• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijai labvēlīgu Pakalpojumu direktīvas variantu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2005., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122007

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 22.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

24.11.2005., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijai labvēlīgu Pakalpojumu direktīvas variantu

Briselē 23. novembrī Eiropas Parlamenta (EP) Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komiteja pieņēmusi Latvijai labvēlīgu Pakalpojumu direktīvas variantu. Komitejas deputāts no Latvijas Guntars Krasts pēc balsojuma uzsvēris – lai arī pašreizējā redakcijā ieviesti vairāki ierobežojumi dažādas nozarēs, izcelsmes valsts princips tika saglabāts, kas atvērs Latvijas uzņēmumiem ES pakalpojumu tirgu. “Tās būs labas iespējas Latvijas komersantiem pakalpojumu sektorā konkurēt Eiropas tirgū, ņemot vērā mūsu uzņēmumu profesionalitāti, kvalitātes līmeni un izmaksas,” uzsver G.Krasts.

Eiropas pakalpojumu direktīvas projekts ir viena no visvairāk diskutētajām likumdošanas iniciatīvām pēdējā gadā. Eiropas Komisijas projekts paredz brīvu pakalpojumu kustību ES tirgū, kas izraisījis asas debates ne tikai Eiropas Parlamentā vien. Tas nonācis arī ES dalībvalstu interešu krustugunīs.

“Pakalpojumu tirgus atvēršana ir izdevīga jaunajām dalībvalstīm – arī Latvijai, jo būtiski atvieglo, īpaši mazo un vidējo, uzņēmumu iespējas netraucēti konkurēt plašajā Eiropas tirgū. Šī ir iespēja mūsu valstij radīt jaunas darba vietas pakalpojumu sektorā, kas jau šobrīd veido 73% no Latvijas iekšzemes kopprodukta,” uzsver G.Krasts.

“Līdz ar jauno direktīvu ieguvēji būs patērētāji, jo, pieaugot konkurencei, pazemināsies pakalpojumu cenas. Ieguvēji būs Latvijas uzņēmumi, kuriem mūsdienu tehnoloģiju apstākļos ne vienmēr būs jādomā par darbības fizisku pārcelšanu uz citu ES valsti. Ir ievērojams skaits pakalpojumu, kā juridiskie, arhitektūras un reklāmas pakalpojumi, kurus iespējams sniegt arī attālināti. Ieguvēja būs arī Eiropas Savienība, jo brīva pakalpojumu kustība ir ļoti svarīga tās konkurētspējas veicināšanai,” saka G. Krasts.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas aprēķiniem pakalpojumu nozare pārstāv 70% no ES saražotajām bagātībām, kā arī no darba vietu kopskaita. Eiropa pašlaik līdz ar esošajiem šķēršļiem pakalpojumu brīvai apritei nav pilnībā izmantojusi šī tirgus iespējas, kas atrodas nemitīgā izaugsmes un darba vietu radīšanas procesā. Pēc deputāta domām, ES pakalpojumu tirgus atvēršana radītu Latvijai jaunas labi apmaksātas darba vietas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!