• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai diena par godu rakstniekam Lāčplēsim?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2005., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bīstamie dzīves slazdi

Vēl šajā numurā

11.11.2005., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai diena par godu rakstniekam Lāčplēsim?

Lāčplēša dienu atzīmējam par godu neatkarīgās Latvijas valsts karaspēka uzvarai 1919. gada 11. novembrī, atbrīvojot Rīgu no fon der Golca un Bermonta-Avalova vadītajām armijām, taču par tās nozīmi zina maz iedzīvotāju, secināts aptaujā.

39% aptaujāto norādīja, ka viņi nezina, kādēļ tiek atzīmēta Lāčplēša diena, par rezultātiem informē sociālo pētījumu aģentūra “TNS Latvia”. Tikai 15% ir precīzi norādījuši, ka Lāčplēša diena ir piemiņas diena Rīgas atbrīvošanai no Bermonta karaspēka. Vēl 14% domā, ka svētki ir saistīti ar militārismu un kaujām, – aptaujātajiem ir daļēja izpratne par Lāčplēša dienu, piemēram, šī diena tiek uzskatīta par “Latvijas atbrīvošanas dienu”, “Latvijas karaspēka dienu”, “latviešu uzvaru pār vāciešiem”, “karavīru dienu”, “kaut kas ar kaujām saistīts” u. tml.
Vēl 2% aptaujāto norāda, ka šī diena ir kaut kādā veidā saistīta ar vēsturiskiem notikumiem, piemēram, “valstij nozīmīga diena senatnē, kas tagad jāatceras”, “kaut kas saistīts ar vēsturi”, “par godu vēsturiskam notikumam” u. tml. Tātad kopumā apmēram trešajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir daļēja izpratne par Lāčplēša dienu un tās nozīmi.
Lielāka izpratne par Lāčplēša dienu ir latviešiem, cilvēkiem ar augstāko izglītību un lauku iedzīvotājiem. Savukārt jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, cittautiešiem, cilvēkiem ar pamatizglītību, kā arī Latvijas nepilsoņiem nav īstas izpratnes par Lāčplēša dienu.
Visvairāk jeb 17% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Lāčplēša diena tiek atzīmēta par godu Lāčplēsim. Daļa aptaujāto norāda, ka Lāčplēsis ir nacionālais varonis, karotājs, daži uzskata, ka Lāčplēsis ir slavens latviešu rakstnieks. Vairāki aptaujātie norādījuši, ka, viņuprāt, 11.novembris ir Lāčplēša dzimšanas diena.
Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju Lāčplēša dienu nekādi neatzīmē. Svētkus retāk atzīmē cittautieši, nepilsoņi, rīdzinieki, kā arī Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Visbiežāk šī diena tiek atzīmēta mājās vai draugu lokā – svinot ar ģimeni, draugiem (10%), vērojot Lāčplēša dienai veltītos raidījumus TV (8%), ieliekot logā svecīti (7%). 1% aptaujāto norāda, ka mēdz nolikt svecītes 11.novembra krastmalā, 3% dodas uz Brāļu kapiem vai pieminekļiem, bet 9% klātienē piedalās vai apmeklē cita veida pasākumus, kas veltīti Lāčplēša dienai.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!