• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesu gaida 15 parādnieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2005., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120830

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bīstamie dzīves slazdi

Vēl šajā numurā

08.11.2005., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesu gaida 15 parādnieki

Pašlaik par valsts naudu ar uzturlīdzekļiem tiek nodrošināti 12 122 bērni, tā atvieglojot rūpes par bērnu uzturēšanu 9097 vecākiem, to skaitā arī 132 tēviem, kuri vieni paši uzņēmušies rūpes par bērnu audzināšanu un materiālo aprūpi.

AMURS.JPG (6870 bytes)
Aizvadītajā mēnesī tiesas priekšā par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas atkal stājušies divi nemaksātāji
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Līdz novembra sākumam Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā saņemti jau vairāk nekā desmit tūkstoši iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu. 444 no tiem iesniegti atkārtoti kopā ar jaunu tiesas spriedumu par izmaksājamā uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu līdz valsts noteiktajiem minimālajiem uzturlīdzekļiem, skaidro administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Pētersone.
Oktobrī vēl 33 lietās fonda administrācija pieņēmusi lēmumu izbeigt uzturlīdzekļu izmaksu, jo parādnieki izteikuši vēlmi turpmāk paši nodrošināt savus bērnus ar materiālajiem līdzekļiem. Fonda administrācijas darbības laikā 252 parādnieki uzsākuši paši maksāt bērniem uzturlīdzekļus. Līdz oktobra beigām parādnieki, kuri iepriekš tika atzīti par maksātnespējīgiem, valstij atmaksājuši jau vairāk nekā 63 000 latu, no tiem oktobrī 16 299 latu.
Aizvadītajā mēnesī tiesas priekšā par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas atkal stājušies divi uzturlīdzekļu nemaksātāji, vienam no viņiem tiesa piesprieda 200 stundu piespiedu darbu, otram – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pusotram gadam nosacīti. Pašlaik tiesu gaida vēl 15 parādnieki, pret kuriem ierosinātas krimināllietas par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas bērniem.
2005.gada laikā fonda administrācija kopumā nosūtījusi 96 iesniegumus tiesībaizsardzības iestādēm par parādnieku saukšanu pie kriminālatbildības, un tikai 36 gadījumos policija atzinusi, ka lietai nav noziedzīga nodarījuma sastāva – 8 gadījumos tāpēc, ka parādnieki, uzzinot, ka viņiem draud saukšana pie kriminālatbildības, pilnībā nomaksājuši iekrātos parādus valstij un sākuši paši maksāt alimentus. Turklāt vēl 13 policijas pieņemtos lēmumus par atteikšanos ierosināt krimināllietu fonda administrācija ir pārsūdzējusi prokuratūrā, no tām 10 gadījumos lieta nodota jaunai izskatīšanai, jo prokuratūra atcēlusi policijas pieņemto lēmumu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!