• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Stratēģiskās analīzes komisijas starptautisko konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2005., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121097

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties oficiālā vizītē Francijā 2005.gada 5.-10.novembrī

Vēl šajā numurā

10.11.2005., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Stratēģiskās analīzes komisijas starptautisko konferenci

Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dibinātās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) un Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) kopīgi rīkotā ikgadējā starptautiskā konference “Robežu paplašināšana: kopienas un identitātes” šodien, 10.novembrī, tiek sākta, iepazīstinot ar SAK īstenoto pētījumu “Dzīves kvalitāte Latvijā”.
Pētījumu “Dzīves kvalitāte Latvijā” SAK locekļa un SPPI valdes priekšsēdētāja prof. Tāļa Tisenkopfa vadībā veica plaša pētnieku grupa. Kā parādījuši līdz šim veiktie Eiropas Savienības pētījumi par dzīves kvalitāti, citu dalībvalstu kontekstā Latvijas situācijā kā problēmpunkti iezīmējas dzīves un darba laika budžets, nepietiekami ieņēmumi, pārmaiņas ģimenēs un dzimumu lomās, mobilitātes un dzīves kvalitātes saistība. Īpaša uzmanība pētījumā pievērsta cilvēku rīcībspējai – spējai pašiem uzņemties savas dzīves un darba vadīšanu, plānošanu un uzlabošanu. Tiek gan atspoguļota esošā situācija, gan sniegti secinājumi un attīstības modeļi. Pētījuma starptautisko aktualitāti apliecina arī fakts, ka 2006.gada Pasaules sociologu kongresa galvenais temats būs cilvēka dzīves kvalitāte.
10.novembrī konferences plenārsesijā ar ziņojumu “Laba dzīve plašā sabiedrībā. Ko tas nozīmē mūsdienu Latvijā?” uzstāsies projekta vadītājs, LU Sociālo un politisko pētījumu centra valdes priekšsēdētājs, SAK loceklis prof. Tālis Tisenkopfs. Otrs plenārsesijas referāts būs veltīts tematam “Teritoriālo perifēriju sociopolitiskā ģeogrāfija”, ar to uzstāsies Baltijas un Austrumeiropas pētījumu centra (Zviedrija) direktors prof. Tomass Lundens. Konferences plenārsesija norisināsies no plkst.10 līdz 12.
Dzīves kvalitātes pētījuma prezentācija notiks 10.novembrī no plkst.13 līdz18 Latvijas Universitātes Mazajā aulā Rīgā, Raiņa bulvārī 19. To ievadīs Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzruna. Pēc prezentācijas plkst. 19 notiks dokumentālo filmu cikla “Laba dzīve Latvijā” pirmizrāde.
Filmu ciklu sadarbībā ar SAK pētījuma “Dzīves kvalitāte Latvijā” veicējiem ir izstrādājusi producentu grupa “Labvakar”. Tās gada nogalē tiks izrādītas Latvijas Televīzijā un 2006.gadā būs pieejamas arī DVD formātā.
Filmas atspoguļo pētījuma “Dzīves kvalitāte Latvijā” rezultātus un aptver četrus dzīves kvalitātes aspektus. Pirmā filma ir veltīta cilvēku sapņiem un subjektīvajiem priekšstatiem par labu dzīvi. Otrajā tiek atainoti tie dzīves kvalitātes modeļi, kas saistīti ar mājokli un ģimeni. Trešās filmas temats ir rīcībspēja un darbs – kā cilvēki mēģina uzlabot savu dzīves kvalitāti, kādus rīcības modeļus saskata. Ceturtā filma, kas patlaban ir tapšanas stadijā un konferences ietvaros vēl netiks izrādīta, būs veltīta Latvijas dzīves kvalitātes nākotnes attīstības scenārijiem.
Plānots, ka filmas Latvijas Televīzijā tiks izrādītas gadumijas brīvdienās – 24.decembrī, 26.decembrī, 31.decembrī un 1.janvārī.
10.novembrī konferences dalībnieki tiks arī iepazīstināti ar SAK ietvaros veikto pētījumu “Latvijas informācijas vide: saturs, aktori un konteksts”, kas tika īstenots LU Sociālo zinātņu fakultātes dekānes asoc.prof. Intas Brikšes vadībā. Projekta mērķis ir raksturot un analizēt Latvijas informācijas vidi kā nodrošinājumu sabiedrības attīstībai un cilvēka rīcībspējai un novērtēt informācijas vides attīstības iespējas un riskus. Projekta prezentācijā uzstāsies asoc.prof. I.Brikše, interneta portāla “politika.lv” galvenā redaktore Nellija Ločmele, Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta redaktors Gundars Rēders, LU lektors Rolands Tjarve un citi projektā iesaistītie pētnieki.
Projekta “Latvijas informācijas vide: saturs, aktori un konteksts” prezentācija notiks latviešu valodā paralēli Dzīves kvalitātes pētījuma prezentācijai no plkst.13 līdz plkst.18 Latvijas Universitātes muzejā (LU centrālā ēka, 4.stāvs).
Konference aptvers arī citus Latvijai aktuālus jautājumus – Latvijas un Krievijas attiecības, Latviju Eiropas kaimiņu politikas kontekstā, informācijas vides ietekmi uz kopienām un identitātēm, globalizācijas ietekmi uz kopienām un identitātēm, zināšanu sabiedrības veidošanu un Latvijas attīstības virzienus. Konference norisināsies līdz 12.novembrim.
Stratēģiskās analīzes komisija tika izveidota 2004.gada 2.aprīlī pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iniciatīvas, parakstot kopīgu rīkojumu ar Ministru prezidentu Induli Emsi. Komisijas dibināšanas mērķis ir ar starpdisciplināriem, uz nākotni vērstiem pētījumiem veidot ilglaicīgu skatījumu uz Latvijas valsts un sabiedrības attīstību mūsdienu starptautisko procesu kontekstā.
Stratēģiskās analīzes komisijas galvenais uzdevums ir konsolidēt Latvijas zinātnisko potenciālu valsts stratēģiskās attīstības un interešu labā, veicot pētījumus par Latvijas kā pilntiesīgas Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts iespējām un vietu pasaules attīstības procesos un veicinot kvalitatīvu dialogu ar likumdevējvaru, izpildvaru un sabiedrību kopumā par valsts attīstību un demokrātijas stiprināšanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!