• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2005. gada 10. novembra lēmums Nr. 62 "Par lietas neierosināšanu Par SIA "Tez Tour" 30.09.2005. iesniegumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2005., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122445

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.64

Par lietas izpētes izbeigšanu
Lieta Nr. 713/05/11/3 Par AAS "Balta Dzīvība" un AAS "Balta"

Vēl šajā numurā

30.11.2005., Nr. 191

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 62

Pieņemts: 10.11.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.62

Rīgā 2005.gada 10.novembrī (prot. Nr.61, 2.§)

Par lietas neierosināšanu

Par SIA “Tez Tour” 30.09.2005. iesniegumu

Konkurences padome 11.10.2005. saņēma SIA “Tez Tour” 30.09.2005. iesniegumu “Par SIA “Novatours” negodīgo konkurenci” (turpmāk —Iesniegums). Iesniegumā norādīts, ka SIA “Tez Tour” konstatēja, ka SIA “Novatours”, kas ir SIA “Tez Tour” tiešais konkurents, uz sava vārda reģistrējusi domēna vārdu tez.lv, jo, ieejot mājaslapā www.tez.lv atklājies www.novatours.lv mājaslapas saturs. Kā kontaktpersona norādīta SIA “Novatours” Baltijas mārketinga direktors Kestutis Liutkus. Iesniedzējs uzskata, ka minētās SIA “Novatours” darbības ir rupjš un atklāts Konkurences likuma pārkāpums.

Norādīts, ka šobrīd tez.lv turētājs ir nomainīts uz Vytenis Isakas, kā arī ir nomainīts mājaslapas www.tez.lv saturs, kas liecina par nekorektām un nievājošām darbībām. Turklāt norādīts, ka, pēc SIA “Tez Tour” rīcībā esošās informācijas, Liutkus ir tikai iesauka, bet patiesais uzvārds ir Isakas. Līdz ar to domēna vārds tez.lv joprojām atrodas pie kāda no radiniekiem un ir SIA “Novatours” kontrolē.

Iesniedzējs uzskata, ka tādējādi ar Iesniegumā norādītajām darbībām SIA “Novatours”, kurai nav nekāda sakara ar domēna vārdu tez.lv, mērķis bija kavēt, ierobežot un deformēt konkurenci un ka SIA “Novatours” negodīgi izmanto citas firmas nosaukumu un atšķirības zīmi, kas var maldināt attiecībā uz SIA “Tez Tour” identitāti. Vienlaikus norādīts, ka šāda SIA “Novatours” darbība ar tez.lv domēna vārdu ir darbība sliktā ticībā saskaņā ar ICANN Domēna vārdu strīdu risināšanas noteikumiem, kas ir par pamatu domēna vārda atsavināšanai.

SIA “Tez Tour” uzskata, ka SIA “Novatours” ir pārkāpusi Konkurences likuma 18.pantu un domēna vārdu reģistrācijas noteikumus. Iesniegumā lūgts Konkurences padomei pieņemt lēmumu par Konkurences likuma pārkāpuma izbeigšanu no SIA “Novatours” puses un uzlikt sodu SIA “Novatours”. Iesniegums pamatots ar Konkurences likuma 18.panta otro daļu un 18.panta trešās daļas 1.punktu.

Pārbaudot Iesniegumā un tam pievienotajos materiālos norādīto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

Konkurences padome 19.10.2005. saņēma Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta 18.10.2005. vēstuli Nr.1-24/512, kurā sniegta informācija par to, ka domēna vārds tez.lv 22.08.2005. reģistrēts uz SIA “Novatours” vārda un ka 26.09.2005., pamatojoties uz SIA “Novatours” iesniegumu, minētais domēna vārds pārreģistrēts uz privātpersonu Vytenis Isakas.

Konkurences padome 24.10.2005. saņēma SIA “Tez Tour” 14.10.2005. vēstuli, kurā sniegta atbilde uz Konkurences padomes Biroja 13.10.2005. vēstulē Nr.1432 norādīto lūgumu sniegt informāciju par pasākumiem, kas veikti pārkāpuma izbeigšanai pirms tam, kad Konkurences padome saņēmusi Iesniegumu.

Konkurences padomē 31.10.2005. tikšanās laikā SIA “Novatours” pārstāvis sniedza informāciju un paskaidrojumus sakarā ar Iesniegumā norādītajiem apstākļiem.

Paskaidroja, ka SIA “Novatours” reģistrēja domēna vārdu tez.lv, jo sākotnēji mērķis bija veidot interneta portālu, kurā būtu sniegta informācija un ziņas par tūrismu un ekonomiku. Tez.lv ir saīsinājums no vārdiem “tūrisms” un “ekonomika”. Norādīja, ka, pirmkārt, tez.lv nosaukums nav reģistrēts kā tirdzniecības zīme, otrkārt, arī Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūtam pirms domēna vārda piereģistrēšanas ir jāpārbauda, vai šāds vārds jau nav reģistrēts.

