• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Marka Rotko izstādi Vitebskā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2005., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120528

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valdības finansējumu latviešu bērnu nedēļas nogales skolai Īrijā

Vēl šajā numurā

03.11.2005., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Marka Rotko izstādi Vitebskā

Trešdien, 2.novembrī, Baltkrievijā, Vitebskas Mūsdienu mākslas centra izstāžu zālē, tika atklāta Marka Rotko daiļradei veltīta izstāde, kas ievada Latvijas Republikas proklamēšanas 87.gadadienas svinību pasākumus.
Marks Rotko (īstajā vārdā Markus Rotkovičs) dzimis Daugavpilī 1903.gada 25.septembrī un tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem Ņujorkas glezniecības skolas pārstāvjiem.
M.Rotko centās mākslu piesaistīt garīgumam, cilvēka iekšējai pasaulei, tādēļ viņš tiek dēvēts par “pēdējo rabīnu pagājušā gadsimta mākslā”. Kultūras vēsturē Marku Rotko uzskata par pamatlicēju jaunam mākslas stilam – abstraktajam ekspresionismam, kur pamatelementi ir krāsa, forma, kompozīcija un mērogs. Mākslinieks saviem darbiem nedod “parastus” nosaukumus, bet izmanto krāsu vai numuru apzīmējumus, uzskatot, ka vārdi paralizē skatītāja prātu un iztēli.
M.Rotko māksla tiek pielīdzināta mūzikai – viņa darbos sirreālisma vai mītiskās tēlainības elementus aizvieto nereālas, nenosakāmu formu kompozīcijas.

ĀM Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!