• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cukura nozares konkurētspējas paaugstināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2005., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122737

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valstu izaugsmes un nodarbinātības reformām

Vēl šajā numurā

02.12.2005., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cukura nozares konkurētspējas paaugstināšanu

Pamatojoties uz Eiropas Komisijas priekšlikumu, ko tā iesniedza izskatīšanai jūnijā, Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniecības ministru sanāksmē 24.novembrī tika panākta vienošanās par plašām cukura tirgus kopīgās organizācijas reformām, kuru rezultātā paaugstināsies ES cukura nozares konkurētspēja un orientēšanās uz tirgu, garantējot ilglaicīgu rentablu darbību nākotnē. Turklāt reforma stiprinās ES pozīcijas Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) kārtējā sarunu raundā. Tāpat kā visai pārējai reformētās kopīgās lauksaimniecības politikas daļai, cukura nozarei tiks izveidota visumā nemainīga sistēma nākamajiem gandrīz 40 gadiem. Baltā cukura garantētā cena četru gadu laikā tiks samazināta par 36%; lauksaimniekiem vidēji tiks kompensēti līdz 64,2% no cenas samazinājuma, izmantojot tiešo atdalīto maksājumu audzētājiem, ko pieskaitīs vienotajam saimniecības maksājumam un kas būs saistīts ar vides aizsardzības un zemes apsaimniekošanas standartu ievērošanu; valstīm, kas atteiksies no savas ražošanas kvotas lielākās puses, ienākumu zaudēšanas kompensācijai būs tiesības pirmos piecus gadus tiešo saistīto maksājumu palielināt par 30%; dāsnu atbalstu saņems brīvprātīgas pārstrukturēšanās programma, ko izveidos, lai rosinātu aiziet no nozares ražotājus, kas nav pietiekami konkurētspējīgi; pēc četriem gadiem tiks izbeigti virsnormas produkcijas intervences iepirkumi. Jaunattīstības valstis joprojām varēs izmantot piekļuves priekšrocības ES tirgum par pieņemamām cenām. Tās Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna baseina valstis (ĀKK valstis), kurām būs vajadzīga palīdzība, varēs iesaistīties palīdzības programmā, kam 2006.gadā piešķirti 40 miljoni eiro un kas pavērs iespējas paplašināt palīdzības sniegšanu.

“Man ir patiess prieks par šo vēsturisko lēmumu,” teica Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere Boela. “Es apsveicu ministrus par viņu drosmīgo lēmumu un apņēmību nozarē veikt tādas reformas, kādām līdz šim vēl nevienam nav bijis iespēju vai gribas. Tas bijis grūts lēmums, taču uzskatāms par veselā saprāta uzvaru. Šis nolīgums nodrošinās, ka nākotnē ES cukura nozare būs rentabla un konkurētspējīga. Tagad pieņemtais lēmums nozīmē, ka mums ir pietiekami daudz līdzekļu nozares pārstrukturēšanai, kas ir sāpīga, taču pilnīgi nepieciešama, un lai izmaksātu attiecīgās kompensācijas lauksaimniekiem. Šis pasākums nozarei dos ilgstošu noteiktību. Pārstrukturēšana neradīs valsts naudas papildu tēriņus. Tas ir ļoti svarīgi arī ārpolitikas aspektā. Mūsu jaunā politika veicinās starptautisko tirdzniecību, tādējādi stiprinot arī mūsu nostāju nākamajā mēnesī Honkongā notiekošajā Pasaules tirdzniecības organizācijas ministru līmeņa sanāksmē. Lauksaimnieki saņems tiešu ar ražošanu visumā nesaistītu maksājumu. Sākot no 2009.gada, pasaules nabadzīgākajām valstīm būs pilnīgi brīva pieeja mūsu tirgum. ES tirgus saglabās pievilcību attīstības valstīm sava cukura pārdošanai, un mūsu partneriem – ĀKK valstīm – dos iespējas sniegt finansiālu palīdzību, lai tās varētu sagatavoties un pielāgoties gaidāmajām izmaiņām. Šis nolīgums nodrošinās arī to, ka mēs paši pavisam drīz sāksim ievērot nesen notikušajā PTO sanāksmē pieņemto nostāju.”

Cukura nozare tiks sakārtota atbilstoši kopējai lauksaimniecības politikai, kas tika reformēta 2003. un 2004. gadā. Šajā reformā pienācīgi tiks ņemti vērā tādi faktori kā lauksaimnieku ienākumi, patērētāju intereses un pārstrādes nozares uzņēmumu stāvoklis. Tā veicinās ES cukura nozares konkurētspējas paaugstināšanos, un, ievērojot ES starptautiskās saistības, nodrošinās noturīga tirgus līdzsvara izveidošanos.

Eiropas ražotājiem ilgtermiņā būs noteiktība un pilnīga skaidrība par noteikumiem, kas tiem būs jāievēro. Reformā noteikts Eiropas cukura nozares ekonomiskais un juridiskais regulējums laika posmam līdz 2014./2015.gadam, neparedzot atkārtotas izskatīšanas klauzulu. Cenu pazeminājums par 36% sasaistīts ar devīgu finansējumu pārstrukturēšanai, kas ilgs četrus gadus. Pārstrukturēšanas fondam ir trīs galvenie mērķi: pirmkārt, radīt stimulus aiziet no nozares ražotājiem, kas nav pietiekami konkurētspējīgi, otrkārt, piešķirt līdzekļus ar cukurfabriku slēgšanu saistīto sociālo un vides problēmu risināšanai (sociālās palīdzības plānu un pārkvalifikācijas programmu, kā arī tādu pasākumu finansēšana, kas saistīti ar ekoloģiskās situācijas uzlabošanu slēgto uzņēmumu teritorijās), un treškārt, piešķirt līdzekļus reformas smagāk skartajiem reģioniem jaunu uzņēmumu veidošanai atbilstoši ES kārtībai, kas attiecas uz struktūrfondu un lauku attīstībai paredzēto līdzekļu izmantošanu.

Eiropa joprojām jaunattīstības valstīm būs pievilcīgs tirgus sava cukura pārdošanai. Komisija izstrādājusi arī palīdzības programmu to Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna baseina valstu atbalstam, kuras ir tradicionālas cukura eksportētājas uz ES, sākotnēji 2006.gadam plānotās palīdzības apjoms ir 40 miljoni eiro. Papildus ilgtermiņa palīdzība tiks nodrošināta arī laikā no 2007. līdz 2013.gadam, kuras apjoms būs atkarīgs no finanšu perspektīvas apspriešanas rezultātiem minētajam laika posmam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!