• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties oficiālā vizītē Ukrainā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2005., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122481

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atrodoties ārpus valsts robežām un nododot Valsts prezidenta vietu Saeimas priekšsēdētājai

Vēl šajā numurā

30.11.2005., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties oficiālā vizītē Ukrainā

Tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju

Pirmdien, 28.novembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis ieradās Ukrainā oficiālā vizītē un tikās ar Verhovnas Radas (Ukrainas parlamenta) priekšsēdētāju V.Ļitvinovu.

Tikšanās laikā A.Kalvītis sveica Ukrainu “oranžās” revolūcijas pirmajā gadadienā. Ministru prezidents augstu novērtēja Ukrainas panākumus pēdējā gadā un izteica atzinību par Verhovnas Radas paveikto darbu demokrātijas stiprināšanā un demokrātisko reformu veicināšanā valstī.

Sarunas gaitā uzmanība veltīta abu valstu Tautas partiju sadarbībai. Ministru prezidents uzsvēra, ka būtu īpaši jāpaplašina attiecības ar Eiropas Tautas partiju un Eiropas Parlamentu.

A. Kalvītis norādīja, ka nepieciešama aktīva Ukrainas parlamenta darbība, kas sekmētu tādas likumdošanas pieņemšanu, kas veicina uzņēmējdarbību.

Premjerministrs izteica līdzjūtību V.Ļitvinovam sakarā ar 1932.–1933.gada lielā bada (Golodomor) atceres dienu Ukrainā, no kā cieta tik daudzi valsts iedzīvotāji.

Vizītes turpinājumā A.Kalvītis Latvijas vēstniecībā Kijevā tikās ar Latvijas uzņēmējiem, kuri aktīvi darbojas Ukrainā, lai uzzinātu viņu viedokli par uzņēmējdarbības vidi un apstākļiem šajā valstī.

Vizītes laikā Ukrainā Ministru prezidentam ir paredzēts apmeklēt Simferopoli, Sevastopoli un tikties ar Krimas autonomā apgabala gubernatoru.

 

Tiekoties ar Ukrainas augstākajām amatpersonām

Vakar, 29.novembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis oficiālās vizītes Ukrainā ietvaros tikās ar valsts augstākajām amatpersonām: prezidentu Viktoru Juščenko, premjerministru Juriju Jehanurovu un ārlietu ministru Borisu Tarasjuku.

Tiekoties tika pārrunātas politiskās attiecības starp Latviju un Ukrainu. A.Kalvītis apsveica Ukrainas amatpersonas ar “oranžās” revolūcijas pirmo gadadienu. Ministru prezidents atzinīgi novērtēja Ukrainas veiktās reformas valsts demokratizācijas procesā, īpaši preses brīvības nodrošināšanā. Premjerministrs izteica līdzjūtību sakarā ar 1932.–1933.gada lielā bada (Golodomor) atceres dienu Ukrainā.

Puses apsprieda Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas attiecības un gatavošanos ES un Ukrainas samitam, kas notiks šā gada 1.decembrī. Tika diskutēti jautājumi saistībā ar Ukrainas pievienošanos Pasaules tirdzniecības organizācijai, tirgus ekonomikas statusa piešķiršanu Ukrainai, vīzu izsniegšanas atvieglošanu starp ES un Ukrainu un starp Latviju un Ukrainu.

Tikšanos laikā īpaša uzmanība veltīta abu valstu ekonomisko attiecību jautājumiem, tai skaitā problēmām, ar kurām saskaras Latvijas uzņēmēji Ukrainā. Padziļinot un tālāk attīstot Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecības, tika nolemts izveidot darba grupu, kurā abu valstu pārstāvji izstrādātu priekšlikumus un darba plānu biznesa vides sakārtošanai konkrētās sadarbības jomās un nozarēs.

Lai risinātu uzņēmējdarbības jautājumus un pārrunātu problēmas, ir plānota Ukrainas ekonomikas ministra tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kuri darbojas Ukrainā. Puses vienojās aktīvi risināt tranzīta jautājumus starp Latvijas un Ukrainas ostām.

Pēcpusdienā Ministru prezidents sniedza intervijas dažādiem Ukrainas laikrakstiem.

Vakarā Ukrainas premjerministrs rīkoja oficiālas vakariņas par godu A.Kalvītim.

 

Citās aktivitātēs un tiekoties ar Kijevas pilsētas mēru

Oficiālās vizītes ietvaros Ministru prezidents Aigars Kalvītis vakar Kijevā svinīgā ceremonijā nolika vainagu pie Nezināmā karavīra kapa, kur notika arī militārā parāde par godu A.Kalvīša vizītei Ukrainā.

Pēc tam Ministru prezidents tikās ar Kijevas pilsētas mēru A.Omeļčenko. Sarunas laikā galvenā uzmanība bija veltīta Rīgas un Kijevas pilsētu līdzšinējai sadarbībai, kas ir sekmīga un ko ļoti atzinīgi novērtēja Kijevas mērs. Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas valsts un pašvaldību pieredze, tai skaitā Latvijas finanšu sistēma un nodokļu politika.

A.Omeļčenko informēja par lielajiem investīciju projektiem Kijevā. Tika apspriesti pilsētbūvniecības jautājumi, kā arī iespējamie Latvijas un Ukrainas projekti energoresursu taupības jomā, kurā Latvija pēdējos gados ir uzkrājusi nozīmīgu pieredzi.

Ministru prezidents sniedza intervijas dažādiem Ukrainas laikrakstiem. Vakara noslēgumā A.Kalvītis piedalījās Ukrainas premjerministra rīkotajās oficiālajās vakariņās.

Rīt, 1.decembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis, noslēdzot oficiālo vizīti Ukrainā, kopā ar Apvienotās Karalistes premjerministru Toniju Blēru no Kijevas dosies uz Tallinu, kur notiks Tonija Blēra tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministriem.

Bet pirms tam Kijevā notiks Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas samits, kurā piedalīsies arī ES prezidējošās valsts Apvienotās Karalistes premjerministrs Tonijs Blērs.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!