Apstiprināja, ka tagadējais domēna vārda tez.lv īpašnieks ir privātpersona Lietuvas pilsonis Vytenis Isakas, un viņš nav SIA “Novatours” darbinieks. V.Isakas ir K.Liutkus brālis, kurš nekādā ziņā nav saistīts ar SIA “Novatours”. Norādīja, ka SIA “Novatours” bija tiesīga atsavināt domēna vārdu tez.lv un šādai atsavināšanai nav īpaša iemesla. Attiecībā uz to, cik ilgi saite tez.lv uz SIA “Novatours” mājaslapu bija pieejama interneta lietotājiem, norādīja, ka šāda informācija tiks iesniegta līdz 07.11.2005., kā arī paskaidroja, ka SIA “Tez Tour” Iesniegumam pievienoto interneta izdruku, kurā redzams, ka, izmantojot tez.lv vārdu, ir iespējams piekļūt SIA “Novatours” mājaslapai, ir ļoti viegli izveidot ar datora palīdzību.

Konkurences padomes Birojs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra apmeklējuma laikā 31.10.2005. ieguva informācija par SIA “Novatours” dalībnieku sastāvu un amatpersonām, kurām ir pārstāvības tiesības SIA “Novatours”.

Pēc būtības Iesniegumā SIA “Tez Tour” iebildumi ir par to, ka SIA “Novatours” uz sava vārda ir reģistrējusi domēna vārdu tez.lv un ka, ieejot mājaslapā www.tez.lv, redzams www.novatours.lv mājaslapas saturs. Iesniedzējs uzskata, ka SIA “Novatours” negodīgi izmanto citas firmas nosaukumu un atšķirības zīmi, kas var maldināt attiecībā uz SIA “Tez Tour” identitāti, un tādējādi ir pārkāpti Konkurences likuma 18.panta otrās daļas un 18.panta trešās daļas 1.punkta noteikumi.

Saskaņā ar Konkurences likuma 18.panta otro daļu “Par negodīgu konkurenci uzskatāmas darbības, kuru rezultātā tiek pārkāpti normatīvie akti vai godīgas saimnieciskās darbības paražas un ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana”.

Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 1.punktā ir noteikts, ka Negodīga konkurence var izpausties šādās darbībās, ja to rezultātā ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana: cita tirgus dalībnieka (eksistējoša, savu darbību izbeiguša vai reorganizēta) likumīgi lietota nosaukuma, atšķirības zīmju un citu pazīmju izmantošana vai atdarināšana, ja tas var maldināt attiecībā uz tirgus dalībnieka identitāti.

Konkurences padome ir izvērtējusi Iesniegumā un tam pievienotajos materiālos norādīto, kā arī papildus iegūto informāciju, un norāda uz sekojošiem apstākļiem.

Saskaņā ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta 18.10.2005. vēstulē Nr.1-24/512 sniegto informāciju SIA “Novatours” domēna vārds tez.lv piederēja no 22.08.2005. līdz 26.09.2005. Tādējādi domēna vārds tez.lv SIA “Novatours” piederēja salīdzinoši īsu laika periodu. No 26.09.2005. domēna vārds tez.lv ir reģistrēts uz fiziskas personas Vytenis Isakas vārda. Iesnieguma saņemšanas un lēmuma pieņemšanas brīdī interneta mājaslapā www.tez.lv sniegta informācija par to, ka mājaslapa ir slēgta un domēns tiek pārdots.

SIA “Tez Tour” pieder 2002.gada jūnijā reģistrēts domēna vārds teztour.lv. SIA “Tez Tour” informāciju par tās darbību sniedz interneta mājaslapā www.teztour.lv, ko apstiprina šajā interneta mājaslapā pieejamā informācija. Patērētājiem interneta mājaslapa www.teztour.lv ir zināma ilgu laika periodu (kopš 2002.gada).

Atbilstoši SIA “Novatours” pārstāvja Konkurences padomē 31.10.2005. tikšanās laikā sniegtajiem paskaidrojumiem Lietuvas pilsonim Vytenis Isakas nav nekāda sakara ar SIA “Novatours”. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra 31.10.2005. apmeklējuma laikā iegūtā informācija apstiprina, ka V.Isakas nav dalībnieks, amatpersona vai amatpersona ar pārstāvības tiesībām SIA “Novatours”.

