• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas zušu resursu atjaunošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2005., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121605

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas deputāta gatavoto ziņojumu "Masu iznīcināšanas ieroči: Eiropas Parlamenta loma"

Vēl šajā numurā

17.11.2005., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas zušu resursu atjaunošanu

Divdesmit gadu laikā Eiropas zušu krājumi ir ievērojami samazinājušies, tāpēc Eiropas Parlaments aicina ES izstrādāt noteikumus, kas ļautu novērst šīs zivju sugas izzušanu. Eiropas Parlamenta ieteikumi ir iekļauti Alberta Jana Māta (Nīderlande) sagatavotajā un 15.novembra plenārsesijā pieņemtajā ziņojumā par Kopienas rīcības plānu zušu krājumu atjaunošanai.

Pirms balsojuma plenārsēdē par ziņojumu atbildīgais A.J.Māts atzinīgi novērtēja Komisijas ātro atbildi uz EP Zivsaimniecības komitejas iniciatīvu par Eiropas zušu resursu atjaunošanu: Komisija jau ir iesniegusi likumprojektu, ņemot vērā deputātu ieteikumus.

A.Māts savā ziņojumā norādīja, ka pēdējo divdesmit gadu laikā zušu krājumi ārpus pieļautajām nozvejas normām ir samazinājušies par 50%; attiecībā uz “stikla zušu” sugu šis samazinājums sasniedz 95%. 

15.novembrī pieņemtajā iniciatīvas ziņojumā EP aicina Komisiju lūgt dalībvalstīm iespējami drīz izstrādāt zušu krājumu apsaimniekošanas plānus, kuriem būtu jāietver šādi punkti: tehniski pasākumi šķēršļu novēršanai uz ūdens ceļiem, lai atvieglotu zušu migrāciju ceļā uz upēm un atpakaļ uz jūru; zvejas intensitātes ierobežojumi attiecībā uz rūpniecisko zveju un amatierzveju, pamatojoties uz vēsturiskiem un zinātniskiem datiem un ņemot vērā katras valsts zvejniecības īpatnības un pašregulāciju; “stikla zušu” un rūpnieciski audzēto zušu krājumu palielināšana Eiropas iekšējo ūdeņu apsaimniekotos apgabalos; novērst zušu audzēšanas pārāk lielu izplatīšanos, kas negatīvi ietekmē savvaļas zušu zvejas pastāvēšanu.

Komisijai jāizvērtē klimata izmaiņu un ūdensceļu piesārņojuma ietekme uz zušu krājumu samazināšanos. Deputāti arī aicina Komisiju izstrādāt priekšlikumus, lai novērstu sociālekonomiskās sekas, ko varētu izraisīt zušu zvejas un eksporta ierobežojumi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!