• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2005., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šis ir mūsu, Indijas un Latvijas, laiks

Vēl šajā numurā

04.11.2005., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”: Centrāleiropas austrumos lielas cerības saista ar nākamo Vācijas kancleri Angelu Merkeli. “Šrēders vienmēr atrada laiku Putinam vai Kuveitas vēstniekam, bet ne mums,“ saka Igaunijas vēstnieks Berlīnē Kulls. Tāpēc neesot nekāds brīnums, ka kanclers Lietuvas prezidentam Adamkum esot atklāti pateicis, ka Igaunija un Latvija ir pašas vainīgas, ka robežlīgumu ratificēšana ar Maskavu beidzās neveiksmīgi. Kā poļi, tā baltieši cer, ka Merkele, pirms rīkosies, konsultēsies ar kaimiņiem, lai gan tādos jautājumos kā gāzes vads pāri Baltijas jūrai viņa varētu izturēties līdzīgi savam priekšgājējam. Tomēr baltiešu saīgums par gāzes vada darījumu ir liels. Arī poļi uz to raugās kā tematu, kas nākotnē varētu nostāties starp Varšavu un Berlīni. Bez tam poļu un baltiešu cerības, ka Merkele attiecībās ar Maskavu īstenos Eiropā saskaņotu politiku, apdraud divi nezināmie. Polijā baidās, ka kanclere koncentrēsies uz ASV, Franciju un Lielbritāniju, bet austrumus atstās Šteinmeijera ziņā. Otrs ir Lehs Kačiņskis, no kura varot gaidīt “stingrāku”, dažkārt pat “pārāk asu” toni prestiža un vēstures jautājumos. Kačiņskis nevilcinādamies izspēlēšot nacionālo kārti, ja Vācija viņam došot šādu ieganstu.

Šveices “Neue Zürcher Zeitung”: Vācijā lielā koalīcija piedzīvo pirmo smago krīzi, vēl pirms tā ir kļuvusi par faktu. Pēc tam, kad pret pašreizējā SPD priekšsēdētāja Franca Minteferinga gribu ģenerālsekretāres amatā tika ievēlēta Andrea Nālesa, Vācijā izraisījās politiska zemestrīce. Koalīcijas sarunu izjukšana vairs nav izslēgta. Arī CSU vadītājs Edmunds Štoibers vairs nevēlas piedalīties Vācijas valdībā.

Krievijas “Inosmi.ru”: Ja Krievijas laikrakstu informācija par nākamo Vācijas kancleri Angelu Merkeli ir vēsi atturīga, tad par Šrēdera aiziešanu no kanclera amata ir vērojama atklāta nožēla. Tomēr esot iespējams, ka Krievija no Šrēdera nešķirsies. Lai gan “Gazprom” atteicās komentēt “Times” informāciju, ka gatavojas Šrēderam piedāvāt padomnieka posteni, Krievijas Uzņēmēju apvienības priekšsēdētājs Aleksandrs Šohins tomēr deva ieganstu jaunām spekulācijām par Šrēdera plāniem. “Nevar izslēgt”, ka Šrēders ieņems šo amatu, paziņoja Šohins. Šāds risinājums varētu būt “noderīgs” Krievijas un Vācijas enerģētikas projektu realizēšanai.

Vācu “Der Spiegel”: Dvīņu Kačiņsku panākumi vēlēšanās Polijā ir radījuši uztraukumu Eiropā. Vai brāļi Kačiņski meklēs strīdu ar Berlīni un riskēs ar jaunu auksto karu ar Krieviju? Varšavu ļoti uztrauc Vācijas kanclera Šrēdera ciešās saites ar Maskavu. Pat pēdējās nedēļās kanclera amatā Šrēders aizvainoja poļus, parakstot līgumu par gāzes vada būvi pāri Baltijas jūrai no Krievijas uz Vāciju, kas, vismaz teorētiski, dod Krievijai iespēju pārtraukt gāzes piegādes Polijai. Taču, tā kā jau tagad starp Krieviju un Poliju ir pārtraukti “jebkādi kontakti”, sliktāk nevarētu būt arī Leha Kačiņska laikā, uzskata Putina padomnieks Gļebs Pavlovskis.

Pēc ĀM Ārvalstu preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!