• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stingrākiem noteikumiem cīņai pret putnu gripu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2005., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122739

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Finanšu instrumentu tirgus likumu

Vēl šajā numurā

02.12.2005., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stingrākiem noteikumiem cīņai pret putnu gripu

Eiropas Parlaments prasa ES ieviest stingrākus noteikumus cīņai pret putnu gripu. Deputāti aicina uzlabot agrās brīdināšanas sistēmas un prasa, lai atbildīgās iestādes tiktu informētas arī par mazāk bīstama vīrusa gadījumiem, jo zemi patogēns vīruss var pārveidoties par ļoti bīstamu slimību. Parlaments iesaka attīstīt zemas izmaksas vakcīnas mājputniem un izstrādāt ārkārtas pasākumu plānu cilvēku inficēšanās gadījumā.

Eiropas Parlamentā vakar, 1.decembrī, nobalsoja par diviem likumprojektiem, kas paredzēti, lai ES veterinārijas noteikumus piemērotu esošajai situācijai saistībā ar putnu gripas draudiem.

Eiropas Komisijas ierosinātajā direktīvas projektā par rīcības plānu, kad tiek konstatēts putnu gripas vīruss, deputāti iesaka uzlabot brīdināšanas sistēmas. Viņuprāt, jānoteic, ka informācija jāsniedz par visiem gadījumiem —  konstatējot gan zemi, gan augsti patogēnu vīrusu. Attiecībā uz cilvēku inficēšanos deputāti iesaka jau tagad sagatavot koordinētus ārkārtas pasākumus un noteikt tās cilvēku grupas, kuras jāvakcinē pirmās.

Ārkārtas situācijās Eiropas Komisijai jāspēj reaģēt 24 stundu laikā, nosakot tādus pasākumus kā karantīna un dezinfekcija lidostās, uzskata deputāti. Savukārt dalībvalstīm jāizstrādā efektīva sistēma, kā par risku informēt lauksaimniekus, putnkopības nozares strādniekus un sabiedrību. Tas jādara, pamatojoties uz stratēģiju un rīcības plānu, kas saskaņots iestāžu starpā. Saskaņošanā jāiesaistās iestādēm, kas atbild par dzīvnieku un cilvēku veselību  vietējā, valsts un ES līmenī.

Atbalstot Ildas Figeiredo (Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā grupa) ziņojumu par izdevumiem veterinārijā, deputāti ierosina noteikt līdzvērtīgas ES finansiālās saistības augstas un zemas patogenitātes vīrusu konstatēšanas gadījumā. Viņi prasa, lai pusi no izdevumiem, kas rodas infekcijas gadījumā, segtu dalībvalstis un pusi — ES.  Vakcinēšanas izdevumus deputāti iesaka finansēt no Kopienas budžeta.

Eiropas Parlaments abus likumprojektus izskata saskaņā ar apspriežu procedūru: deputātu viedoklis šajā gadījumā ES Padomei nav juridiski saistošs. 

Lai noteikumi varētu  stāties spēkā pēc iespējas drīz, direktīvu ar noteikumiem gripas apkarošanai un regulu par  finansēšanu ES Padome gatavojas pieņemt vēl līdz gada beigām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!