• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Horvātijas premjerministra oficiālo vizīti Latvijā 5. un 6.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2005., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123000

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Izraēlas pilsētas Natanjas iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

07.12.2005., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Horvātijas premjerministra oficiālo vizīti Latvijā 5. un 6.decembrī

HORVATS1.JPG (16616 bytes)
Vakar, 6.decembrī, Valdības ēkā: Latvijas Republikas Ministru prezidents Aigars Kalvītis un Horvātijas Republikas premjerministrs Ivo Sanaders
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Vakar, 6.decembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Horvātijas Republikas premjerministru Ivo Sanaderu, kurš pirmo reizi ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

A.Kalvītis uzsvēra Latvijas un Horvātijas ļoti labās attiecības, kas ir izveidojušās īsā laikā un turpina paplašināties. Premjerministrs apsveica Horvātiju ar iestāšanās sarunu sākšanu ar Eiropas Savienību (ES), ko Latvija aktīvi atbalstīja un lobēja. Ministru prezidents apliecināja Latvijas un pārējo Baltijas valstu atbalstu Horvātijas uzņemšanai ES.

I.Sanaders informēja par iestāšanās ES sarunu norisi, uzverot Horvātijas vēlmi pabeigt sarunu procesu 2008.gadā, lai 2009.gada sākumā tā kļūtu par pilntiesīgu ES dalībvalsti un Horvātijas pilsoņi 2009.gadā varētu piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Horvātijas premjerministrs pateicās Latvijai par atbalstu integrācijā ES un izteica vēlmi apgūt Latvijas pieredzi iestāšanās sarunās ar ES un reformu īstenošanā.

Tika apspriesta Horvātijas virzība uz NATO, kam A.Kalvītis pauda Latvijas atbalstu. Puses detalizēti pārrunāja situāciju Balkānos. I.Sanaders uzsvēra Horvātijas lomu stabilitātes nodrošināšanā Balkānu reģionā un akcentēja valsts kā eksperta nozīmi Eiropā un pasaulē par šī reģiona jautājumiem.

Tikšanās laikā notika viedokļu apmaiņa par ciešāku ekonomisko sadarbību, investīciju piesaisti, kā arī Latvijas un Horvātijas iedzīvotāju labāku savstarpēju informēšanu. Ministru prezidents pateicās par Horvātijas valdības atbalstu Latvijai sadarbības uzsākšanai ar Horvātiju kuģu būves jomā un izteica cerību par tās veiksmīgu attīstību.

Ar gandarījumu puses atzīmēja aktīvo abu valstu amatpersonu vizīšu apmaiņu, labās attiecības starp premjerministriem, kultūras ministriem un citiem valdības pārstāvjiem.

Pēc tikšanās Ministru prezidents rīkoja svinīgas pusdienas par godu Horvātijas premjera vizītei Latvijā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Rīgas pilī tikās ar Horvātijas premjerministru Ivo Sanaderu un apspriedās par Latvijas–Horvātijas divpusējās sadarbības paplašināšanu politiskā dialoga, tūrisma, kultūras, sakaru un kuģniecības jomā.

Liela uzmanība tika pievērsta Eiropas Savienības iekšējās integrācijas un tālākās paplašināšanās procesam. Prezidente uzsvēra, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi vienotas, drošas, demokrātiskas un stabilas Eiropas veidošanu, kas ietver arī sarunu procesa uzsākšanu ar Horvātiju par iestāšanos ES. I.Sanaders pateicās Latvijai par tās principiālo nostāju šajā jautājumā, kā arī pauda cerību par Latvijas tālāku atbalstu Horvātijai eirointegrācijas reformu pieredzē un politiskā atbalsta saņemšanā. Tikšanās dalībnieki akcentēja nepieciešamību pēc tālākas Balkānu reģiona stabilitātes un reformām.

Runājot par NATO tematiku, I.Sanaders izteica cerību, ka NATO galotņu sanāksme nākamgad notiks Rīgā, un tās laikā tiktu spriests par tālāko NATO perspektīvu. Horvātijas premjers apliecināja savas valsts vēlmi tuvināties NATO.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Otrdien, 6.decembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Horvātijas Republikas Ministru prezidentu Ivo Sanaderu.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre sveica premjerministru ar Horvātijas izcilo panākumu sportā – uzvaru Deivisa kausa izcīņā tenisā. Velkot paralēles ar politiku, I.Ūdre norādīja, ka panākumi nav atkarīgi no valsts lieluma – arī mazas valstis var sasniegt lieliskus rezultātus.

Sarunas gaitā puses apsprieda jautājumus, kas skar abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas, kā arī Horvātijas virzību uz dalību Eiropas Savienībā un NATO. Horvātijas premjerministrs pastāstīja, ka pēdējos gados viņa valsts sasniegusi būtisku progresu, saskaņojot savu likumdošanu ar ES normām, kā arī pildot citus ES izvirzītos kritērijus. Viņš arī pateicās par Latvijas ciešo atbalstu Horvātijai tās eirointegrācijas procesā.

Arī Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka iestāšanās ES nav viegla – tā prasa labu valdības un parlamenta sadarbību, kā arī nepieciešamību šajā procesā iesaistīt gan valsts pilsoņus, gan tos pārstāvošās nevalstiskās organizācijas. Īpaši svarīgi tas ir tādos jutīgos jautājumos kā lauksaimniecība un vides aizsardzība.

Puses bija vienisprātis, ka starp Latviju un Horvātiju izveidojušās labas un draudzīgas attiecības, tomēr nākotnē tās iespējams paplašināt. Labs sadarbības formāts ir parlamentu sadarbības grupas, kas darbojas gan Latvijas, gan Horvātijas parlamentos.

Sarunas dalībnieki arī runāja par Saeimas priekšsēdētājas I.Ūdres gaidāmo vizīti Horvātijā, kas varētu notikt nākamā gada pavasarī.

Tikšanās nobeigumā puses pārrunāja Latvijas un Horvātijas biznesa kontaktus. Kā zināms, Horvātijas premjerministra vizītes laikā notiek arī Latvijas un Horvātijas biznesa forums, kurā tiks pārrunātas ekonomisko sakaru intensificēšanas iespējas. Kā perspektīvas tika minētas tūrisms, kuģu būvēšana, kokapstrāde un tekstilindustrija.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!