• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām tiesiskuma, brīvības un drošības telpā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2005., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Pasaules AIDS dienu 2005" un pasaules satraukumu

Vēl šajā numurā

30.11.2005., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām tiesiskuma, brīvības un drošības telpā

Eiropas Komisija ierosinājusi izmaiņas tiesiskuma, brīvības un drošības telpas datu bāzēs, lai paaugstinātu ES iekšējo drošību un veicinātu likumīgu ceļošanu.

Lai sasniegtu augstāku ES iekšējās drošības līmeni, Eiropas Komisija 24.novembrī pieņēma pasākumu paketi, kas ietver:

a) priekšlikumu Padomes lēmumam par dalībvalstu iestāžu, kas atbildīgas par iekšējo drošību, konsultatīvu piekļuvi Vīzu informācijas sistēmai, lai īstenotu mērķus, kas saistīti ar teroristu uzbrukumu un citu nopietnu noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu un izmeklēšanu,

b) paziņojumu par triju Eiropas kopīgo datu bāžu tiesiskuma un iekšlietu jomā – Šengenas informācijas sistēmas (SIS), Vīzu informācijas sistēmas (VIS), patvēruma meklētāju un nelegālo ieceļotāju pirkstu nospiedumu datu bāzes (EURODAC) – vidējā termiņa un ilgtermiņa attīstību.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni, kas atbildīgs par tieslietām, brīvību un drošību, uzsvēra Komisijas pieeju: “Cīņā pret terorismu un organizēto noziedzību ir būtiski, lai attiecīgajiem dalībvalstu dienestiem un Eiropas Savienības struktūrām, piemēram, Eiropolam, būtu vispilnīgākā un jaunākā informācija, lai tie varētu savus uzdevumus veikt pienācīgi un efektīvi. Tomēr tam jānotiek, stingri ievērojot pamattiesību noteikumus.”

Pakāpeniski veidojot brīvības, drošības un tiesiskuma telpu, Eiropas Savienība ir apņēmusies nodrošināt personu brīvu un drošu pārvietošanos. Šādā kontekstā galvenā prioritāte ir piešķirta Vīzu informācijas sistēmas (VIS) – vīzu datu apmaiņas sistēmas starp dalībvalstīm – izstrādei un ieviešanai. Padomes lēmuma priekšlikuma mērķis ir noteikt juridisko pamatu, lai dalībvalstu iestādes, kas atbildīgas par iekšējo drošību, un Eiropas Policijas birojs (Eiropols) varētu piekļūt vīzu informācijas sistēmai, kā arī noteikt šādas piekļuves nosacījumus. Saskaņā ar priekšlikumu dalībvalstu iestādēm, kas atbildīgas par iekšējo drošību, jābūt garantētai piekļuvei vīzu informācijas sistēmai, kad tās veic savus uzdevumus saistībā ar kriminālo nodarījumu, tai skaitā terorisma aktu un draudu novēršanu, atklāšanu un izmeklēšanu, un tam jānotiek, stingri ievērojot noteikumus par personas datu aizsardzību.

Paziņojumā par Eiropas datu bāžu efektivitātes un sadarbības spējas veicināšanu tieslietu un iekšlietu jomā un par sinerģiju radīšanu starp šīm datu bāzēm uzmanība vispirms pievērsta tehniskiem jautājumiem, kas saistīti ar jau esošu vai topošu sistēmu sadarbības spēju un sinerģijām starp tām. Tālāk norādīts, kā šīs sistēmas papildus pašreizējiem uzdevumiem varētu efektīvāk veicināt ar personu brīvu pārvietošanos saistītās politikas īstenošanu un sekmēt cīņu pret terorismu un organizēto noziedzību. Tāpat paziņojumā aplūkotas iespējas īstenot citas iniciatīvas, piemēram, izveidot ieceļošanas un izceļošanas uzraudzības sistēmu, kā arī sistēmu, kas atvieglotu ārējo robežu šķērsošanu biežajiem ceļotājiem, vai izveidot automatizētu Eiropas sistēmu noziedznieku identifikācijai, izmantojot pirkstu nospiedumus (AFIS).

Izklāstot dažādus iespējamus scenārijus, paziņojumā netiek iepriekš paredzēti rezultāti nepieciešamajām padziļinātajām debatēm, kurās jāaptver tādi aspekti kā būtiskā nepieciešamība saglabāt trauslo līdzsvaru starp paredzētajiem pasākumiem un pamattiesību aizsardzību (jo īpaši saistībā ar personas datu aizsardzību), kā to paredz Eiropas Cilvēktiesību konvencija un Eiropas Savienības Pamattiesību harta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!