• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apkures sezona tukšo makus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2005., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120939

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropiešus satrauc gaidāmā ziema

Vēl šajā numurā

09.11.2005., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apkures sezona tukšo makus

Oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas pieaugušas par 7,6%, tai skaitā precēm – par 7,8%, pakalpojumiem – par 7%.

Kā “LV” jau ziņoja, septembrī gada inflācija bija 7,2%. Aizvadītajā mēnesī pieauguma temps turpināja palielināties, vakar, publiskojot patēriņa cenu pieaugumu, atzina Centrālās statistikas pārvalde (CSP), norādot, ka galvenokārt to izraisījusi ievērojama gāzes un siltumenerģijas sadārdzināšanās. To pastiprināja arī cenu kāpums vairākiem pārtikas produktiem, mājokļa uzturēšanas un autotransporta pakalpojumiem, kas šogad bija straujāks nekā pirms gada.
Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis oktobrī, salīdzinot ar septembri, pieauga par 0,8%. Atskatoties uz situāciju pirms gada, cenas oktobrī salīdzinājumā ar septembri bija kāpušas mazāk – par 0,4%.
Makiem sevi skaļi pieteikusi apkures sezona, proti, maksa par siltumenerģiju aizvadītajā mēnesī pieauga par 5,76%. Teju par trešdaļu sadārdzinājās sašķidrinātās gāzes cena. Dārgāki kļuva arī ūdens piegādes un kanalizācijas pakalpojumi.
Cenas kāpušas apģērbam un apaviem, bet tas izskaidrojams ar jaunās sezonas preču parādīšanos tirdzniecībā.
Arī pārtikai cenas nestāv uz vietas. Kā jau rudenī, strauji pieaugušas svaigo gurķu un tomātu cenas. Neliels cenu kāpums bija arī citām precēm, piemēram, gaļai, zivju produktiem, olām, sieram u.c. Turpretī kartupeļi, atsevišķi piena produkti, svaigas zivis un bezalkoholiskie dzērieni kļuva nedaudz lētāki.
No pakalpojumiem nedaudz dārgāka kļuvusi ēdināšana, medicīnas pakalpojumi un mājsaimniecības pakalpojumi. Savukārt cenas turpināja kristies telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem (par 1,8%). Lētāki kļuva arī tūrisma un viesnīcu pakalpojumi.

“LV” informācija

GRA1.JPG (43427 bytes)

Avots: CSP

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!