• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bīstamie dzīves slazdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2005., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā vērtējam dalību ES

Vēl šajā numurā

08.11.2005., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bīstamie dzīves slazdi

Turpinājums. Sākums “LV” 2.11.2005

Ugunsnelaimēm publiskās vietās, kur daudz cilvēku, ir sava specifika, jo draudīgā situācija var izraisīt masveida paniku. Savukārt, ja aizdedzies auto, daudz kas atkarīgs no paša vadītāja tālākās rīcības. “LV” turpina publicēt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sagatavotos ieteikumus.

UGUNSGREKS.JPG (15019 bytes)
Augstas temperatūras iespaidā var eksplodēt degvielas tvertne
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Kā rīkoties, ja ugunsnelaime izcēlusies tirdzniecības centrā, teātrī, kinoteātrī, diskotēkā, stadionā vai citā publiskā vietā? Ugunsgrēka vai evakuācijas izziņošanas gadījumā, neradot paniku, jādodas uz tuvāko evakuācijas izeju.
Vienmēr lietojiet tikai kāpnes. Nekādā gadījumā nevajag izmantot liftu. Tas var apstāties vai aizvest uz stāvu, kurā izcēlies ugunsgrēks. Turklāt lifta šahta var būt stipri piedūmota.
Būtiski ir nerīkoties uz savu roku, bet ievērot objekta apsardzes darbinieku un personāla dotos norādījumus.
Stipra sadūmojuma gadījumā jāpārvietojas uz izeju gar sienām, iespējami tuvāk grīdai – pieliecoties vai rāpojot. Neuzturieties katastrofas tuvumā bez vajadzības!
Ja ugunsgrēka tuvumā novietots auto, pēc iespējas ātri tas jāaizbrauc, atbrīvojot vietu operatīvajam transportam.

Nelaime skolā vai bērnudārzā

Katra izglītības iestāde izstrādā rīcības plānu ugunsgrēka gadījumam, saskaņā ar kuru ne retāk kā reizi gadā rīko praktiskas nodarbības.
Ugunsgrēka gadījumā vispirms jāizsauc VUGD.
Pieaugušajiem mierīgā, nosvērtā balsī jāpaziņo pārējiem par evakuāciju. To var izdarīt pa iekšējo translācijas tīklu vai ar megafonu. Kā evakuācijas izziņošanas līdzekli var izmantot arī skolas zvanu.
Skolotāja vai audzinātāja pienākums ir sagatavot bērnus evakuācijai un izvest viņus no telpām. Ja pirmsskolas izglītības iestādē ir klusā stunda, bērnus uzmodina un ātri apģērbj. Ja laika ir maz, apģērbu paņem līdzi un bērnus apģērbj pēc evakuācijas.
Evakuē bērnus saskaņā ar rīcības plānu uz iepriekš noteiktu vietu. Ir svarīgi, lai visiem bērniem būtu zināma šī pulcēšanās vieta. Tas palielina bērnu iespēju patstāvīgi atrast izeju gadījumā, ja kāds evakuācijas laikā noklīst.
Sapulcēšanās vietā personālam pēc saraksta jāpārbauda klātesošie, jānoskaidro iztrūkstošo atrašanās vieta un jāziņo izglītības iestādes vadītājam un ugunsgrēka dzēšanas vadītājam.

Aizdedzies auto

Apturiet automašīnu un izslēdziet dzinēju. Ieslēdziet rokas bremzi, izkāpiet no automašīnas un aizveriet durvis. Ja ir cietušie, palīdziet tiem izkļūt no salona un atiet drošā attālumā no auto.
Dzēsiet ar ugunsdzēšamo aparātu! Ja deg dzinēja nodalījums, neveriet uzreiz vaļā nodalījuma vāku, ievadiet ugunsdzēsīgo vielu uz dzinēju caur radiatora restēm no priekšas un no sāniem caur atverēm riteņu arkās. Pēc tam drīkst vērt vaļā nodalījuma vāku un turpināt dzēšanu. Pēc dzēšanas jāatvieno akumulators.
Jāpatur prātā, ka augstas temperatūras iedarbības dēļ var eksplodēt degvielas tvertne, un nevajag lieki riskēt.
Izlieciet avārijas zīmi uz ceļa vai palūdziet, lai to izdara citi.

Nelaime sabiedriskajā transportā

Ja, braucot trolejbusā, autobusā vai tramvajā, pamanāt nelaimi, paziņojiet par to vadītājam un pieprasiet nekavējoties apstādināt transportlīdzekli un atvērt visas durvis.
Salons jāpamet ātri un bez panikas. Degot transportlīdzeklim, vienmēr izdalās kodīgi un toksiski dūmi. Aizsedziet muti un degunu ar kabatas lakatiņu vai apģērba piedurkni. Ja iespējams, palīdziet izkļūt laukā tiem, kuri paši to nespēj vai atrodas šoka stāvoklī.
Tomēr situācijas mēdz izvērsties dažādi. Ja ir nobloķētas durvis, evakuācijai izmantojiet sānu logus vai jumta lūkas. Nepieciešamības gadījumā izsitiet stiklu ar transportlīdzekļa salonā esošo āmuru vai kādu citu cietu priekšmetu.
Atcerieties! Uguns sabojā elektrisko vadu izolāciju, un trolejbusa un tramvaja korpusa metāla daļas var būt zem sprieguma. Centieties tām nepieskarties.
Nepalieciet degošā transportlīdzekļa tuvumā. Karstuma dēļ var eksplodēt autobusa degvielas tvertne un notikt elektrotransporta augstsprieguma kontakttīkla īssavienojums.
Paziņojiet par notikušo pa tālruni 112 vai 01!

Turpinājums sekos

Mārtiņš Muriņš,

VUGD Galvenās ugunsdrošības pārvaldes vecākais inspektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!