• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkurences iespējām enerģijas tirgos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2005., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Eiropas stratēģiju Baltijas jūras reģionam"

Vēl šajā numurā

17.11.2005., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konkurences iespējām enerģijas tirgos

Dalībvalstīm efektīvāk jāīsteno tirgus atvēršanas pasākumi, ko prasa Eiropas Savienības (ES) direktīvas par gāzi un elektrību. Tāds galvenais secinājums lasāms 15.novembrī izdotajā Eiropas Komisijas ziņojumā par elektroenerģijas un gāzes iekšējā tirgus darbību. Daudzus no ziņojuma galvenajiem secinājumiem apstiprina un papildina Eiropas Komisijai iesniegtās konkurences nozares aptaujas sākotnējie konstatējumi. Energorūpnieku un patērētāju atbildes enerģētikas nozares aptaujā par konkurenci, kas sākās 2005.gada jūnijā, apstiprina, ka Eiropas enerģijas tirgi vēl nedarbojas uz konkurences pamata un ka ir vairāki nopietni tirgus darbības traucējumi.

Enerģētikas komisārs Andris Piebalgs uzstāja, ka “dalībvalstīm ir ātri un pilnīgi jāīsteno ne tikai gāzes un elektrības direktīvu burts, bet arī to gars. Komisija turpinās paģērēt no dalībvalstīm, lai tās īstenotu pasākumus augstāka izaugsmes un konkurences līmeņa sasniegšanai Eiropā. Ja tas nenotiks, būs vajadzīga stingrāka rīcība”.

Konkurences komisāre Nēlija Krūsa teica: “Enerģētika ir būtiski svarīga ES ekonomikas konkurētspējai, tomēr esam atklājuši daudz ko, kas liecina par nopietniem traucējumiem. Esmu apņēmusies izmantot konkurences tiesību aktus, lai aizsargātu Eiropas rūpniecību un patērētājus.”

Ziņojums par elektroenerģijas un gāzes iekšējā tirgus darbību apstiprina, ka pārrobežu konkurence vēl nav pietiekami attīstīta, lai patērētājiem būtu reāla alternatīva valstī vēsturiski izveidojušos piegādātāju vietā. Galvenie rādītāji šajā ziņā ir cenu izlīdzināšanās trūkums ES un zemais pārrobežu tirdzniecības līmenis.

Tā vissvarīgākais cēlonis ir dalībvalstu nespēja laikus vai pietiekami apņēmīgi īstenot otrās direktīvas par elektrību. Daudzas dalībvalstis gandrīz par gadu aizkavējās ar direktīvu īstenošanu, citas to vēl nav izdarījušas, un daudzas ir ieņēmušas tādu kā „minimālistisku” nostāju direktīvu īstenošanā. Šī pieeja ir jāpārskata. Eiropas Komisija ir uzsākusi pārkāpumu izmeklēšanas procesus pret dalībvalstīm sakarā ar nespēju īstenot direktīvas un 2005.gada jūnijā iesūdzējusi sešas dalībvalstis Eiropas Kopienu tiesā.

Bez tam esošās infrastruktūras neadekvāta izmantošana un — elektroenerģijas gadījumā — nepietiekama savstarpēja saikne starp daudzām dalībvalstīm neļauj attīstīties īstai konkurencei, lai gan 2002. gadā Eiropadome politiski apņēmās panākt importa jaudu vismaz 10 % no iekšzemes patēriņa. Bez tam gāzes tirgus turpina ciest no gāzes un transporta jaudu likviditātes trūkuma.

Tā kā daudzās dalībvalstīs tikai nesen tika pieņemti tiesību akti, ar ko īsteno direktīvas, ziņojumā nav galīgu secinājumu par papildu pasākumu nepieciešamību ES līmenī. Eiropas Komisija vienā valstī pēc otras detalizēti pārskatīs likumu un reglamentējošo noteikumu, ieskaitot valstu konkrētus papildu pasākumus, praktisko efektivitāti saistībā ar tirgus atvēršanu. Pēc tam līdz 2006.gada beigām tiks sastādīts ziņojums un, ja būs nepieciešams, priekšlikumi par dažu neizpildīto prasību izpildi.

Enerģētikas nozares aptaujas par konkurenci provizoriskie atzinumi apstiprina un papildina Eiropas Komisijas ziņojuma par Eiropas enerģētikas tirgus darbību rezultātus. Atbildes uz nozares aptauju šajā posmā ļauj identificēt piecas konkrētas tirgus darbības traucējumu jomas:

– gāzes un elektrības tirgi daudzās dalībvalstīs joprojām ir koncentrēti, un tas rada iespējas vietējiem uzņēmumiem ietekmēt cenas;

– daudzi vairumtirgi nav likvīdi – vai nu ilgtermiņa līgumu (par gāzi) dēļ, vai arī tāpēc, ka uzņēmumi darbojas gan ražošanā, gan mazumtirdzniecībā, un tas ierobežo vairumtirgu attīstību (elektroenerģijā); nav pietiekams arī tīkla un piegādes darbību nodalīšanas līmenis;

– šķēršļi gāzes un elektroenerģijas pārrobežu piegādei traucē attīstīties integrētiem ES enerģijas tirgiem;

– pārredzamības trūkums tirgos, kas dod labumu iesīkstējušiem tirgus dalībniekiem, bet padara nedrošas jaunienācēju pozīcijas; pārredzamības trūkums arī saasina neuzticēšanos;

– rūpnieki un patērētāji maz uzticas specifiskajiem cenu veidošanas mehānismiem enerģijas vairumtirgos, un cenas ir ievērojami pieaugušas.

Eiropas Komisija turpinās aptauju enerģētikas konkurences nozarē un identificēs piemērotus līdzekļus, kas var būt rīcība saskaņā ar EK līguma normām par ierobežojošu uzņēmējdarbības praksi, monopoliem un valsts atbalstu un varbūtēja ES normu par uzņēmumu apvienošanos pārskatīšana.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!