• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par spriedumu civiltiesisko prasījumu lietās brīvas aprites principu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2005., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121232

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Veterinārmedicīnas likumā

Vēl šajā numurā

11.11.2005., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par spriedumu civiltiesisko prasījumu lietās brīvas aprites principu Eiropas Savienībā

Kopš 2005.gada 21.oktobra vienā dalībvalstī iegūts spriedums, kas attiecas uz neapstrīdētām prasībām, ir izpildāms jebkurā citā dalībvalstī bez starpposma pasākumiem – tā sauktās ekzekvatūras procedūras.

Pirms šā datuma ārvalstu spriedums šajā lietā nebija automātiski izpildāms citā dalībvalstī. Šajā nolūkā sprieduma kreditoram bija jāveic īpaša procedūra, tā sauktā ekzekvatūra, kas ļauj izpildīt ārvalstu spriedumu. Turklāt ekzekvatūras nolēmums tiek nodots iespējamai apelācijai, kas ir pretruna noteikumos attiecībā uz neapstrīdētām prasībām, jo, ja parādnieks nav apstrīdējis parādu sākotnējā procesā, ir neloģiski šajā izpildes brīdī to atļaut ārvalstīs. Līdz ar to, ja ir jāsaņem ekzekvatūra, sprieduma izpilde ārvalstīs aizkavējas, tā ir dārga un bieži tiek atzīta par neefektīvu. Rezultātā ekzekvatūras procedūra, jo īpaši konkrētajā neapstrīdētu prasību jomā, bez jebkāda iemesla kavē brīvu spriedumu apriti un uz nolēmumiem attiecina teritoriālu tiesību izpratni, kas neatbilst Kopienas videi.

1999.gada oktobrī Tamperē Eiropadome aicināja tālāk samazināt starpposma pasākumus, kas nepieciešami ārvalstu spriedumu izpildei. 2000.gada novembrī Padome pieņēma pasākumu programmu, lai īstenotu nolēmumu savstarpējo atzīšanu civillietās un komerclietās. Tā mērķis bija atcelt visas procedūras, kas nepieciešamas spriedumu izpildāmībai civillietās un komerclietās. Tika nolemts virzīties uz priekšu pakāpeniski, sākot ar ļoti specifisku eksperimentālo projektu – ekzekvatūras procedūras atcelšanu neapstrīdētām prasībām, kas veido lielāko prasību kategoriju.

Tā rezultātā tika izstrādāta Regula (EK) Nr.805/2004, kuru Eiropas Parlaments un Padome pieņēma 2004.gada 21.oktobrī un ar kuru tika izveidots Eiropas izpildes rīkojums neapstrīdētām prasībām.  2005.gada 21.oktobrī šo Regulu ir jāsāk piemērot.

Regulas mērķis ir īstenot spriedumu brīvas aprites principu, un līdz ar to pirmo reizi koplēmuma procedūra tiek piemērota tiesu iestāžu sadarbības civillietās jomā.

Jaunā regula noteiktos apstākļos atceļ visus starpposma pasākumus dalībvalstī, kurā tiek prasīta izpilde, gadījumos, kad atbildētājs nav apstrīdējis parāda raksturu vai apjomu. Ekzekvatūras atcelšanas nosacījumi galvenokārt attiecas uz dokumentu nodošanu spriedumu bez atbildētāja klātbūtnes gadījumā. Ekzekvatūras atcelšana ļaus kreditoriem saņemt ātru un efektīvu izpildi ārvalstīs, neiesaistot tās dalībvalsts tiesas, kurā izpilde tiek piemērota, kas saistītos ar laikietilpīgām un dārgām formalitātēm.

Regula attiecas uz “neapstrīdētām prasībām”, tādējādi, lai kreditors varētu saņemt Eiropas izpildes rīkojumu, atbildētājam vai nu jāpiekrīt parādam tiesas procesā, vai arī nav jāierodas tiesā, kad prasība tiek izskatīta.

Ar spriedumu, ko izcelsmes tiesa apstiprinājusi kā Eiropas izpildes rīkojumu, izpildes nolūkā jārīkojas tā, it kā to būtu pasludinājusi tās dalībvalsts tiesa, kurā tiek prasīta izpilde.

Skaidrs, ka jebkādu izpildes pārbaužu atcelšana dalībvalstī ir nesaraujami saistīta un atkarīga no tā, vai pastāv pienācīgas garantijas, ka tiks ievērotas atbildētājas puses tiesības. Šā iemesla dēļ regulā ir noteikti obligātie standarti tiesas procesam, kura rezultātā tiek pasludināts spriedums, lai nodrošinātu, ka parādnieks par tiesas procesu, kas uzsākts pret viņu, par prasībām viņa aktīvai dalībai procesā, lai apstrīdētu prasību, un sekām, kādas radīs viņa nepiedalīšanās, ir informēts laikus un tādā veidā, ka viņš var nodrošināt savu aizstāvību.

Šī regula neietver dalībvalstu pienākumu pielāgot savas valsts tiesību aktus tajā noteiktajiem minimālajiem procesuālajiem standartiem. Lai to panāktu, tā rada stimulu, dodot iespēju efektīvāk un ātrāk izpildīt spriedumus citās dalībvalstīs tikai tad, ja tiek nodrošināta atbilstība šiem obligātajiem standartiem.

Eiropas izpildes rīkojums ir brīvprātīga procedūra, kreditors var arī izvēlēties atzīšanas un izpildes sistēmu saskaņā ar Regulu (EK) Nr.44/2001 (tā saukto Briseles I regulu) vai citiem Kopienas instrumentiem.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!