• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Laiks tiek taisīts Kremlī". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lietuvā vienojas par koalīciju"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Laiks tiek taisīts Kremlī"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.10.17.

KF un Ukrainas prezidentiem Sočos nācās iedziļināties problēmās, kas ir tālu no politikas.

Vakardienas Vladimira Putina un Leonīda Kučmas tikšanās laikā notika Krievijas un Ukrainas romantisko attiecību ēras noriets. Kremlis pirms pārrunām ar "informācijas avotu" starpniecību brīdināja Kijevu, ka vairs necietīs Ukrainas necivilizēto uzvedību. Leonīds Kučma parādā nepalika un paziņoja, ka "Eirāzijas ekonomiskās sadraudzības izveidošana — tā ir lēnas darbības mīna zem NVS", bet Krievijas nevēlēšanās ratificēt brīvās tirdzniecības zonu līgumu ved uz sadraudzības galu.

Lai arī Vladimira Putina un Leonīda Kučmas tikšanās tika rūpīgi gatavota, tomēr prezidentiem nācās iedziļināties problēmās, kas ir tālas no politikas: gāzes piegādes apjomi 2001.gadam, Krievijas gāzes tranzīta likmes. Turklāt Maskava neatsauca savas pretenzijas par Ukrainas veikto Krievijas gāzes reeksportu uz Rietumeiropu.

Atlidojis uz Sočiem, Leonīds Kučma Vladimiram Putinam pastāstīja gadījumu no vēstures: kad Leonīds Brežņevs pirmo reizi ieradies Krimā, apgabala komitejas pirmais sekretārs Nikolajs Kiričenko, vērsdamies pie viņa, bildis, ka uz PSRS Kompartijas ģenerālsekretāra atbraukšanu sagatavojuši labu laiku. Bet Brežņevs viņu izlabojis, paziņojot: "Atcerieties, laiks tiek taisīts Kremlī." Spriežot pēc sarunu rezultātiem, Ukrainas prezidents piekritis, ka Sočos laiku noteiks nevis viņš, bet Vladimirs Putins.

Tika pieņemts tas gāzes piegādes maksājumu variants, kurš pilnībā apmierinātu Krieviju. Valsts parāds tiks dzēsts, daļēji izmantojot vērtspapīrus, kas ļaus Krievijai piedalīties viņu interesējošu saimniecības objektu, piemēram, Ukrainas gāzes transporta sistēmas, privatizācijā. Ja Maskavai izdosies iegūt daļu šīs sistēmas, kura atrodoties nožēlojamā stāvoklī, daudzi eksperti to uzskatīs par nopietni soli abu valstu integrācijas procesā. Tomēr neiztika bez Krievijas piekāpšanās. Maskava solījusies cauri savai teritorijai pilnā apjomā laist Turkmenistānas gāzi, par kuras piegādi Leonīds Kučma sarunājis.

Viktors Timošenko,

Ludmila Romanova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!