• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijas novembris" Francijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2005., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120827

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā lielkrievu šovinisti "latviešu nacionālistus" apkaroja

Vēl šajā numurā

08.11.2005., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Latvijas novembris” Francijā

No 5. līdz 9. novembrim notiek Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Imanta Freiberga kunga oficiālā vizīte Francijas Republikā.

VIKE_FRANCIJA15.JPG (18387 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Francijas prezidents Žaks Širaks
Foto: Juris Krūmiņš

Francijā Valsts prezidente un Latvijas delegācija ieradās jau sestdien, 5. novembrī. Vizītes pirmajai dienai bija izteikti vēsturiska ievirze.
Vizīte sākās Lejasnormandijas pilsētā Kānā. Vaira Vīķe-Freiberga tikās ar Kānas mēru Brižitu le Bretonu. Pēc tam mūsu prezidente apmeklēja Kānas memoriālu un piedalījās izstādes “Karš pēc kara: Latvija 1945–1956” atklāšanā.
Kānas memoriāls veltīts aizvadītā gadsimta vēsturei, un īpaša uzmanība tā unikālajā ekspozīcijā pievērsta Otrā pasaules kara notikumiem un aukstā kara pieredzei. Izstādi par pretošanās kustību Latvijā Kānas memoriāla vēsturnieki sagatavojuši sadarbībā ar Latvijas Okupācijas, Kara un Vēstures muzejiem.
Vizītes pirmo dienu noslēdza pieņemšana Lejasnormandijas reģiona padomē.
Svētdienas priekšpusdienā Vaira Vīķe-Freiberga viesojās Avranšā, kur tikās ar Lamanšas reģiona ģenerālpadomes prezidentu, senatoru J.F.Legrānu, Avranšas mēru G.Ujē un citām reģiona vadošajām personām. Prezidente iepazinās ar Monsenmišelas manuskriptiem un apmeklēja Sv.Mišela klosteri.
Pēcpusdienā prezidente ielidoja Parīzes Orlī lidostā, kas bija rotāta ar Francijas un Latvijas karogiem. Pie lidmašīnas trapa bija nostādīta Francijas bruņoto spēku godasardzes rota. Augsto viešņu sagaidīja Francijas kabineta loceklis, īpašo uzdevumu ministrs labklājības un ģimenes lietās N.T.Bāss. Militārais orķestris nospēlēja Latvijas un Francijas himnas.
Vaira Vīķe-Freiberga inspicēja godasardzes ierindu un sveicināja rotas karogu.
Pēc tam goda eskorta pavadībā Latvijas Valsts prezidente devās uz savu rezidenci.
Lietišķā gaisotnē sākās vizītes trešā diena. Vakar, 7.novembrī, jau no paša rīta Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Francijas un Latvijas uzņēmēju forumā.
Dienas vidū mūsu Valsts prezidente Elizejas pilī tikās ar Francijas Republikas prezidentu Žaku Širaku. Elizejas pils Portretu salonā notika abu prezidentu darba pusdienas.
Pēcpusdienā Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta prezentācijā Fransuā Miterāna Francijas Nacionālajā bibliotēkā un tikās ar Eiropas un Amerikas preses kluba pārstāvjiem, kā arī sniedza intervijas lielajiem televīzijas kanāliem TV3 un CNN.
Aizkustinošs brīdis vakar bija Triju Zvaigžņu ordeņu pasniegšana Katrīnai Lalumjērai un Paskālai Andreani Latvijas vēstniecībā. 3.šķiras Triju Zvaigžņu ordenis bijušajai Eiropas Padomes ģenerālsekretārei, Eiropas Parlamenta loceklei K.Lalumjērai piešķirts par ieguldījumu Latvijas integrācijā ES. Bijušajai Francijas premjerministra padomniecei Eiropas lietās P.Andreani 3.šķiras Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts par ievērojamu atbalstu Latvijas iestāšanās sarunās ES.
Vakarā Vaira Vīķe-Freiberga apmeklēja ekspozīciju “Runājošie akmeņi”. Dienu vainagoja dvēselisks zēnu kora koncerts Svētā Roka baznīcā.

Uzziņai:

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Francijas prezidents Fransuā Miterāns 1992.gada 15.maijā bija pirmais rietumvalstu vadītājs, kas ieradās Latvijā valstsvizītē. Tās laikā tika atklāta Francijas vēstniecība Rīgā. Arī pašreizējais Francijas prezidents Žaks Širaks Latvijā bija ieradies valstsvizītē 2001.gadā.
Savukārt Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kopš 2000.gada jau piecas reizes bijusi Francijā. Pašreizējā Valsts prezidentes oficiālā vizīte notiek festivāla “Pārsteidzošā Latvija” ietvaros.
Šis festivāls no 20.oktobra līdz 10.decembrim notiek Parīzē, Bordo, Lionā un Strasbūrā. Tā mērķis ir veicināt Latvijas tēla atpazīstamību Francijā, veidojot pamatu turpmākai abu valstu veiksmīgai ilgtermiņa sadarbībai politikā, ekonomikā, tūrismā, kultūrā un citās jomās.

Pēc Ārlietu ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!