• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2005. gada 9. novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2005., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121552

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Vēl šajā numurā

17.11.2005., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2005. gada 9. novembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece.

Sēdes vadītāja.

Godātie kolēģi! Ir pienācis laiks atbilžu sniegšanai uz deputātu jautājumiem.

Šīsdienas jautājumi ir divi.

Pirmais jautājums. Deputātu Sokolovska, Plinera, Kabanova, Aleksejeva un Tolmačova jautājums reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Mārim Kučinskim “Par situāciju ar apkuri Sedas pilsētā”.

Šis jautājums tika skatīts 2. novembra atbilžu sniegšanas laikā, un deputātus neapmierināja rakstiski sniegtā atbilde.

Tā kā ministrs nebija klāt šajā sēdē, šodien ir iespēja deputātiem turpināt jautājuma izskatīšanu un uzdot papildjautājumus mutveidā.

Vai klātesošajiem deputātiem ir jautājumi ministram? Ir jautājumi.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Tolmačovam.

A.Tolmačovs (PCTVL).

Labdien, cienījamais ministra kungs! Man ir jautājums saistībā... kas izriet no jūsu atbildes.

Jūs, atbildot uz mūsu jautājumu – ko nolēmusi darīt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, lai atrisinātu pašreiz radušos situāciju ar apkuri Sedas pilsētā, un vai tiek meklēts šīs problēmas risinājums arī tālākā perspektīvā... jūs atbildējāt, ka viens no tādiem variantiem varētu būt pašvaldības kapitālsabiedrības izveidošana. Bet pēc mūsu.... un es zinu, ka jau bija veiktas kaut kādas sarunu procedūras ar akciju sabiedrības “SES Baltija” īpašniekiem, viņi piekristu pārdot pašvaldībai par 100 000 latiem esošo uzņēmumu vai uzņēmuma mantu ar vienu nosacījumu, ka viņi sedz savas parādsaistības 250 000 apmērā, bet man šodien ziņoja vietējie deputāti, varbūt jums tas arī ir zināms, ka diemžēl tie 250 000 netiks segti un īpašnieks ir pavisam atteicies kaut ko darīt.

Ko, jūsuprāt, domājat darīt tālāk, kā atrisināt to situāciju pašvaldībā?

Sēdes vadītāja.

Paldies. Ministram ir iespējas sniegt atbildi. Laiks atbildes sniegšanai – 2 minūtes. Lūdzu!

M.Kučinskis (reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs).

Cienījamo Prezidij! Godātais deputāt! Vispirms es gribu informēt, ka 7. datumā Sedā apkure, pateicoties kopējiem pūliņiem, tika pieslēgta, tā ka tas etaps ir beidzies.

Mūsu ministrija tam seko līdzi no iepriekšējā gada pavasara, kad Seda pirmo reizi mūs informēja par šo te notikušo. Jau vasarā ir veikta arī izpēte par alternatīvo pieslēgumu. Patiešām mēs esam snieguši gan juridiskās konsultācijas, gan esam arī griezušies prokuratūrā un KNAB, kas nav konstatējuši pārkāpumus pašā siltumtīklu nokļūšanas procesā. Es gribu vēlreiz atkārtot, ka nokļuva nevis pārdodot, bet maksātnespējas... piesakot maksātnespēju savam pašvaldības uzņēmumam. Tas, kas šobrīd trīspusējās sarunās tika noskaidrots: ka īpašums, kas nokļuva privātās rokās par 7000, šobrīd tiek piedāvāts Sedai atpirkt par 90 000. Tas, mūsuprāt, nav tāds risinājums, ko valsts varētu dotēt. Sarunas turpinās, un es domāju, ka kopā ar Sedas pašvaldību un iesaistoties arī... tā kā viņi ir uz stabilizācijas fonda... stabilizācijā Finanšu ministrijā, līdz galam tas tiks atrisināts līdz nākamās apkures beigām. Runa varētu būt par alternatīvo– par kādu... vai, teiksim, citu risinājumu, bet mēs šobrīd neuzskatām par pareizu atbalstīt no valsts puses risinājumu nu, tā sakot, segt... nav pamatoti šie 90 000 no īpašnieka puses.

Sēdes vadītāja.

Paldies. Vai deputātiem ir vēl papildjautājumi?

Jā? Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Tolmačovam!

A.Tolmačovs (PCTVL).

Papildjautājums ir tāds, ka, ja pareizi kopā ar Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministriju... uzsākta apkures sezona, un tamdēļ, ka pašvaldībā saņemti 39000 latu no Stabilizācijas fonda (ja es nekļūdos, tā to fondu sauc), un iepirka iekārtas jaunai katlu mājai vai jauni katli. Bet arī, cik man zināms, tagad pašvaldība saņēma iebildumus no Finanšu ministrijas, ka tas bija nelikumīgi – iegādāties un investēt pašvaldības līdzekļus privātajā uzņēmumā. Un tur ir kā tāds loks... ko tur darīt tālāk? Vai man nepareiza informācija?

