• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bērnu vakcinācija glābj dzīvības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2005., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Būt vai nebūt veikalos etiķa esencei

Vēl šajā numurā

02.11.2005., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bērnu vakcinācija glābj dzīvības

Oktobra nogalē Eiropā atzīmēja Eiropas Imunizācijas nedēļu.

SIICIS.JPG (17781 bytes)
Foto: A.F.I.; Māris Kaparkalējs, “LV”

Tās mērķis ir aicināt cilvēkus pasargāt bērnus no saslimšanas ar tām slimībām, pret kurām izstrādātas vakcīnas. Imunizācija ir līdzeklis, kā novērst saslimšanas un aizsargāt dzīvības.
Sabiedrības veselības aģentūras epidemiologi ir veikuši aprēķinus: ja Latvijā netiktu veikta vakcinācija pret tādām bīstamām infekcijas slimībām kā difterija, garais klepus, stingumkrampji, masaliņas, masalas, epidēmiskais parotīts un poliomielīts, katru gadu varētu saslimt 30 000 cilvēku. Pastāvot imunizācijas programmām, 2004.gadā bija 200 saslimšanas gadījumi ar minētajām infekcijas slimībām.

Kāpēc bērni jāvakcinē

• Šobrīd pasaulē nav konstatēts neviens par vakcināciju efektīvāks līdzeklis, kas pasargātu no infekcijas slimībām lielu cilvēku skaitu.
• Nav iespējams nodrošināt, lai bērns vienmēr būtu vesels. Tieši infekcijas slimības ir viens no nopietnākajiem draudiem bērna veselībai, jo infekcijas slimībām ir spēja viegli izplatīties starp cilvēkiem – pat ieelpotais gaiss var saturēt slimību izraisošas baktērijas un vīrusus.
• Nākot pasaulē, bērni ir neuzņēmīgi pret vairākām slimībām, jo jaundzimušos pasargā no mātes iegūtās antivielas. Tomēr šīs imunitātes ilgums ir no viena mēneša līdz apmēram vienam gadam. Tālākajā dzīvē bērnu vairs nepasargā no mātes iegūtās antivielas.
• Ja bērns nav vakcinēts un tiek pakļauts infekcioza aģenta iedarbībai, viņa organisms ir pārāk vājš, lai tam pretotos, tādēļ notiek inficēšanās un tai sekojoša saslimšana.
• Imunizējot bērnus, mēs no saslimšanas pasargājam arī pārējo sabiedrību, īpaši tos cilvēkus, kuri nav imunizēti kādu noteiktu apsvērumu dēļ. Piemēram, tos, kuri ir pārāk jauni, lai saņemtu vakcīnu (bērni līdz viena gada vecumam nesaņem vakcīnu pret masalām, bet var inficēties ar masalu vīrusu), tos, kuri nevar būt vakcinēti medicīnisku iemeslu dēļ (bērni, kas slimo ar leikēmiju).
• Imunizācija arī palīdz samazināt vai apturēt infekcijas slimību uzliesmojumus.
Latvijā šobrīd zīdaiņu vakcinācijai izmanto vismodernākās kombinētās vakcīnas, kuras nesatur tiomersālu. Tās dod iespēju ar vienu vakcinācijas reizi sasniegt rezultātu, ko iepriekš panāca ar trim vakcinācijas reizēm.
Jāatceras – nekad nav par vēlu turpināt iesāktu vakcināciju, pat tad, ja pēc pēdējās vakcīnas devas ievadīšanas pagājis ilgs laiks!
Vakcinācija atliekama:
• ja bērnam ir nopietna akūta slimība ar paaugstinātu temperatūru,
• vakcīnu ievadīšana aizliegta, ja bērnam konstatēti smagi imūnās sistēmas traucējumi,
• ja pēc iepriekšējās vakcīnas devas ievadīšanas bijušas komplikācijas, jautājumu par turpmāko vakcināciju lemj ģimenes ārsts.
Bērnu imūnsistēmu stiprina un saslimšanas risku mazina:
• pareizs, pilnvērtīgs ēšanas un atpūtas režīms,
• regulāras fiziskas nodarbības,
• bieža roku mazgāšana,
• agrīna vakcinācija, kas ir bērna veselības drošākais garants.

Uzziņai:

Latvijā bez maksas bērnus vakcinē pret:
* B hepatītu,
* tuberkulozi,
* difteriju,
* stinguma krampjiem,
* garo klepu,
* poliomielītu,
* haemophilus influenzae (vīruss, kas bērniem var izraisīt meningītu un elpceļu saslimšanas),
* epidēmisko parotītu,
* masalām,
* masaliņām.

“LV” un Sabiedrības veselības aģentūras informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!