• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visu ienākumu deklarēšana visiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2005., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120530

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

03.11.2005., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visu ienākumu deklarēšana visiem

Sākot ar 2007.gadu, Latvijas iedzīvotājiem būs obligāti jādeklarē savi ienākumi. Oktobrī institūcijas to ir atzinušas par labāko veidu, kā valstij turpmāk kontrolēt fizisko personu mantisko stāvokli.

NAUDIITE.JPG (19319 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas projekta pamatā ir nepieciešamība Latvijā novērst izplatīto pretlikumīgā veidā iegūtu līdzekļu legalizēšanu un ar to saistītās problēmas. Tajā skaitā līdz šim apgrūtinātās valsts iespējas noskaidrot amatpersonu vai to radinieku īpašumu un ienākumu izcelsmes likumību gadījumos, kad tiek norādīti nepārbaudāmi vai seni līdzekļu izcelsmes avoti. Veicot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadībā izstrādātās koncepcijas “Par fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanu” ieviešanas ekonomisko novērtējumu, secināts – koncepcijas ieviešanas potenciālais tiešais ekonomiskais efekts būtu vairāki simti miljoni latu gadā līdz šim neiekasētā iedzīvotāju ienākuma nodokļu veidā.
Iedzīvotāju ienākumu un mantiskā stāvokļa deklarēšana pastāv gandrīz visās pasaules valstīs un ir vienīgais veids, kā nodrošināt to pilnvērtīgu kontroli, norāda KNAB.

Jādeklarē pat zīdaiņiem

Pienākums deklarēt savus ienākumus un mantisko stāvokli atbilstoši minētajai koncepcijai būs Latvijas iedzīvotājiem, kuri guvuši ienākumus mūsu valstī vai ārvalstīs, kuriem pieder nekustamie īpašumi, transportlīdzekļi, kapitāla daļas un akcijas uzņēmumos, vērtspapīri, skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumi, kas pārsniedz 1000 latu. Latvijas nerezidentiem deklarācijās būs jāuzrāda īpašumi un mūsu valstī gūtie ienākumi. Lai nelikumīgi iegūtu mantību nebūtu iespējams legalizēt uz bērnu vārda, ienākumu deklarēšana attieksies arī uz mazuļiem. Nepilngadīgu personu vietā, uz kurām attiecināmi iepriekš minētie kritēriji, deklarāciju aizpildīs vecāki vai aizbildņi. Ikgadējā ienākumu un mantiskā stāvokļa deklarēšana nebūs jāveic personām, kas būs iesniegušas valsts amatpersonas deklarāciju. Deklarēšanas izpildes kontroli paredzēts uzticēt Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Sistēma identificēs neatbilstības

Informācija par iedzīvotāju ienākumiem un īpašumu tiks iegūta no valsts iestāžu datu bāzēm, skaidro KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs. Par sevi apkopotos datus iedzīvotāji saņems pa pastu. Ja persona piekritīs valsts institūciju savāktajai informācijai, tā akceptēs to ar parakstu un nosūtīs atpakaļ, ja ne, tad precizēs datus. Ar laiku, ieviešot elektronisko parakstu, paredzēta arī elektroniska ienākumu deklarēšana. Deklarācija, kas tiks aizpildīta pirmo reizi, būtībā būs nulles deklarācija, kurā jānorāda viss personas mantiskais stāvoklis.
“Sākumā visu apmēram divu miljonu deklarāciju patiesumu institūcijām noskaidrot būs grūti,” atzīst A.Vitenburgs. “Taču sistēma pati identificēs lielākās neatbilstības personas deklarētajos ienākumos un izdevumos. Ievērojamākās atšķirības nekavējoties pārbaudīs inspektori.”
Iedzīvotāji, kuri obligāto ienākumu deklarēšanu uzskata par apgrūtinājumu, par tās ieviešanu galvenokārt var “pateikties” negodprātīgiem ierēdņiem. Kā atzīst KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs, iecere par to birojam radusies, saskaroties ar apšaubāmiem amatpersonu skaidrojumiem par ienākumu gūšanu PSRS laikā vai radinieku uzkrājumiem.
Vispārējās iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas ieviešana uzticēta darba grupai Finanšu ministrijas vadībā, kurā būs iekļauti arī Tieslietu ministrijas, VID, KNAB Ģenerālprokuratūras, Uzņēmumu reģistra pārstāvji. Līdz 2007.gada 1.janvārim Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātam jāizveido informācijas sistēma fizisko personu ienākumu gūšanas kontrolei.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Uzziņai:

No koncepcijas “Par fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanu”

LASHI.JPG (6772 bytes)Lai risinātu problēmu, kas saistīta ar nepietiekamu fizisko personu ienākumu gūšanas kontroli, nepieciešams:
1) paplašināt to personu loku, kurām noteikts pienākums deklarēt ienākumus un mantisko stāvokli, kā arī paplašināt deklarējamās informācijas apjomu;
2) paplašināt kontrolējošo institūciju kompetenci kontroles procesā;
3) uzlabot sankciju mehānismu par pārkāpumiem deklarēšanā;
4) informēt personas par deklarēšanas pienākuma izpildes nepieciešamību.
Ja netiks risinātas fizisko personu ienākumu kontroles problēmas, tad:
1) netiks novērstas iespējas nelikumīgi iegūt līdzekļus un tos legalizēt noziedzīgā veidā;
2) pretlikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana joprojām būs iespējama, izmantojot fiziskas personas;
3) korupcijas, kontrabandas un citās lietās joprojām būs problemātiska noziedzīgi iegūto līdzekļu identificēšana un konfiskācija;
4) prognozējams, ka nesamazināsies ēnu ekonomikas īpatsvars.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!