• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par NATO valstu ārlietu ministru sanāksmi Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2005., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123272

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu maksājumu zonu Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

09.12.2005., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par NATO valstu ārlietu ministru sanāksmi Briselē

NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē 8. decembrī Briselē, Beļģijā, Latvija tika apsveikta ar lēmumu par nākamās galotņu sanāksmes organizēšanu Rīgā 2006. gada novembrī. Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks pateicās kolēģiem par atbalstu un doto iespēju Rīgai rīkot nozīmīgu pasākumu, vienlaikus paužot Latvijas apņēmību veikt šo nozīmīgo uzdevumu. Ārlietu ministri arī apliecināja, ka nākamās galotņu sanāksmes darba kārtībai ir jābūt gan par politisko, gan par militāro NATO pārveidi.

Sanāksmes laikā alianses valstu pārstāvji apmainījās viedokļiem par NATO operāciju un misiju politiskajiem aspektiem. Tika uzsvērts, ka NATO ir jāturpina efektīva iesaiste Afganistānā, līdz ar to ministri apstiprināja Afganistānas operācijas plānu, kas paver ceļu turpmākai NATO Stabilizācijas spēku (ISAF) iesaistes paplašināšanai šajā valstī. Saskaņā ar Afganistānas prezidenta pausto ierosinājumu tika nolemts sākt izstrādāt NATO – Afganistānas sadarbības programmu. Ministri arī apliecināja, ka turpinās atbalstīt apmācības misiju Irākā, kā arī Āfrikas Savienības miera uzturēšanas misiju Darfūrā, Sudānā.

Attiecībā uz Kosovu alianses ārlietu resoru vadītāji apstiprināja NATO apņemšanos turpināt garantēt drošību reģionā, kā arī izteica atbalstu ANO vadītajam sarunu procesam par Kosovas statusu.

Pārrunājot NATO iesaisti Pakistānas zemestrīces un viesuļvētras “Katrīna” izraisīto humanitāro krīžu pārvarēšanā, ministri atzīmēja NATO spēju piedāvāt palīdzību arī humanitārajām misijām.

Sanāksmes laikā ārlietu ministram A.Pabrikam notika arī divpusējā tikšanās ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu.

Sarunā Artis Pabriks aicināja Krievijas pusi paātrināt darbu pie līgumprojekta par Starpvaldību komisiju un pie līgumprojekta par ekonomisko sadarbību. Sergejs Lavrovs apliecināja Krievijas puses ieinteresētību šo līgumu noslēgšanā.

A.Pabriks kā pozitīvu rezultātu abu valstu sadarbībā minēja panākto vienošanos par Latvijas konsulāta atvēršanu Kaļiņingradā. Jāatgādina, ka iepriekš tika noraidīti desmit Latvijas priekšlikumi par ēkām Kaļiņingradā, kur izvietot konsulātu, un Artis Pabriks par šo jautājumu uzrunāja Krievijas kolēģi Eiropas Savienības (ES) un Krievijas ārlietu ministru sanāksmē Ņujorkā šī gada septembrī.

Ārlietu ministru tikšanās laikā tika runāts arī par Latvijas un Krievijas robežlīguma jautājumu. Puses vienojās, ka pašreizējā situācija, kas izveidojusies saistībā ar šo līgumu, netraucē attīstīt sadarbību citās jomās.

Sarunā, kas notika konstruktīvā gaisotnē, pārrunātas divpusējo attiecību aktualitātes, kā arī sadarbība starp ES un Krieviju, kā arī NATO un Krieviju. Ministri bija vienisprātis, ka ir svarīgi uzturēt dialogu, lai panāktu progresu valstu attiecībās.

Puses pārrunāja arī janvārī plānotās abu valstu ārlietu ministriju konsultācijas.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!