• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bez maksas pirmos vakcinēs bērnus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2005., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120665

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauns iekšlietu ministrs

Vēl šajā numurā

04.11.2005., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bez maksas pirmos vakcinēs bērnus

Latvijā katru gadu ar gripu slimo 29 līdz 59 tūkstoši iedzīvotāju. Tādēļ, lai mazinātu masu saslimšanas gadījumus, valdība pieņēma lēmumu par valsts līdzekļiem vakcinēt sabiedrības riska grupas pret gripu.

Iedzīvotāju grupas, kam paredzēta valsts apmaksāta pretgripas vakcīna:
– bērni līdz septiņu gadu vecumam;
– pieaugušie pēc 65 gadiem;
– īpašās riska grupas – ārstniecības iestāžu, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Sanitārās robežinspekcijas, Valsts robežsardzes, Ieslodzījuma lietu pārvaldes darbinieki, kā arī Valsts ieņēmuma dienesta darbinieki, kuri strādā muitas kontroles punktos.
Minēto iedzīvotāju grupu vakcinācijai valsts ir atvēlējusi vienu miljonu latu, lai iegādātos 245 tūkstošus pretgripas vakcīnu un nodrošinātu vakcinācijas procesu. Vakcinācija par valsts budžeta līdzekļiem tiks sākta 15.novembrī un ilgs līdz 20.decembrim.
Sabiedrības veselības aprūpes speciālisti aicina iedzīvotājus jau laikus apmeklēt savu ģimenes ārstu un vienoties par labāko vakcinācijas laiku, lai pirmajā vakcinācijas dienā, proti, 15.novembrī, neveidotos rindas. Nepieciešamo vakcīnu daudzumu ražotāji piegādās pakāpeniski visu mēnesi, tādēļ pacientiem nevajadzētu uz vakcināciju steigties jau pirmajās dienās.
Speciālisti apliecina, ka arī decembrī saņemtā pretgripas vakcīna nodrošinās aizsardzību pret gripu, tādēļ iedzīvotājiem nevajadzētu uztraukties, ka viņi varētu nokavēt vakcināciju.
Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) pirmos iesaka vakcinēt bērnus līdz septiņu gadu vecumam, kas ir visuzņēmīgākie pret dažādām vīrusu saslimšanām un vissmagāk pārcieš gripas izraisītās komplikācijas.
Vakcinēšanās pret gripu ir brīvprātīgs pasākums, un ikviens var izvēlēties, potēties pret to vai ne. Tomēr vēlams atcerēties, ka vakcinācija ir būtiska blīvi apdzīvotos reģionos, proti, pilsētās, kur ir lielāka iespēja saslimt ar gripu.
Vakcināciju uzraudzīs Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ārsti eksperti, kas pārbaudīs, kā ģimenes ārsti īsteno valsts pretgripas vakcinācijas programmu. Katru nedēļu ģimenes ārsti un ārstniecības iestādes arī sagatavos atskaites.
Iedzīvotāji, kas bez maksas tiks vakcinēti pret gripu, informāciju par vakcinēšanās laiku un grafiku no 14.novembra varēs iegūt pie saviem ģimenes ārstiem.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide aicina neapšaubīt ārstu profesionalitāti un nedomāt, ka ārsti varētu nodarboties ar bezmaksas vakcīnu tirdzniecību, jo ģimenes ārsti ir iepriecināti par valsts doto iespēju bez maksas vakcinēt daļu savu pacientu un vēlas ar vakcīnām nodrošināt tieši tos iedzīvotājus, kam tās ir paredzētas.
Pretgripas vakcīnas piegādās četras lieltirgotavas: SIA “Vakcīna”, SIA “GlaxoSmithKline”, A/S “Recipe Pluss” un SIA “Oriola Rīga”. Tiks iegādāti visu trīs Latvijas tirgū pārstāvēto gripas vakcīnu ražotāju vakcīnas no “GlaxoSmithKline”, “Sanofi Pasteur” un “Solvay”. Visas vakcīnas ir efektīvas, atbilst kvalitātes standartiem un vienādi labi nodrošina aizsardzību pret gripu.

Uzziņai:

Iedzīvotāji, kas vēlēsies vairāk uzzināt par bezmaksas vakcinācijas jautājumiem, no 15.novembra varēs saņemt informāciju, zvanot uz bezmaksas informācijas tālruni 8001234 no pulksten 8 līdz 20.

Pēc SVA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!