• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2005., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Parakstot rīkojumu par policijas izņemto priekšmetu glabāšanu

Vēl šajā numurā

23.11.2005., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem

Vakar, 22.novembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika pieņemti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumu grozījumi, kas paredz palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Finanšu ministrija MK noteikumu projektu izstrādāja, lai, palielinot atvieglojumus, tiktu samazināta nodokļa sloga ietekme uz šīm nodokļa maksātāju kategorijām un novērstu invalīdu, politiski represēto personu un nacionālās pretošanās kustības dalībnieku reālo ienākumu samazināšanos inflācijas ietekmē.

MK noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 8.aprīļa noteikumos Nr.138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem”” paredz personai, kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte, piemērot IIN papildu atvieglojumu – 456 latus gadā līdzšinējo 300 latu vietā, bet III grupas invalīdiem būs tiesības uz nodokļa atvieglojumu 360 latu apmērā – 240 latu vietā.

Savukārt personai, kurai ir noteikts politiski represētās personas statuss, un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem papildu IIN atvieglojums ir palielināts no 552 latiem uz 840 latiem gadā, kā arī no 300 latiem uz 456 latiem gadā, ja šai personai ir piešķirta pensija.

Atbilstoši aplēsēm IIN papildu atvieglojumu apmēra palielināšana 2006.gadā varētu samazināt IIN ieņēmumu pieaugumu par 0,5 miljoniem latu, taču paredzams, ka iespējamo budžeta ieņēmumu samazinājumu kompensēs šī nodokļa ieņēmumu prognozes pārpilde, jo IIN ieņēmumu prognoze nākamajam gadam ir ļoti piesardzīga, turklāt 2006.gadā valsts budžetā ir paredzēti ievērojami līdzekļi darba samaksas palielinājumam vairāku nozaru darbiniekiem, kā arī ir pieņemts lēmums palielināt minimālās mēneša darba samaksas apmēru. Tādējādi var prognozēt, ka nodokļa ieņēmumu pieaugums varētu būt lielāks, salīdzinot ar apstiprināto budžeta ieņēmumu prognozi.

Tā kā MK noteikumu grozījumi stāsies spēkā ar 2006.gada 1.janvāri, algai par darbu līdz 2005.gada 31.decembrim, kas tiks izmaksāta pēc grozījumu stāšanās spēkā, aprēķinot IIN, piemēros nodokļa papildu atvieglojuma apmēru, kāds bija spēkā līdz 2005.gada 31.decembrim, tātad līdzšinējā apjomā. Papildu atvieglojums MK noteikumu grozījumos noteiktajā apmērā tiks piemērots, aprēķinot IIN samaksai par darbu vai citu veidu darbību no 2006.gada 1.janvāra.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!