M.Kučinskis.

Jums šajā gadījumā ir nepareiza informācija, jo stabilizācija nozīmē, ka jebkuru darbību pašvaldība var veikt tikai ar nozīmētā Finanšu ministrijas pārstāvja atļauju. Un, tiešām, ir iegādāti katli, kuri joprojām paliek pašvaldības īpašums, par ko ar esošo trašu īpašnieku ir arī vienošanās. Tātad tos nekādā gadījumā nevar... un nepāries privātīpašumā. Un no mūsu puses ar juristiem uz šo momentu visas darbības tiek arī saskaņotas un sekots līdzi. Tā ka mēs gājām uz šo te... Seda gāja pilnīgi saskaņoti, lai vienkārši uzsāktu apkures sezonu. Citas iespējas nebija.

Sēdes vadītāja.

Paldies! Jautājuma iesniedzēju iespējas uzdot papildjautājumus ir izsmeltas. Pārejam pie nākamā jautājuma.

Nākamais ir deputātu Plinera, Kabanova, Aleksejeva, Tolmačova, Buzajeva un Sokolovska jautājums reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Mārim Kučinskim “Par to īrnieku interešu aizstāvību, kuri īrē dzīvojamās telpas denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā dzīvojamā mājā”. Arī uz šo jautājumu rakstiskā atbilde tika sniegta atbilžu laikā uz deputātu jautājumiem 2.novembrī. Deputāti ar rakstisko atbildi nebija apmierināti.

Vai klātesošajiem deputātiem ir mutveida papildjautājumi ministram? Ir. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Tolmačovam!

A.Tolmačovs (PCTVL).

Jautājums ir sekojošs. Cik man zināms, ir izstrādāta programma, lai palīdzētu pašvaldībām atrisināt šo denacionalizēto namu īrnieku problēmu. Man ir jautājums: cik pašvaldības pieteiktas šai programmas realizācijai?

Sēdes vadītāja.

Lūdzu!

M.Kučinskis (reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs).

Es gribētu, lai precizē jautājumu, es nesapratu.

Sēdes vadītāja.

Jā. Ministrs lūdz jautājumu nedaudz precizēt. Vai tas ir iespējams?

Lūdzu ieslēgt vēlreiz mikrofonu deputātam Tolmačovam!

A.Tolmačovs.

Likumā par denacionalizēto namu īrniekiem bija uzrakstīts, ka valdībai ir pienākums izstrādāt programmu šo jautājumu risināšanai. Un lielākā daļa finanšu slodzes ir uz pašvaldības pleciem. Tad, cik es saprotu, programma jau izstrādāta, un šai programmas realizācijai pašvaldībām jau vajag pieteikties ministrijā. Tad man jautājums ir tāds: cik pašvaldības jau pieteiktas šīs programmas realizācijai? Saprotams?

M.Kučinskis.

Jā, es sapratu tagad.

Tas ir jautājums, kas uztrauc arī šobrīd mūsu ministriju, jo pirmo reizi valdība ir piešķīrusi un Saeima akceptējusi divus miljonus latu pabalstiem denacionalizēto māju īrniekiem. Tātad pie šī palīdzības veida pusi sedz pašvaldība, pusi – valsts tātad piedalās. Un uz šodienu es pat izplatīju zināmu satraukumu par to, ka īpaši Rīga, uz ko mēs gaidām, nav pieņēmusi saistošos noteikumus, lai varētu no1.janvāra arī tas sākt darboties. Tā ka mēs sākam sarunas ar pašvaldībām.

Kas attiecas uz šo pašvaldību... uz šo palīdzības veidu, tad pieprasījums ir šobrīd saņemts tikai no Rīgas un varbūt mazliet nekonkrēts no Daugavpils, kas tiks arī precizēts, no citām pašvaldībām šie pieteikumi pagaidām nav. Vēl mēs strādājam ar programmu, kur arī nākamā gadā ir 3 miljoni latu palīdzībai dzīvojamo māju celtniecībai, tas ir vairāk virzīts uz sociālajām mājām. Arī šeit ir pieteikušās jau diezgan daudz pašvaldības, tajā skaitā pārsvarā Rīgas pašvaldība. Un arī gaidām tālākos lēmumus, lai varētu iedarbināt mehānismu un jau konkrēti runāt par naudas novirzīšanu.

Sēdes vadītāja.

Vai jautājumu iesniedzēji izmantos iespēju uzdot arī otru papildjautājumu?

Paldies. Deputātiem vairāk jautājumu nav. Paldies ministram. Paldies deputātiem. Visi jautājumi ir izskatīti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!