• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai drīkst liegt pabalstu?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2005., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120401

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

02.11.2005., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai drīkst liegt pabalstu?

BERNS3.JPG (14147 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs

Piektdien, 4.novembrī, Satversmes tiesā tiks pasludināts spriedums lietā par Valsts sociālo pabalstu likuma ietvertā nosacījuma – “ja šī persona nav nodarbināta (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā” – atbilstību Satversmes 91., 106. un 110. pantam”.
Satversmes tiesa lietu tiesas sēdē skatīja 7.oktobrī. Pieteikuma iesniedzējas Kristīne Dupate, Aija Freimane un Aivita Putniņa pauda viedokli, ka apstrīdētā likuma norma, kas paredz, ka personas, kas kopj bērnu līdz gada vecumam un vēlas saņemt bērna kopšanas pabalstu, strādāt nedrīkst, neatbilst Satversmei, starptautisko tiesību normām un ir pretrunā ar Latvijas un ES mērķiem dzimumu līdztiesības jomā.
Saeimas, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas un Labklājības ministrijas pārstāves tiesas sēdē savukārt norādīja, ka bērna kopšanas pabalsta mērķis ir sniegt atbalstu personai periodā, kad tā saistībā ar bērna kopšanu nevar gūt ienākumus no algota darba, jo tādējādi varētu jūtami pazemināties personas dzīves līmenis, nevis nodrošināt papildu peļņu. Pabalsta apmērs ar ieviestajiem grozījumiem, kas liedz vienlaikus strādāt un saņemt bērna kopšanas pabalstu, ir ievērojami palielināts un var aizstāt no darba gūtos ienākumus. Turklāt šī norma stimulējot jaunos vecākus bērna pirmajā gadā būt kopā ar savu bērnu.
Valsts cilvēktiesību birojs uzskata, ka aizliegums strādāt un vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu neatbilst samērīguma principam un sievietēm varētu atļaut strādāt nepilnu darba dienu, jo dažu stundu darbs nekaitējot bērna interesēm.

Pēc Satversmes tiesas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!