• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropiešus satrauc gaidāmā ziema. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2005., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120937

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izgaismo darījumu ar nekustamo īpašumu ēnas puses

Vēl šajā numurā

09.11.2005., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropiešus satrauc gaidāmā ziema

Eiropa satraukusies par prognozēto bargo ziemu. Latvijā speciālisti novembra otrajā pusē un decembrī paredz vidējo gaisa temperatūru normas robežās.

SNIEGS.JPG (16826 bytes)
Pirms vairāk nekā piecdesmit gadiem Daugavpilī temperatūra bija noslīdējusi 43 grādus zem nulles. Bargas ziemas Latvijā sen vairs nav pieredzētas, piemēram, pēdējās sešas sinoptiķi raksturo kā siltas
Foto: A.F.I.

Lielbritānijā, īpaši tās dienvidu rajonos, kā arī lielākajā Eiropas daļā pēc samērām siltām ziemām gaidāma aukstākā ziema pēdējos desmit gados. Šādas ziņas oktobrī izplatīja Lielbritānijas nacionālais meteoroloģijas dienests. Sinoptiķi gan uzsvēra, ka jāatceras par prognozes precizitāti, proti, no trim prognozēm parasti attaisnojas tikai divas, tātad prognozes precizitāte ir 67%.
Latvijai aizjūras sinoptiķi paredz normālu ziemu, tas ir, no decembra līdz nākamā gada februārim vidējā gaisa temperatūra tiek solīta normas robežās. Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra (LVĢMA), analizējot pašreizējo informāciju, prognozē, ka līdz decembra beigām vidējā gaisa temperatūra nebūs zemāka par normu
Analizējot pēdējo sešu gadu ziemas (18 ziemas mēnešus), aģentūras speciālisti atgādina, ka tās ir bijušas siltas – no 18 mēnešiem silti un ļoti silti bijuši 12 mēneši, normas robežās – pieci mēneši, auksts bija viens mēnesis, un ļoti auksts arī bija viens mēnesis – 2002.gada decembris, savukārt 2001.gada decembri var uzskatīt par aukstu.
Decembra, janvāra un februāra vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir no -3°C tās rietumu daļā līdz -6°C dienvidaustrumos, skaidro LVĢMA. Janvāris un februāris ir gada visaukstākie mēneši, un tie ir vidēji divus līdz trīs grādus aukstāki par decembri. Absolūti minimālās temperatūras šajos mēnešos ir no -31,5° C Kolkā (1985.gada 11.februārī) līdz -43,2° C Daugavpilī (1956.gada 8.februārī).
Meteoroloģiskā ziema ir periods, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir stabili zemāka par 0° C. Parasti visātrāk novembra ziema iestājas Latvijas austrumu rajonos, novembra 3.dekādē tā sasniedz valsts centrālos rajonus, bet visvēlāk – decembra 1.dekādē – arī rietumu rajonus jūras piekrastē.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!