• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Studijas ar pateicību skolotājam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2005., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tautas izauklēts projekts

Vēl šajā numurā

10.11.2005., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Studijas ar pateicību skolotājam

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) izstāžu telpā skatāma LZA goda locekļa Latvijas Mākslas akadēmijas rektora Jāņa Andra Oša personālizstāde “Studiju laiks”.

ZINATNIEKI.JPG (17602 bytes)
LZA goda locekli Jāni Andri Osi (attēlā pa labi) sveic LZA prezidents Juris Ekmanis un akadēmiķe Baiba Rivža
Foto: Alma Edžiņa

Gleznās – Kurzemes mazpilsētu, jūrmalas skati, gaismas un ēnu rotaļa mola akmeņos un jūras ūdenī. Vairums darbu datēti ar 1962.gadu. Ir arī darbi ar 2005.gada atzīmi – “Florence”, “Ziema”, “Saulē”. Pilnīgi atšķirīgs rokraksts... Jau iepriekš daļa no šīs ekspozīcijas bija aplūkojama galerijā “Bonhans”.
Atklājot izstādi, J.A. Osis sacīja: “Dīvaina sajūta tik fundamentālā vietā, parādot bērnības darbus, kas tapuši pirms Mākslas akadēmijas. Man Talsos bija brīnišķīgs zīmēšanas skolotājs – Jēkabs Spriņģis. Ārpus Rīgas tādu bija maz – varbūt vēl Liepājā, Cēsīs, Jelgavā. Viņš gāja gleznot kopā ar mums. Tad iestājos Rīgas Lietišķās mākslas skolā. Atsevišķi darbi ir no jaunākā laika – lai redzētu, kā gleznoju tagad.”
LZA prezidents Juris Ekmanis atzina, ka visu mūsu dzīves anketas noteic to sākums. Par labu sākumu – teicama skolotāja ietekmi – runāja akadēmiķis Tālis Millers. Viņam Jēkabpilī zīmēšanu mācīja keramiķis Andrejs Pormalis. Arī skolnieki nodarbojās ar keramiku un zīmēšanu. Tiesa gan, zīmēšana skolniekam Tālim Milleram ne īpaši padevās, taču viņš kļuva par ķīmiķi – silikātnieku.
Labs motīvs pārdomām, aplūkojot mākslinieka meistarības izaugsmi – kāda ietekme mūsu dzīvē ir labam Skolotājam.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!