• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2005. gada 30. novembra lēmums Nr. 273 "Par Noteikumiem par prasībām augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2005., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.274

Par Numura saglabāšanas pakalpojuma noteikumiem

Vēl šajā numurā

07.12.2005., Nr. 195

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 273

Pieņemts: 30.11.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.273

Rīgā 2005.gada 30.novembrī (prot. Nr.50(259), 6.p.)

Par Noteikumiem par prasībām augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājam

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās likuma 17.panta pirmo daļu un pamatojoties uz Elektronisko sakaru likuma 8.panta pirmās daļas 8.punktu un otro daļu un likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta otro daļu,

padome nolemj:

1. Apstiprināt Noteikumus par prasībām augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājam (pielikumā).

2. Noteikt, ka šī lēmuma 1.punktā apstiprinātie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja p.i R.Jonītis

 

Noteikumi par prasībām augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājam

Apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes

2005.gada 30.novembra lēmumu Nr.273 (protokola Nr.50(259), 6.p.) Izdoti saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 8.panta pirmās daļas 8.punktu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka prasības augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājam (turpmāk — reģistra turētājs) un šo prasību izpildes uzraudzības kārtību.

2. Noteikumos ir lietoti šādi termini:

2.1. augstākā līmeņa domēns .lv — atbilstoši Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) starptautiskajā standartā 3166 noteiktajam izveidots augstākā līmeņa domēns .lv;

2.2. augstākā līmeņa domēna .lv reģistrs — datu bāze, kurā tiek reģistrēti augstākā līmeņa domēna .lv zonā esoši domēni;

2.3. augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājs — ICANN/IANA atzīta fiziska vai juridiska persona, kas piešķir domēna lietošanas tiesības augstākā līmeņa domēna .lv zonā, uztur domēnu sistēmu un nodrošina tās pilnvērtīgu un nepārtrauktu darbību un pieejamību (turpmāk — reģistra turētājs);

2.4. augstākā līmeņa domēna .lv zona — visu iespējamo domēnu vārdu kopa, kuriem pēdējie trīs simboli ir .lv un kas izveidoti saskaņā ar Interneta attīstības speciālās komisijas (IETF; angļu valodā — Internet Engineering Task Force) konceptuālo dokumentu RFC 1034 “Domēnu vārdi — jēdziens un īpašības” (ang. val. “Domain Names — concepts and facilities”) un RFC 1035 “Domēnu vārdi — izplatīšana un specifikācija” (ang. val. “Domain names — implementation and specification”) prasībām;

2.5. domēns — pēc noteiktiem principiem veidotas un ar punktu atdalītas simbolu un ciparu virknes, kas vārdiski apzīmē ciparisku tīkla adresi un kas atrodas augstākā līmeņa domēna .lv zonā;

2.6. domēnu sistēma — sistēma, kuras galvenā funkcija ir pārveidot domēnus par interneta protokola adresēm;

2.7. ICANN/IANA — Piešķirto vārdu un numuru Interneta korporācija/Interneta piešķirto numuru pārvaldes organizācija (angļu valodā — Internet Corporation for Assigned Names and Numbers/Internet Assigned Numbers Authority) — organizācija, kas pārvalda augstāka līmeņa domēnu sistēmu;

2.8. iekšējais drošības audits — reģistra turētāja pārbaude, ko veic sertificēts Informācijas sistēmas drošības auditors.

3. Par reģistra turētāju var būt jebkura fiziska vai juridiska persona, kura atbilst šo noteikumu prasībām un kuru konkursa kārtībā nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk — Komisija).

4. Reģistra turētājs neiegūst privātās tiesības uz augstākā līmeņa domēnu .lv.

5. Reģistra turētājam nav tiesību nodot domēnu lietošanas tiesību piešķiršanas funkciju citai fiziskai vai juridiskai personai.

6. Reģistra turētāja reorganizācijas vai likvidācijas gadījumā Komisija nosaka jaunu reģistra turētāju. Reģistra turētāja maiņa neizmaina un neatceļ lietošanā piešķirto domēnu statusu.

2. Prasības augstākā līmeņa domēna .lv reģistra turētājam

7. Reģistra turētājs veic augstākā līmeņa domēna .lv reģistra izveidošanu, uzturēšanu un nodrošina tā piekļuvi globālajiem domēnu sistēmas serveriem, nodrošinot nepārtrauktu domēnu sistēmas darbību un pieejamību.

