• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Būt vai nebūt veikalos etiķa esencei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2005., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120400

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceļā uz Eiropas darba tirgu

Vēl šajā numurā

02.11.2005., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Būt vai nebūt veikalos etiķa esencei

Vakar, 1.novembrī, Veselības aizsardzības apakškomisijas sēdē sprieda par iespējamo koncentrētas etiķa esences tirdzniecības aizliegšanu.

Sēdē deputāti iepazinās ar Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesora Viestura Liguta, docenta Genādija Ambālova un ārsta, deputāta Aigara Pētersona ziņojumiem par esošo situāciju un statistikas datiem saistībā ar pacientu ārstēšanos klīniskās slimnīcas “Gaiļezers” Toksikoloģijas centrā, P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Torakālās ķirurģijas centrā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Speciālisti informēja, ka, izmantojot visjaunākās medicīniskās tehnoloģijas, vidēji viena pacienta, kurš iedzēris koncentrētu etiķskābi, ārstēšana valstij izmaksā apmēram 2,4 tūkstošus latu, turklāt neizārstējamas sekas cilvēkam paliek uz visu mūžu, informē Saeimas preses dienests.
Pārtikas veikalos nopērkamā tā sauktā etiķa esence ir kodīga, koncentrēta etiķskābe, kas atrodas nepiemērotā, īpaši bērniem brīvi pieejamā iesaiņojumā, un tai ir nepietiekamas brīdinošas norādes. A.Pētersons norādīja, ka Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) valsts, kurā etiķskābe brīvi pieejama katrā pārtikas veikalā, savukārt Veselības ministrijas Pārtikas centra direktora vietnieks Kārlis Rozenbergs skaidroja, ka citās ES valstīs tā nav aizliegta, taču atrodas drošā iepakojumā. Latvijā produkta marķējuma atbilstību reglamentē vairāki likumdošanas akti, tostarp Ministru kabineta noteikumi paredz, ka koncentrēta etiķskābe ir jāpārdod ar grūti attaisāmu korķi, taču tas netiek ievērots.
Spriežot par visu iepriekšminēto un diskutējot par iespējamiem šīs situācijas risinājumiem, Veselības aizsardzības apakškomisijas deputāti nolēma sagatavot vēstuli Ministru kabinetam par nepieciešamību veikt grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, lai noteiktu, vai pārtikas veikalos jāpārdod koncentrēta etiķskābe, kādā iepakojumā un cik lielā koncentrācijā tai jābūt.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!