Saskaņā ar SIA “Novatours” 10.11.2005. vēstulē sniegto informāciju interneta lietotājiem pieeja uz SIA “Novatours” mājaslapu www.novatours.lv caur saiti tez.lv bija pieejama divas līdz trīs dienas un šajā laikā minēto interneta mājaslapu apmeklēja aptuveni viens simts interneta lietotāju.

SIA “Tez Tour” nav reģistrējusi vārdu “tez” kā preču zīmi un līdz ar to minētais vārds nav aizsargāts kā uzņēmuma reģistrēta preču vai pakalpojumu zīme. Savukārt saimnieciskajā darbībā SIA “Tez Tour” izmanto tās nosaukumu (firmu) Tez Tour.

Kā iepriekš konstatēts, Iesnieguma iesniegšanas brīdī SIA “Novatours” vairs nepiederēja domēna vārds tez.lv.

Šādos apstākļos nav ticama pamata uzskatīt, ka pašlaik pastāv Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā un 18.panta trešās daļas 1.punktā noteiktās sekas, jo īpaši konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana, kuru novēršanai būtu ierosināma lieta. Vienīgi Iesniedzēja norādītais SIA “Novatours” mērķis ar Iesniegumā norādītajām darbībām radīt iepriekš minētās sekas nav pietiekams pamats lietas ierosināšanai.

SIA “Tez Tour” 14.10.2005. vēstulē sniegusi informāciju, ka tās pārstāvji 2005.gada septembrī tikās ar SIA “Novatours” vadību Lietuvā un izteica neapmierinātību ar Latvijas kolēģu rīcību, kā arī tika panākta vienošanās par to, ka domēna vārds tez.lv tiks atdots SIA “Tez Tour”. Atbilstoši SIA “Novatours” Konkurences padomē 31.10.2005. tikšanās laikā paskaidrotajam SIA “Novatours” nav saņēmusi no SIA “Tez Tour” ne rakstiskas, ne mutiskas pretenzijas par domēna vārda tez.lv reģistrēšanu un izmantošanu. SIA “Tez Tour” iesniegto, lietā esošo Vienošanos par domēna vārdu tez.lv projektu SIA “Novatours” redz pirmo reizi, un šāda vienošanās nav notikusi. Ievērojot minēto, ir atzīstams, ka Iesniedzējs nav veicis Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 5.punktā noteiktos pasākumus attiecībā uz SIA “Novatours”, t.i., iespējamā pārkāpumā iesaistīto personu, lai gan šādu pasākumu veikšana pirms Iesnieguma iesniegšanas Konkurences padomē bija iespējama, kā arī atbilstoša un samērīga, lai sasniegtu šī institūta mērķi — pārkāpuma izbeigšanu.

Ņemot vērā iepriekš konstatētos apstākļus, Konkurences padome secina, ka SIA “Novatours” nodarījums, reģistrējot domēna vārdu tez.lv un interneta lietotājiem ierobežotu laika periodu nodrošinot caur saiti tez.lv piekļuvi SIA “Novatours” interneta mājaslapai www.novatours.lv, uzskatāms par mazsvarīgu. Saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta ceturtās daļas 2.punktā noteikto, ja izdarītais pārkāpums ir mazsvarīgs, Konkurences padome var neierosināt lietu, un noskaidrotajos apstākļos šāda lēmuma pieņemšana ir pamatota.

Vienlaikus attiecībā uz Iesniegumā norādītajiem iebildumiem par domēna vārda reģistrācijas noteikumu pārkāpumiem SIA “Novatours” darbībās Konkurences padome norāda, ka saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 8.panta pirmās daļas 8.punktu “Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija nosaka vienu augstākā līmeņa domēna.lv turētāju, prasības augstākā līmeņa domēna.lv reģistra turētājam, kā arī uzrauga šo prasību izpildi”. Savukārt saskaņā ar Domēna vārdu strīdu risināšanas noteikumu (ICANN Noteikumi) 7.punktu civiltiesiski strīdi, kas saistīti ar reģistrētiem domēna vārdiem, t.sk. to reģistrāciju, tiek risināti vispārējās jurisdikcijas tiesās vai arbitrāžas tiesā Latvijas Republikā, kamēr nav izveidots Administratīvais strīdu risināšanas pakalpojums domēnu vārdu strīdiem Latvijā. Tādējādi minēto iebildumu izskatīšana nav Konkurences padomes kompetencē.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 18.panta otro daļu un 18.panta trešās daļas 1.punktu, 23.panta pirmo, otro, trešo daļu un ceturtās daļas 2.punktu, Konkurences padome

nolēma:

Neierosināt lietu uz SIA “Tez Tour” 30.09.2005. iesnieguma pamata.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!