• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības finansējumu latviešu bērnu nedēļas nogales skolai Īrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2005., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120522

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas vēstnieka iepazīšanās vizīti pie finanšu ministra

Vēl šajā numurā

03.11.2005., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības finansējumu latviešu bērnu nedēļas nogales skolai Īrijā

Latviešu diasporas atbalsta programmas 2004.–2009.gadam ietvaros Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts piešķīris finansējumu latviešu bērnu nedēļas nogales skolai “Saulgriezīte”, kurā varēs mācīties latviešu bērni vecumā no diviem līdz 14 gadiem. Plānots, ka šajā skolā nodarbības notiks svētdienās, katrai nodarbībai būs sava tematika. Latviešu biedrība Īrijā uzsver, ka šīs skolas galvenais mērķis ir latviskas vides uzturēšana, latviešu valodas un tradīciju saglabāšana.
Šā gada vasarā, īsi pēc Latviešu biedrības Īrijā izveides ar tās iniciatīvas grupas pārstāvi Ilzi Tropu-Adebaijo tikās īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis un pārrunāja sadarbības iespējas. Ministrs solīja atbalstīt biedrības organizēto svētdienas skolu: “Šāda skoliņa ir ļoti svarīga, lai saglabātu turp aizbraukušo bērnu un ģimeņu latvietību, identitāti un tradīcijas,” tajā pašā laikā norādot: “Taču tikpat svarīgi ir, lai biedrībā varētu darboties ne tikai Dublinas latvieši, bet arī tautieši no visām citām Īrijas daļām, līdz ar to būtu jācenšas apzināt arī pārējos latviešus.”
Arī sekretariāta vadītāja Kristīne Vāgnere uzsver šādas skolas nozīmīgumu: “Īrijā dzīvo un strādā daudz mūsu tautiešu, un ir svarīgi, lai viņi justu, ka valsts par viņiem rūpējas. Ar Latviešu biedrību Īrijā pašlaik uzsākta ļoti veiksmīga sadarbība, īpaši ņemot vērā to, ka tā izveidota tikai pirms pusgada.” K.Vāgnere Īrijas vizītes laikā šā gada oktobrī tikās ar Latviešu biedrības vadītāju Jāni Karginu, ar kuru detalizēti pārrunāja biedrības sadarbības iespējas gan ar sekretariātu, gan Pasaules brīvo latviešu apvienību.
Sekretariāts valsts programmas “Latviešu diasporas atbalsta programma 2004. – 2009.gadam” ietvaros Latviešu biedrībai Īrijā kopumā piešķīris 5300 latu finansējumu, daļēji tiek atbalstītas arī Ziemassvētku svinības Latviešu biedrībai Īrijā un viņu draugiem, kā arī amatieru fotoizstāde “Latviešu dzīve Īrijā”.
Latviešu biedrība Īrijā, tāpat kā pārējās diasporas organizācijas, kas reģistrējušās sekretariātā, tiks aicinātas piedalīties nākamā gada septembrī iecerētajā “Tautiešu mēnesī”. “Tautiešu mēnesis” tiks organizēts sadarbībā ar Pasaules brīvo latviešu apvienību, un tā laikā iecerēti vairāki pasākumi, kuru pamatmērķis ir aktualizēt diskusiju sabiedrībā par jautājumiem, kuri skar ārzemēs dzīvojošo latviešu un viņu ģimenes locekļu piederības sajūtu etniskajai dzimtenei un lomu Latvijā notiekošajos procesos. Šajā mēnesī notiks ārzemēs dzīvojošo tautiešu sabiedrisko organizāciju vadītāju forums, tiks prezentēts pētījums par ārpus Latvijas dzīvojošajiem tautiešiem un viņu kopienām, Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes sēde un bērnu un jauniešu konkursa “Ceļš uz mājām – tuvs vai tāls?...” noslēguma pasākums.
Konkursā “Ceļš uz mājām – tuvs vai tāls?...” tiks aicināti piedalīties ārzemēs dzīvojošie bērni un jaunieši, tai skaitā tie, kas mācīsies Īrijas skolā “Saulgriezīte”. Konkursa mērķis ir rosināt mītnes zemēs dzīvojošajiem bērniem un jauniešiem iepazīt Latviju – tās ļaudis, dabu, tradīcijas un vēsturi, un tajā varēs piedalīties gan pirmsskolas un jaunākā vecuma bērni, kuri piedalīsies zīmējumu konkursā, gan vidējā un vecākā skolas vecuma jaunieši (11 – 17gadu), kuriem būs jāraksta domraksts un/vai jāpiedalās zināšanu konkursā. Katras mītnes zemes divi uzvarētāji kopā ar vecākiem tiks aicināti uz Latviju, lai piedalītos konkursa noslēgumā, kad plānotas ekskursijas un citas aktivitātes, lai sekmētu šo bērnu, jauniešu un viņus pavadošo vecāku labāku izpratni par etnisko dzimteni
Latviešu diasporas atbalsta programma 2004.–2009.gadam tika pieņemta un apstiprināta pagājušā gada 5.oktobrī, un tās galvenais mērķis ir nostiprināt tautiešu ārzemēs saistību ar Latviju un piederības sajūtu savai etniskajai dzimtenei, radot vienotu sistēmu sadarbības uzturēšanai. Programmas apakšmērķi:
• pasākumu īstenošana latviešu diasporas pārstāvju etniskās, lingvistiskās, kultūras identitātes un reliģiskās piederības saglabāšanai un attīstīšanai;
• informācijas par latviešu diasporu pieejamības nodrošināšana un aktualizēšana;
• diasporas pārstāvju, kā arī viņu biedrību, apvienību un centru regulāru sakaru ar Latviju nostiprināšana un uzturēšana;
• latviešu kultūras, tradīciju un mākslas kā būtiskas Latvijas tēla sastāvdaļas popularizēšana pasaulē;
• starpinstitūciju sadarbības nodrošināšana latviešu diasporas atbalstam.

Gunta Kāle, ministra sekretariāta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!