• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzruna Eiropas un Vidusjūras valstu samitā Barselonā 2005.gada 28.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2005., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122482

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.11.2005., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzruna Eiropas un Vidusjūras valstu samitā Barselonā 2005.gada 28.novembrī:

SPANIJA.JPG (16911 bytes)
Eiropas un Vidusjūras valstu samita ietvaros Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga oficiālajās vakariņās, 27.novembrī, sarunā ar Spānijas karali Huanu Karlosu
Foto: EPA/A.F.I.

Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi!
Šodien šeit ir pārstāvētas gandrīz 40 valstis, kam ir atšķirīgas paražas, identitāte un tradīcijas un kas ir sasniegušas ļoti atšķirīgu ekonomiskās attīstības līmeni. Tomēr, neskatoties uz dažādo izcelsmi, reliģisko pārliecību un ģeogrāfisko izvietojumu, esmu dziļi pārliecināta par to, ka mums ir kopīgas vairākas ļoti svarīgas cilvēciskas vērtības, tādas kā līdzjūtība, iecietība un cieņa pret cilvēka dzīvības svētumu.
Mums ir arī kopīgs mērķis nodrošināt mieru, stabilitāti un labklājību visā Vidusjūras reģionā. Desmitā gadadiena kopš Eiropas un Vidusjūras reģiona valstu partnerattiecību izveidošanās, kas aizsākās Barselonā 1995.gadā, ir piemērots brīdis, lai atskatītos uz pēdējo desmit gadu laikā gūtajiem sasniegumiem un vienotos par to, kas vēl jāpaveic.
Dramatiskie notikumi, kas nesen tika pieredzēti Melillas un Seutas anklāvos Spānijā, liecina par lielo izmisumu un nožēlojamo stāvokli, kādā atrodas neskaitāmi jauni afrikāņi, kas jūt, ka viņiem nav nākotnes pašiem savā valstī. Mums ir jāturpina jau iesāktais darbs, lai panāktu, ka Vidusjūras reģionā valda labklājība un tiktu īstenota mūsu apņemšanās palīdzēt Āfrikai tās attīstībā. Valstīm, kas atrodas Vidusjūras dienvidu krastā, piecdesmit procenti no ārējās tirdzniecības apjoma ir ar ES valstīm, un esmu pārliecināta, ka mēs sasniegsim izvirzīto mērķi izveidot Eiropas un Vidusjūras brīvās tirdzniecības zonu 2010.gadā.
Katru gadu investējot gandrīz 3 miljardus eiro dažādās MEDA programmās un paredzot 3 miljardus eiro grantiem un aizdevumiem, eiropieši jau var lepoties ar to, ka ir palīdzējuši uzlabot ūdens apgādes infrastruktūru Jordānijā, snieguši palīdzību aktivitātēs, lai ierobežotu tuksnešu veidošanos reģionā, kā arī atbalstījuši daudzus citus nozīmīgus projektus.
Ir svarīgi, lai šajā postmodernisma laikmetā visā pasaulē izveidotos izglītotas sabiedrības, kas darītu labu arvien vairāk un vairāk cilvēkiem jebkurā vietā. Pasaules samits par informācijas sabiedrību, kura organizēšanā piedalījās arī Latvija, sekmīgi beidza darbu pagājušajā nedēļā Tunisā. Eiropas un Vidusjūras valstu sadarbības process varētu dot ievērojamu ieguldījumu pagājušajā nedēļā notikušajā samitā izvirzīto mērķu sasniegšanā, sekmējot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izmantošanu sadarbības projektos. Informācijas tehnoloģiju pakalpojumu prasmīga izmantošana var būt noderīgs līdzeklis jaunu darbavietu radīšanai un nabadzības samazināšanai.
Nabadzība ir posts, kas veicina nelegālo imigrāciju, narkotiku, ieroču un cilvēku tirdzniecību. Nabadzība izraisa vilšanos, kas var būt par iemeslu radikālu ideoloģiju atbalstīšanai, neiecietībai un vardarbības izpausmei, ieskaitot nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšanu terora aktos. Šī iemesla dēļ mūsu kopīgajiem centieniem samazināt nabadzību Vidusjūras reģionā un visā pasaulē jānotiek vienlaikus ar cīņu pret terorismu un neiecietību visās tās izpausmes formās.
Latvija atbalsta kopīgas vīzijas pieņemšanu Eiropas un Vidusjūras valstu samita 10.gadadienā, kā arī Eiropas un Vidusjūras valstu rīcības kodeksu cīņai pret terorismu un piecgadu darba programmu kā pamatu tālākai Eiropas un Vidusjūras reģiona valstu sadarbībai. Mēs apsveicam Izraēlu un Palestīnu ar konkrēto un redzamo labas gribas izpausmi šajā gadā, lai sekmētu miera procesu Tuvajos Austrumos. Mēs aicinām abas puses sekmēt “ceļa kartes” ātru īstenošanu, lai kādu dienu varētu redzēt drošas un neapdraudētas Izraēlas līdzāspastāvēšanu un dzīvotspējīgu, demokrātisku Palestīnas valsti.
Uzskatu, ka mūsu pienākums ir stiprināt demokrātiju, atbalstīt dzimumu vienlīdzību, panākt visu cilvēktiesību ievērošanu un nodrošināt pamatbrīvības, tai skaitā vārda brīvību. Annas Lindas Eiropas un Vidusjūras valstu fonda starpkultūru dialoga veicināšanai nodibināšana ir nozīmīgs solis šo mērķu sasniegšanai un tālākai starpkultūru dialoga attīstībai ar dažādu pilsoniskās sabiedrības organizāciju aktīvu dalību.
Es apsveicu arī Spānijas premjerministru Sapatero un Turcijas premjerministru Erdoganu par jaunas iniciatīvas izvirzīšanu kopā ar Apvienoto Nāciju ģenerālsekretāru, kas nosaukta “Civilizāciju alianse”. Latvija pilnībā atbalsta šo svarīgo iniciatīvu, kuras mērķis ir izveidot patiesu paradigmu savstarpējai cieņai starp civilizācijām un kultūrām.
Ekselences! Dāmas un kungi!
Aicinu visas mūsu valstis nežēlot pūles, lai veicinātu labklājības sasniegšanu visā Vidusjūras reģionā, cīnīties pret savstarpēju neuzticību, bailēm un neizpratni, nostiprināt politiskās, ekonomiskās un sociālās saiknes starp mūsu valstu iedzīvotājiem. Šie uzdevumi nav viegli izpildāmi, bet ar tādu pasākumu palīdzību kā šis Eiropas un Vidusjūras valstu samits mums izdosies sasniegt izvirzītos mērķus.
Paldies, priekšsēdētāja kungs!

“LV” (Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!