• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Somijas sadarbību vispusīgās divpusējās attiecībās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2005., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Polijas vēstnieka iepazīšanās vizīti pie Saeimas priekšsēdētājas biedres

Vēl šajā numurā

11.11.2005., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Somijas sadarbību vispusīgās divpusējās attiecībās

Trešdien, 10.novembrī, Latvijas vēstnieks Somijā Einars Semanis tikās ar Somijas Eiropas lietu, ārējās tirdzniecības un attīstības sadarbības ministri Mari Kiviniemi. Sarunas laikā apspriests plašs jautājumu loks gan Eiropas Savienības (ES), gan divpusējo attiecību jomā.

Ministre atzīmēja, ka Somija nopietni gatavojas prezidentūrai ES 2006.gada otrajā pusē. M.Kiviniemi un E.Semanis bija vienisprātis, ka ES ietvaros ir nopietni jāstrādā, lai jau Lielbritānijas prezidentūras laikā tiktu panākta vienošanās par ES finanšu perspektīvu 2007. – 2013.gadam. Ministre un vēstnieks izanalizēja Somijas un Latvijas prioritātes ES finanšu perspektīvas sfērā.

Notika viedokļu apmaiņa par Eiropas Savienības nākotnes jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot ES konstitucionālā līguma liktenim. E.Semanis vērsa ministres uzmanību uz diskusiju ES par brīvu pakalpojumu tirgu un izskaidroja Latvijas nostāju šajā jautājumā. Sarunas gaitā tika skarts jautājums par brīvu darbaspēka plūsmu ES.

Mari Kiviniemi īpaši uzsvēra sadarbības nozīmi ES Ziemeļu dimensijas ietvaros. Vēstnieks E.Semanis uzsvēra Latvijas ieinteresētību aktīvi piedalīties Ziemeļu dimensijas mērķu īstenošanā. Ziemeļu dimensija ir ES un Krievijas stratēģiskās partnerības tā dēvēto četru telpu reģionālā dimensija.

Ministre interesējās par Latvijas gatavību pievienoties Eiropas Monetārajai savienībai. Vēstnieks atzīmēja, ka Latvija plāno pievienoties eirozonai 2008.gadā.

Apspriežot Latvijas un Somijas ekonomisko sadarbību, vēstnieks norādīja, ka tā kopumā ir sekmīga. It īpaši to var atzīt saistībā ar populāru somu kompāniju investīcijām Latvijā. Somi investē un reizē ievieš arī savu pieredzi, ekspertīzi, menedžmentu un sakarus tādās svarīgās jomās kā bankas, apdrosināšana, pārtikas ražošana, būvniecības instrumenti un materiāli un vairumtirdzniecība. Sadarbība notiek arī tūrisma nozarē. E.Semanis atzīmēja, ka tādējādi tiek pārņemta arī Somijas kā zināšanās balstītas ekonomikas pieredze. Vēstnieks iezīmēja tādus turpmākās sadarbības virzienus, kuras Latvija būtu īpaši ieinteresēta, – farmācijas nozari, kokapstrādes produkciju, metālapstrādi, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, lielos infrastruktūras projektus, tranzītu un transporta loģistiku. Vēstnieks gan norādīja, ka tirdzniecības bilance ar Somiju Latvijai ir negatīva un Latvijas uzņēmēji meklē iespējas, lai uz Somiju varētu eksportēt arī preces ar augstu pievienoto vērtību.

Savukārt aizvadītajā nedēļā, 3.novembrī, Latvijas vēstnieks Somijā Einārs Semanis tikās ar Somijas tieslietu ministri Lēnu Luhtanenu. Vēstnieks ministrei nodeva sveicienus un pateicību par veiksmīgo sadarbību no Latvijas tieslietu ministres Solvitas Āboltiņas.

Sarunas gaitā abas puses bija vienisprātis, ka sadarbība tieslietu jomā ir konstruktīva un auglīga. Kā īpaši sekmīga tika novērtēta sadarbība tādās nozarēs kā tiesu ekspertīze, ieslodzījuma vietu administrācija, naturalizācijas process, valsts zemes politika, valsts valodas politika, tiesiskās palīdzības sniegšana civilajās un krimināllietās un uzņēmumu reģistrācija. Vēstnieks Latvijas vārdā izteica pateicību Somijas tieslietu ministrei par vispusīgo atbalstu un sapratni minētajos sadarbības virzienos un gatavību attīstīt tos arī turpmāk. Einārs Semanis norādīja uz Latvijas interesi noslēgt līgumu starp Somijas un Latvijas tieslietu ministrijām tiesu ekspertīzes jomā.

Vēstnieks un tieslietu ministre atzina, ka līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) abu valstu divpusējā, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbībā tieslietās izvirzās jauni un apjomīgi uzdevumi, risinot svarīgus ES dienaskārtības jautājumus. Ministre pozitīvi novērtēja Latvijas prioritātes ES tā saucamās Hāgas programmas tiesiskuma sadaļā. Tās ir sadarbība krimināllietās, apmācības programmas tiesnešiem savstarpējās uzticības stiprināšanai, iepriekš pieņemto normatīvo aktu izvērtēšana un citu dalībvalstu līdzšinējās pieredzes analīze, kā arī jautājumi par Eiropas Kopienu tiesas darbības pilnveidošanu. Somijas puse pauda savu gatavību turpināt sadarbību šajās jomās.

Einārs Semanis atzīmēja, ka saskaņā ar Latvijas valdības mērķi izveidot ES tiesību aktu ieviešanas datorizētu kontroles sistēmu attiecībā uz tiesību pārņemšanu Latvija būtu ieinteresēta iepazīties ar somu datu bāzi EUTORI. Latvijai būtu vērtīga arī somu kolēģu pieredze jautājumu koordinēšanā, kas skar valsts interešu pārstāvēšanu ES institūcijās. Vēstnieks vērsa ministres uzmanību uz diskusiju ES par brīvu pakalpojumu tirgu un izskaidroja Latvijas nostāju šajā jautājumā. Papildus sarunas gaitā tika izskatīts jautājums par brīvu darbaspēka kustību ES.

Pārrunājot Baltijas un Ziemeļu valstu sadarbību, vēstnieks norādīja uz Latvijas ekspertu īpašo interesi veidot dialogu un pieredzes apmaiņu tādās jomās kā cietušo kompensācijas fonds, juridiskās palīdzība un zaudējumu atlīdzība nepatiesi notiesātajiem. Vēstnieks un ministre bija vienisprātis, ka Ziemeļvalstis un Baltijas valstis varētu sadarboties ES fondu materiālo līdzekļu piesaistē kopīgiem projektiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!