aktīvas un draudzīgas un uzsvēra sadarbības nozīmīgumu tādām nelielām valstīm kā Igaunija un Latvija savu kopīgo mērķu sasniegšanā ES un NATO kontekstā. Tā kā mērķis kļūt par šo organizāciju dalībvalstīm ir sasniegts, jādomā par izmaiņām BA, lai tā būtu pamanāmāka, aktīvāka un elastīgāka, sacīja E.Ergmā. Kā vienu no iespējamajiem variantiem BA darba uzlabošanā, Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētāja minēja parlamentu komisiju aktīvāku iesaistīšanu, jo “BA ir jābūt redzamai ne tikai Baltijas valstīs, bet arī ES”.
Arī Saeimas priekšsēdētāja pauda viedokli, ka BA struktūra ir jāmaina, lai veiksmīgāk risinātu svarīgus jautājumus. Pašreiz ir aktuāls jautājums par risinājumiem enerģētikā, lai nodrošinātu energoneatkarību, tāpēc ir svarīgi diskutēt par Ignalinas atomelektrostacijas izmantošanas iespējām pēc tās plānotās slēgšanas, uzsvēra I.Ūdre.
Pārrunājot parlamentu sadarbību ES kaimiņvalstu politikā, puses bija vienisprātis, ka eirointegrācijas pieredzes nodošana palīdzēs nostiprināt demokrātiskās vērtības šajās valstīs, un apmainījās ar informāciju par valstīs uzsāktajiem projektiem ar Ukrainu, Moldovu un Dienvidkaukāza valstīm.
Abas amatpersonas pārrunāja arī attiecības ar Krieviju un reģionālās sadarbības jautājumus.
Tikšanās nobeigumā Saeimas priekšsēdētāja interesējās par e-balsošanas pieredzi nesenajās Igaunijas pašvaldību vēlēšanās, kur pirmo reizi vēlētāji varēja piedalīties vēlēšanās ar interneta starpniecību.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Otrdien, 1.novembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Igaunijas Republikas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētāju Eni Ergmā, kas ieradusies Latvijā oficiālā vizītē.
Tikšanās laikā abas puses vienprātīgi uzsvēra ļoti labās kaimiņattiecības, aktīvo politisko dialogu visos līmeņos, kopīgo vēsturi un intereses daudzos jautājumos, kā arī uzņēmēju un valstu iedzīvotāju ciešos kontaktus.
Sarunas laikā pievērsta uzmanība Baltijas asamblejas darbības uzlabošanai. Ene Ergmā pastāstīja par Latvijas un Igaunijas parlamentāriešu kopīgajiem centieniem jaunajā situācijā pēc iestāšanās ES un NATO izvērtēt Baltijas asamblejas veicamos uzdevumus un ieviest efektīvākas darba metodes. Kā vienu no asamblejas darbības prioritārajiem virzieniem Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja minēja ES jauno kaimiņu politiku un Baltijas valstu parlamentāriešu iespējas palīdzēt jaunajām kaimiņu demokrātijām Gruzijai, Ukrainai un Moldovai parlamentāro sistēmu nostiprināšanā.
Ministru prezidents atzina, ka tā ir arī Latvijas interese un vēlme atbalstīt kaimiņvalstu reformu procesus un ES jauno kaimiņu politika ir viena no Latvijas prioritātēm un uzdevumiem, kā arī pauda atbalstu Baltijas asamblejas līdzdalībai šajos jautājumos.
Aigars Kalvītis akcentēja nepieciešamību Baltijas un Ziemeļvalstīm cieši sadarboties reģiona jautājumu risināšanā un interešu pārstāvēšanā Eiropas Savienībā un citās organizācijās. Premjers atzinīgi novērtēja regulārās tikšanās valstu vadītāju, premjeru un parlamentu līmenī, meklējot kopīgu nostāju būtiskajos Eiropas un globālajos jautājumos.
Ene Ergmā ar gandarījumu atzīmēja Latvijas un Igaunijas veiksmīgo sadarbību Valgas un Valkas reģionā, pieaugošo studentu skaitu kaimiņvalstu augstskolās, satiksmes uzlabošanu – prāmju satiksmes līnijas atklāšanu starp Ventspili un Sāremā salu. Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja pateicās Latvijas valdībai par finansiālo atbalstu Rīgas Igauņu skolas atjaunošanai.
Aigars Kalvītis akcentēja daudzos kopīgos darbības virzienus: Ziemeļeiropas gāzes vada būvi, Rail Baltica satiksmes projektu, uzņēmējdarbības un investīciju abpusējo pieaugumu kaimiņzemēs.
Tikšanās laikā puses pārrunāja Lisabonas stratēģijas īstenošanu, uzsverot zinātnes un tehnoloģiju attīstību, kā arī saiknes nepieciešamību starp zinātni un ražošanu, privāto biznesu un investīcijām zinātnē un tehnoloģijās.

Valsts kancelejas Komunikācijas departamentsc

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!