• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu darbības pārskatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2000., Nr. 375/377 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Administratīvi teritoriālā reforma ar iespējām, problēmām, risinājumiem

Vēl šajā numurā

25.10.2000., Nr. 375/377

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmumu darbības pārskatu

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) vairāk nekā 6000 lielajiem uzņēmumiem, kas ir iesnieguši operatīvo informāciju par uzņēmuma darbību 1999. gadā, izsūtījusi speciāli sagatavoto analītisko informāciju, kas ļauj uzņēmuma vadībai spriest par sava uzņēmuma vietu sev līdzīgo uzņēmumu skaitā. Ar terminu "lielie uzņēmumi" šajā gadījumā jāsaprot privātā sektora uzņēmumi, kas vidēji gadā nodarbina 20 un vairāk cilvēku vai iegūst neto apgrozījumu gadā 200 000 latu un vairāk, kā arī visi sabiedriskā sektora uzņēmumi.

Šī informācija uzņēmumam var noderēt kā apliecinājums tā konkurētspējai, to var izmantot arī kā papildu argumentu pārrunās ar bankām jaunu kredītu iegūšanai. Šīs ir sfēras, kurās līdzīgs statistikas produkts augstu kotējas Francijā, Spānijā, Zviedrijā, Somijā, un droši vien tās nav vienīgās iespējas šādas analītiskās informācijas lietošanai.

CSP cer, ka uzņēmumi, saņemot analīzes rezultātus un saskatot tajos papildu līdzekli savas darbības izvērtēšanai, pārstās uzskatīt statistikas pārskatu iesniegšanu tikai un vienīgi par sev uzkrautu nevajadzīgu apgrūtinājumu, bet gan novērtēs pareizu un laikā iesniegtu datu svarīgumu.

Uzņēmumiem nosūtītie aprēķini ir stingri konfidenciāli. Tie tiek sagatavoti vienā eksemplārā par vienu konkrētu uzņēmumu un dod tam iespēju saskatīt savu vietu (reitingu) pēc pamatdarbības līdzīgu uzņēmumu kopumā. Aprēķinā ir iekļauti šādi rādītāji: 1) saistību īpatsvars bilancē, 2) tai skaitā īstermiņa saistību īpatsvars bilancē, 3) saistības pret pašu kapitālu, 4) kopējā likviditāte, 5) absolūtā likviditāte, 6) visu aktīvu aprite, 7) komerciālā rentabilitāte pirms un pēc nodokļiem, 8) ekonomiskā rentabilitāte pirms un pēc nodokļiem, 9) finansiālā rentabilitāte pirms un pēc nodokļiem, 10) maksājamo procentu seguma koeficients, 11) ilgtermiņa ieguldījumu aprites koeficients, 12) bruto peļņas rentabilitāte, 13) kopējā bilance.

Turklāt pirmie četri rādītāji, kā arī kopējā bilance ir aprēķināti atbilstoši situācijai gada sākumā un gada beigās, tā ka uzņēmums var novērtēt gada laikā notikušās izmaiņas. Papildus tiek sniegta arī informācija par uzņēmuma vietu pēc kopējā un neto apgrozījuma konkrētā darbības veidā, turklāt aprēķins ir par katru uzņēmuma veikto ekonomisko darbības veidu, nevis tikai par pamatdarbību.

Uzņēmumiem ir arī iespēja pasūtīt biļetenu "Uzņēmējdarbības ekonomiskās analīzes rezultāti 1999. gadā", kurā ir veikta kopsavilkuma datu analīze par līdzīgas darbības uzņēmumu kopumu, kas dod uzņēmuma vadībai papildu iespējas novērtēt sava uzņēmuma darbības veiksmes vai neveiksmes pakāpi. Visiem interesentiem šis biļetens, sākot ar 1.novembri, būs pieejams CSP Informācijas centrā Rīgā, Lāčplēša ielā 1.

Šim projektam ir plašas iespējas, un CSP domā attīstīt un pilnveidot to arī turpmāk. Izmantojot uzņēmumu sniegto informāciju, ir izveidota apjomīga datu bāze. Kā maksas pakalpojumu CSP piedāvās uzņēmumus interesējošo informāciju par ekonomisko situāciju dažādās tautas saimniecības nozarēs, reitingu novērtēšanu dažādās uzņēmumu kopās u. tml. Visi šie materiāli būs pieejami arī elektroniskā formātā.

Turklāt uzņēmuma grāmatvedības speciālisti vēlreiz var pārliecināties par iesniegto pārskatu datu precizitāti, jo nav izslēgtas situācijas, ka CSP darbinieki ir atklājuši kādas matemātiskas vai loģiskas kļūdas saņemtajos pārskatos, kad gada pārskati audita rezultātā precizēti jau pēc to iesniegšanas statistikas iestādēm, tomēr statistikas iestādes par notikušajām izmaiņām nav informētas u. tml.

Centrālās statistikas pārvaldes Statistikas metodoloģijas un organizācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!