• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieteikumu piešķirt bijušās Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikai kandidātvalsts statusu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2005., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121388

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Rīgas Brāļu kapos

Vēl šajā numurā

15.11.2005., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieteikumu piešķirt bijušās Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikai kandidātvalsts statusu

9.novembrī Eiropas Komisija pieņēma atzinumu par bijušās Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikas pieteikumu dalībai ES. Eiropas Komisija iesaka Padomei, lai tā piešķir bijušajai Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikai kandidātvalsts statusu. Eiropas Komisija uzskata, ka sarunas ar bijušo Dienvidslāvijas Maķedonijas Republiku par pievienošanos Eiropas Savienībai jāsāk tad, kad tā būs pietiekamā mērā sasniegusi atbilstību dalības kritērijiem.

Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika iesniedza pieteikumu dalībai ES 2004.gada 22.martā. Eiropas Komisija 9.novembrī sniedza atzinumu par šo pieteikumu.

Iepazīstinot ar atzinumu, komisārs paplašināšanās jautājumos Olli Rēns teica: “Pašlaik, tikai dažus gadus pēc lielas drošības krīzes, bijušajā Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikā ir stabila demokrātija un valstī veiksmīgi pastāv etniska daudzveidība. Tas ir atzīmējams sasniegums. Valsts arī guvusi ievērojamus panākumus, integrējoties Eiropā. Eiropas Komisija atzīst šos panākumus un iesaka Padomei, lai tā piešķir šai valstij kandidātvalsts statusu.

Kandidātvalsts statusa piešķiršana nozīmē to, ka politiski tiek atzīts, ka pastāv ciešākas ES un valsts attiecības, valstij tiecoties kļūt par dalībvalsti. Eiropas Komisija uzskata, ka sarunas ar bijušo Dienvidslāvijas Maķedonijas Republiku par pievienošanos Eiropas Savienībai jāsāk tad, kad tā pietiekamā mērā būs sasniegusi atbilstību dalības kritērijiem.

Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika gūst labus rezultātus, izpildot ES dalības politiskos kritērijus. Tā ir demokrātiska valsts, kura veiksmīgi darbojas, ar stabilām iestādēm, ar kuru palīdzību tiek nodrošināta pamattiesību ievērošana. 2001.gada augustā parakstītā Ohridas pamatnolīguma īstenošana ir bijusi liels sasniegums, lai izbeigtu valstī radušās ļoti nopietnās politiskās un drošības krīzes. Visas iesaistītās puses ir izrādījušas īstu apņemšanos un pielikušas ļoti ievērojamas pūles. Ar to sākās integrētas etniski daudzveidīgas sabiedrības izveides un valsts stabilitātes nodrošināšanas process, šādi radot labvēlīgu vidi integrācijai ES.

Tomēr valstij jāpieliek papildu pūles, lai nostiprinātu tiesiskumu, īstenotu tiesu sistēmas un policijas reformas, pastiprinātu cīņu pret korupciju un uzlabotu vēlēšanu procesu.

Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika ir veikusi nozīmīgus pasākumus, lai izveidotu darbojošos tirgus ekonomiku. Tomēr joprojām daudz jāpaveic, lai valsts spētu izturēt konkurences spiedienu un tirgus spēku iedarbību Savienībā. Lai panāktu lielāku ekonomikas izaugsmi un nodrošinātu lielāku konkurētspēju, jāuzlabo uzņēmējdarbības vide un valstij jākļūst pievilcīgākai iekšzemes un ārvalstu ieguldītāju skatījumā.

Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika ir guvusi ievērojamus panākumus, pielāgojot tiesību aktus ES noteikumiem – īpaši iekšējā tirgus un tirdzniecības jomā. Tomēr valstij ir lieli uzdevumi, ieviešot un īstenojot tiesību aktus. Kopumā administratīvā un tiesu sistēmas jauda daudzās jomās joprojām ir nepietiekama.

Eiropas Komisija cieši uzraudzīs bijušās Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikas panākumus visās jomās. 2006.gada beigās tā iesniegs Padomei ziņojumu par šīs valsts sasniegumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!