• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mana rezidence būs Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2005., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frīdrihs Canders Latvijā un pasaulē

Vēl šajā numurā

02.11.2005., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mana rezidence būs Rīgā

Vakar, 27.septembrī, Rīgas pilī savu akreditējas rakstu Latvijas Valsts prezidentei iesniedza Portugāles ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Žoau Luišs Niza Piņeiru. Pēc akreditācijas ceremonijas jaunais vēstnieks atbilstoši Latvijas Valsts protokola iedibinātai tradīcijai “Latvijas Vēstnesim” sniedza mūsu zemē pirmo interviju.

PORTUGALIS.JPG (13796 bytes)
Žoau Luišs Niza Piņeiru, Portugāles vēstnieks, intervijā “Latvijas Vēstnesim”
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Jūs esat pirmais Latvijā rezidējošais Portugāles vēstnieks, jūsu priekšgājēji rezidēja Stokholmā.

– Jā, mana valdība ir nolēmusi atvērt vēstniecību Rīgā, un es to uzskatu par dziļi simbolisku un likumsakarīgu soli. Vispirms jau tāpēc, ka mūsu zemēm ir sena sadarbības vēsture. Portugāle un Latvija abas ir jūras zemes, ko līdzīgas vērta to intensīvie starptautiskie sakari. Portugāle bija nozīmīgs tirdzniecības centrs Eiropas dienvidrietumos, Latvija – Eiropas ziemeļos. Mūsu laikmetā Portugāles un Latvijas attiecības kļuvušas īpaši dinamiskas. Portugāle neatzina Latvijas okupāciju, un mūsu tauta ar simpātijām vēroja latviešu tautas cīņu par neatkarību. Jau 1991.gada 27.augustā Portugāle atzina Latvijas atjaunoto suverenitāti, un tā paša gada 2.oktobrī tika atjaunotas mūsu diplomātiskās attiecības. Taču īpaši mūsu sadarbība intensificējusies kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

– Domāju, ka mūsu attiecību pašreizējo augsto līmeni sekmējusi arī Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas valstsvizīte pirms gada Portugālē?

– Noteikti. Valstsvizītes taču ir valstu divpusējo attiecību augstākais punkts, un jūsu prezidentes vizīte bija īpaši veiksmīga. Svarīgi, ka jūsu prezidenti pavadīja respektabla Latvijas uzņēmēju grupa – pēc vizītes bija vērojams būtisks mūsu ekonomisko attiecību pieaugums. Stājoties vēstnieka amatā, esmu apņēmības pilns tālāk sekmēt mūsu valstu ekonomiskos un arī kultūras sakarus. Liela nozīme piešķirama arī cilvēku tiešajiem sakariem un tūrismam, kas ir arī efektīvs abpusējas informācijas izplatīšanas kanāls.

– Jūsu saruna ar Latvijas Valsts prezidenti bija visai ilga.

– Jūtos pagodināts, ka Latvijas Valsts prezidente man veltīja tik daudz laika. Mūsu saruna bija plaša, tika skarti daudzi mūsu valstu divpusējo attiecību, kā arī daudzpusējo attiecību jautājumi. Prezidente ļoti skaidri iezīmēja mūsu sadarbības turpmākās prioritātes, un tas pilnībā saskan ar mūsu valsts redzējumu.

– Vai apspriedāt arī ANO reorganizēšanas aktualitāti?

– Jā, tā bija ļoti nozīmīga domu apmaiņa. Latvijas Valsts prezidente ir ANO ģenerālsekretāra īpašā sūtne tieši ANO reformu jautājumos. Viņas ekselence prezidente izklāstīja Latvijas redzējumu šajā jautājumā, es prezidenti informēju par Portugāles pozīciju. Skaidri jāteic, ka mūsu valsts ir pārliecināta par ANO reformu nepieciešamību, lai šī ārkārtīgi autoritatīvā organizācija, kas nupat atzīmēja 60 gadu jubileju, patiešām atbilstu mūsdienu pasaules izaicinājumiem.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!