• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pēcpadomju zemju savācējs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12042

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pusdienas ar Putinu"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pēcpadomju zemju savācējs"

"Segodņa"

— 2000.10.11.

Vladimira Putina integrācija: vispirms politika, pēc tam ekonomika.

Vakar Krievijas, Kazahstānas, Baltkrievijas, Kirgīzijas un Tadžikistānas vadītāji Astanā oficiāli paziņoja par Eirāzijas ekonomiskās apvienības (EAEA) izveidošanu. Tas ir muitas savienības evolucionārs turpinājums. Noslēguma paziņojums uzsver, ka EAEA izveidošana liecinot par "piecu valstu vadītāju vienotu politisko gribu vēl noteiktāk virzīties pa daudzpusēju savstarpējās sadarbības ceļu ar perspektīvu uz reālu integrāciju". Tomēr eksperti šo perspektīvu uzskata par visai tālu.

Jau paziņots, ka valstis gatavojas pilnībā unificēt ārējās tirdzniecības un muitas politiku, valūtas regulēšanu un kontroli. Turklāt, pēc Krievijas prezidenta V.Putina vārdiem, ekonomiskajiem risinājumiem nav jākļūst par pašmērķi: "Gala rezultātā mēs rēķināmies, ka Eirāzijas ekonomiskās apvienības izveidošana dos pozitīvus rezultātus tieši iedzīvotājiem."

Savukārt Krievijas un Baltkrievijas kontaktu pieredze rāda, ka vienotas ekonomiskās telpas izveidošanā reformās attīstītākā Maskava nemaz nesteidzas attīstīt "kaimiņbrāli", nesot sev zaudējumus, kas savukārt netraucē tai ietekmēt Minsku politikos jautājumos. Liekas, ka tagad šo pieredzi ar Baltkrieviju Maskava vēlas realizēt arī bijušās PSRS Āzijas valstīs. Valsts Domes NVS valstu komitejā paziņojuši, ka "Maskavai ekonomiskā sadarbība EAEA ietvaros tagad nevar būt primārā - galvenajam mērķim ir jābūt Krievijas ietekmes pastiprināšai tajos reģionos, kuri tai svarīgi ģeopolitiskā nozīmē".

Ivans Trefilovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!