• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierosmēm publiskajam iepirkumam aizsardzības vajadzībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2005., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123433

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kopējās zivsaimniecības politikas vienkāršošanu

Vēl šajā numurā

13.12.2005., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierosmēm publiskajam iepirkumam aizsardzības vajadzībām

Eiropas Komisija (EK) ir ieskicējusi savus priekšlikumus nākotnes ierosmēm, kam jāuzlabo pārrobežu konkurence publiskajā iepirkumā aizsardzības vajadzībām. 2006.gadā Eiropas Komisija pieņems Skaidrojošo paziņojumu, kurā tiks paskaidrots, kādos gadījumos dalībvalstis var atkāpties no Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem par konkurenci iepirkuma jomā attiecībā uz piegādēm, būvdarbiem un pakalpojumiem, kas domāti konkrēti militārām vajadzībām un ir ļoti svarīgi drošības interesēs. Līdztekus tam sāksies priekšdarbi, izstrādājot direktīvu, kas varētu koordinēt iepirkumu aizsardzības vajadzībām gadījumos, kad nav piemērojams izņēmums saskaņā ar EK dibināšanas līguma 296.pantu vai kad dalībvalsts nevēlas izmantot tā dotās priekšrocības. Šo ierosmju pamatā ir apspriešanas rezultāti — tā tika sākta 2004.gada septembrī ar Zaļo grāmatu par to, kā padarīt atklātāku un lietderīgāku publisko iepirkumu aizsardzības vajadzībām atbilstīgi šās nozares specifikai (sk. IP/04/1133). Tajās ievērots Eiropas Parlamenta (EP) nesen izdotais atbalstošais atzinums (sk. Virmelinga ziņojumu).

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Reakcija uz apspriešanas rezultātiem ir skaidra. Kategoriski nepieciešams rīkoties, lai precizētu un uzlabotu ES tiesību aktus ar aizsardzību saistīto iepirkumu jomā. Tagad mums jāspiež akseleratora pedālis. Spēles likme ir Eiropas aizsardzības rūpniecības nākotne. Lai gūtu reālus sasniegumus, mums noteikti ir vajadzīgs kas vairāk par rīcības kodeksu un skaidrojošu paziņojumu.”

Iecerētās ierosmes

Gaidot iespējamās direktīvas ietekmes plaša novērtējuma rezultātus, Eiropas Komisija 2006.gadā pieņems Skaidrojošu paziņojumu par 296.panta piemērošanu. Tas būs neleģislatīvs dokuments, kas mazinās tiesību normu kļūdainas interpretācijas briesmas, un tā nodrošinās esošo tiesību aktu labāku piemērošanu dalībvalstīs. Tajā tiks atgādināts par principiem, kas regulē izņēmuma izmantošanu Eiropas Kopienu tiesas judikatūras gaismā, un izskaidroti kritēriji, uz kuru pamata dalībvalstīm jāpierāda, ka ir izpildīti izņēmuma piemērošanas nosacījumi.

Tomēr diezin vai ar šo paziņojumu pietiks, lai pārvarētu pašlaik spēkā esošās direktīvas par publisko iepirkumu trūkumus, kas saistīti ar specifiskajiem iepirkumiem aizsardzības vajadzībām. Tādēļ tagad tiks stingri pieprasīta konkrētas direktīvas izstrādāšana. Saskaņā ar reglamentācijas uzlabošanas principu katru direktīvas priekšlikumu pavadīs ietekmes novērtējums, kurā būs analizētas iespējamās izmaksas un ieguvumi.

Apspriešanas rezultāti

Zaļās grāmatas apspriešanā Eiropas Komisija saņēma 40 atbildes: no Kopienas iestādēm (Eiropas Parlamenta), rūpniekiem un 16 dalībvalstīm. Visi atsauksmju autori atzinīgi izteicās par Zaļo grāmatu un atbalstīja EK mērķi pārvarēt tirgus saskaldītību un palielināt Eiropas iekšējo konkurenci ar piemērotiem noteikumiem par iepirkumu aizsardzības vajadzībām.

Eiropas aizsardzības materiālu tirgus (EDEM)

EDEM izveide kļūst vēl svarīgāka, ņemot vērā Eiropas drošības un aizsardzības politikas attīstību un Eiropas Aizsardzības aģentūras (EDA) radīšanu. EDA darbs un Eiropas Komisijas ierosme skar divus dažādus aizsardzības tirgus segmentus. Abas ierosmes viena otru papildina, un EK un EDA cieši sadarbojas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!