8. Reģistra turētājs piešķir, pagarina un anulē domēna lietošanas tiesības.

9. Reģistra turētājs darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, ICANN/IANA labākās prakses vadlīnijām un pieņemtajām prasībām un standartiem, ievērojot vienlīdzīgas attieksmes principu, darbības atklātību, personu datu aizsardzību, intelektuālā īpašuma aizsardzību un patērētāju tiesības.

10. Reģistra turētājs nodrošina iespēju ieinteresētajām personām 24 stundas diennaktī pieteikties uz domēna lietošanas tiesību piešķiršanu, pagarināšanu un anulēšanu.

11. Reģistra turētājs saņem no ICANN/IANA atzinumu par tā darbības atbilstību ICANN/IANA pieņemtajām prasībām un standartiem.

12. Reģistra turētājs desmit dienu laikā no tā noteikšanas dienas reģistrējas Datu valsts inspekcijā.

13. Reģistra turētājs nosaka domēna lietošanas tiesību piešķiršanas, pagarināšanas un anulēšanas kārtību, paredzot vismaz šādus nosacījumus:

13.1. pieteikšanās kārtība domēna lietošanas tiesību piešķiršanai;

13.2. domēna izvēles ierobežojumi;

13.3. pieteikšanās kārtība domēna lietošanas tiesību pagarināšanai;

13.4. pieteikšanās kārtība domēna lietošanas tiesību anulēšanai;

13.5. domēna lietošanas tiesību piešķiršanas nosacījumi;

13.6. domēna lietošanas tiesību pagarināšanas nosacījumi;

13.7. domēna lietošanas tiesību anulēšanas nosacījumi;

13.8. samaksas kārtība par domēna lietošanas tiesību piešķiršanu un pagarināšanu.

14. Reģistra turētājs nosaka strīdu risināšanas kārtību starp reģistra turētāju un personu, kas ir ieinteresēta domēna lietošanas tiesību saņemšanā, vai starp reģistra turētāju un domēna lietošanas tiesību turētāju, ko saskaņo ar Komisiju.

15. Reģistra turētājs nodrošina šo noteikumu 13.un 14.punktā noteikto kārtību aktuālu pieejamību 24 stundas diennaktī reģistra turētāja mājaslapā internetā.

16. Reģistra turētājs nosaka domēna lietošanas tiesību piešķiršanas un pagarināšanas maksas noteikšanas metodiku, ko saskaņo ar Komisiju.

17. Reģistra turētājs domēna lietošanas tiesību piešķiršanas un pagarināšanas maksu tuvina izmaksām, kas nepieciešamas reģistra turētāja uzturēšanai un attīstībai.

18. Reģistra turētājs kārto atsevišķu grāmatvedības uzskaiti darbībai, kas saistīta ar domēna lietošanas tiesību piešķiršanu un pagarināšanu, kā arī ar augstākā līmeņa .lv reģistra izveidošanu un uzturēšanu.

19. Reģistra turētājs piešķir domēnu lietošanas tiesības uz noteiktu laiku ar iespēju tās pagarināt pēc termiņa beigām.

20. Reģistra turētājs maksā dalības maksu ICANN/IANA.

21. Reģistra turētājs tā mājaslapā internetā nodrošina informācijas par domēna lietošanas tiesību turētājiem publisku pieejamību.

22. Reģistra turētājs nodrošina informācijas par piešķirtajām, pagarinātajām un anulētājām domēnu lietošanas tiesībām pieejamību reģistra turētāja mājaslapā internetā vienas dienas laikā pēc domēna lietošanas tiesību piešķiršanas, pagarināšanas vai anulēšanas.

3. Prasību izpildes uzraudzība

23. Vienu reizi gadā līdz 15.februārim reģistra turētājs Komisijai iesniedz šādu informāciju par iepriekšējo kalendāro gadu:

23.1. piešķirto domēnu lietošanas tiesību skaits;

23.2. pagarināto domēnu lietošanas tiesību skaits;

23.3. anulēto domēnu lietošanas tiesību skaits, norādot anulēšanas iemeslu;

23.4. atteikumu piešķirt domēnu lietošanas tiesības skaits, norādot atteikšanas iemeslu.

24. Vienu reizi gadā līdz 15.februārim reģistra turētājs Komisijai iesniedz pārskatu par iepriekšējā kalendārajā gadā saņemtajām sūdzībām un pretenzijām.

25. Vienu reizi divos gados līdz 1.jūnijam reģistra turētājs Komisijai iesniedz iekšēja drošības audita slēdzienu.

26. Vienu reizi gadā līdz 1.jūnijam reģistra turētājs Komisijai iesniedz gada pārskatu saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu gada pārskatiem”.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja p.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!