• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļojumi uz Ziemeļzemi ar iztēles palīdzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2005., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Erudītu sacensības

Vēl šajā numurā

11.11.2005., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļojumi uz Ziemeļzemi ar iztēles palīdzību

Ziemeļzeme no mūsu pašu mājām nemaz nav tik tālu. Un atgādinājumi par tās pastāvēšanu nav pat jāmeklē augstu virs apvāršņa, kur saltās naktīs dažkārt uzliesmo kāvi.

BIBLIOTEKA.JPG (20475 bytes)

Gandrīz katrs latvietis vismaz skolas grāmatā būs sastapies ar Kārļa Skalbes dziļi līdzdomāt mudinošo pasaku “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties”. Tā gan sacerēta pirms 101 gada tepat Ērgļu pakalnos. Savukārt citiem, iespējams, ausīs skan un ierakstu krātuvē atrodama arī grupas “Jumprava” dziesma “Ziemeļmeita”.
Tomēr uz ziemeļiem un tur rodamiem brīnumiem var paraudzīties no vēl kāda skatpunkta. Tikai tad talkā jāņem īpaša lasāmviela un iztēle. Tieši uz to jau no pirmdienas mudinās Ziemeļu bibliotēku nedēļa. Tā Latvijā risināsies no 14. līdz 20.novembrim jau astoto gadu. Nedēļu koordinē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā.
Šogad Ziemeļu bibliotēku nedēļas pasākumi aicina lasītājus doties ceļojumā pa ziemeļzemēm. Literāri pasākumi par Ziemeļvalstu literatūru visas nedēļas garumā tiek plānoti gandrīz 300 Latvijas grāmatu krātuvēs.
Ziemeļu bibliotēku nedēļai katru gadu tiek izvēlēts kāds konkrēts Ziemeļvalstu autora darba fragments, ko vienlaikus lasa Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēkās. Vakaros, kad laukā jau satumsis, bibliotēku elektrisko apgaismojumu nomaina sveču gaisma un klātesošos vieno kopīgi lasītais teksts.
Šogad īpaša uzmanība veltīta izcilās zviedru rakstnieces Selmas Lāgerlēvas daiļradei un viņas darba “Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums” nodaļai “Divas pilsētas”. Šis fragments stāsta par Visbijas pilsētu Gotlandes salā, un vienlaikus tas ir ceļojums reālajā un fantāzijas pasaulē.
Pirmdien, 14. novembrī, Rīgā Latvijas Kultūras akadēmijas Nordistikas centrā tiek aicināti interesenti uz mūsdienu somu literetūras vakaru. Ar priekšlasījumu uzstāsies Ziemeļvalstu ģimnāzijas un Latvijas Universitātes pasniedzējs Osmo Vatanens. Referents iepazīstinās ar mūsdienu somu rakstniekiem Arto Pāsilinnu, Rozu Liksomu, Anju Snellmani un Kšellu Vestē. Par saviem tulkotajiem somu literātu darbiem stāstīs tulkotāji Matīss Treimanis, Maima Grīnberga un Solveiga Elsberga. Pasākumā piedalīsies arī Kultūras akadēmijas studenti, attēlojot ainas no Rozas Liksomas un Ranjas Pēsonenas grāmatām.
Savukārt Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā Ziemeļu bibliotēkas nedēļas ietvaros 15.novembra novakarē aicina ceļojumā pa zviedru rakstnieces Selmas Lāgerlēvas daiļrades lappusēm. Par piedzīvoto, iejūtoties Selmas Lāgerlēvas lomā, stāstīs aktrise Dina Kuple un kopā ar aktrisi Vitu Vārpiņu runās fragmentus no Pēra Ulofa Enkvista lugas “Tēlu meistari”.
Ziemeļu bibliotēku nedēļas pasākumi gan Latvijā, gan pārējās Baltijas valstīs katru rudeni risinājās jau kopš 1998.gada. To galvenā ideja ir apzināt Ziemeļvalstu kultūru un literatūru un, iesaistot pasākumos arī Baltijas valstis, veicināt kultūras apmaiņu Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā.

Andris Sproģis, “LV”
andris.sprogis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!