• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Brīdina Eiropu nekonkurēt ar NATO". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12056

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Eirāzijas NATO"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Brīdina Eiropu nekonkurēt ar NATO"

"Die Welt"

— 2000.10.12.

ASV atbalstu Eiropas drošības un aizsardzības politikai saista ar prasību neizveidot jaunu plānošanas birokrātiju, kas dublētu jau esošās NATO struktūras.

Šādu brīdinājumu Birmingemā NATO informatīvās tikšanās nobeigumā saviem kolēģiem izteica ASV aizsardzības ministrs Viljams Koens. Koens argumentēja, ka Eiropas Padomes 1999. gadā Helsinkos pieņemtā Defence Capabilities Initiative (DCI) ir izvirzīti mērķi, kas ir paralēli līdzīgiem NATO plāniem — palielināt esošo kapacitāti un padarīt to efektīvāku.

DCI pamatā ir plāns izveidot 60 000 vīru lielu pašu eiropiešu ātrās reaģēšanas vienību, kuru rotācijas kārtā papildinātu 200 000 karavīru. Nākamajā mēnesī Briselē ieplānotajā ārkārtas sesijā Capabilities Commitment Conference ES vēlas iedzīvināt Helsinkos izvirzītos mērķus. Tas būs pirmais ES ticamības tests, vai pēc politiskā paziņojuma būs arī fiskālā apņēmība.

Koens Birmingemā vēlreiz atkārtoja kredo, ka „miera dividendu" laiks pēc aukstā kara beigām ir pagājis un tagad aizsardzības budžetiem ir jābūt ar tendenci sarukt. Militārists, kurš nav pieteikami „spējīgs", neesot arī „uzticams". Pentagona šefs ES rekomendēja savas drošības un aizsardzības plānošanā būt „elastīgākai un augstsirdīgākai" pret tām sešām valstīm, kuras ir NATO dalībnieces, bet nepieder pie ES. Te amerikāņi pirmām kārtām domā Turciju, kas cenšas panākt, lai tiktu ņemta vērā pie DCI. Lai izvairītos no konkurences starp NATO un ES, Koens ieteica rīkot regulāras visu 23 NATO un ES dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanās.

Atšķirīgas nianses bija arī Balkānu nākotnes vērtējumā. Kamēr NATO ģenerālsekretārs Robertsons bija par alianses „Low profile" politiku stāvokļa stabilizēšanai Belgradā, Koens priekšroku deva gāztā prezidenta Miloševiča saukšanai pie atbildības.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!