• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rekomendācijām emigrācijas plūsmas mazināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2005., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par studentiem, kuri dosies uz Eiropas Parlamentu Briselē

Vēl šajā numurā

14.12.2005., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rekomendācijām emigrācijas plūsmas mazināšanai

No 14. līdz 18.decembrim Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dibinātās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) pētnieki dosies uz Īriju, lai veiktu kvalitatīvo pētījumu par Latvijas iedzīvotāju emigrāciju, noskaidrotu galvenos iemeslus un motivāciju. Projekta uzdevums ir apzināt faktisko situāciju, veikt analīzi un sniegt ieteikumus politikas veidotājiem un valdībai emigrācijas plūsmas mazināšanai un Latvijas iedzīvotāju motivēšanai atgriezties dzimtenē.

Līdz šim ir veikti kvantitatīvi un teorētiski pētījumi par Latvijas iedzīvotāju emigrāciju, lielu devumu situācijas apzināšanā snieguši arī masu mediji. Veicot pētījumu Īrijā, SAK papildinās esošo pētījumu un datu klāstu ar trūkstošajiem kvalitatīvajiem datiem, kas ļaus izdarīt jau daudz plašākus un konkrētākus secinājumus un sniegt ieteikumus.

Tiek izšķirtas četras pakāpes, kā ieceļotāji kļūst par pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Tās ir: īslaicīga imigrācija, uzturēšanās pagarinājums, ģimenes apvienošanās un pastāvīga palikšana uz dzīvi, kas var ietvert pilsonības iegūšanu vai politisko izslēgšanu, kā arī sociālekonomisko marginalizēšanu. SAK pētnieki noskaidros Latvijas iedzīvotāju iesakņošanās pakāpi Īrijā, jaunās hierarhijas kopienā (kā cilvēki palīdz cits citam darba, dzīvesvietas meklējumos, birokrātijas pārvarēšanā), kā arī Latvijas imigrantu sociālo un ekonomisko industriju – juridiskā palīdzība, medicīnas pakalpojumi, veikali, kafejnīcas, atpūtas vietas, skolas u.c. Tiks pētīts, kādās ekonomiskajās industrijās koncentrējas imigranti no Latvijas un kāda ir darbaspēka segmentācija.

SAK pētījuma laikā tiks veiktas dziļās intervijas ar Latvijas iedzīvotājiem Īrijā, darba devējiem Īrijā un vietējo Īrijas darbaspēku, ar Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēc darba Īrijā atgriezušies dzimtenē un Latvijas rekrutēšanas uzņēmumiem. Eksperti intervēs arī politikas veidotājus un ierēdņus Īrijā un Latvijā.

Visbeidzot būs ziņojums par esošo situāciju, analīzes rezultātā tapuši secinājumi un ieteikumi politikas veidotājiem situācijas uzlabošanai. Tie aptvers dažādas jomas un būs orientēti uz problēmas analīzi plašā kontekstā.

Uz Īriju dosies SAK Demogrāfisko pētījumu grupas un Jauno zinātnieku foruma dalībnieki Ivars Indāns un Aija Lulle, kā arī SAK pētnieces Marika Laizāne-Jurkāne un Liene Znotiņa.

SAK pētījums par Latvijas iedzīvotāju emigrāciju uz Īriju ir turpinājums jau vairākiem SAK īstenotiem projektiem. 2005.gadā prof. Pētera Zvidriņa vadītā SAK Demogrāfisko pētījumu grupa īstenoja projektu par demogrāfiju un depopulāciju Latvijā. Tas aptver pētījumus par galvenajiem depopulācijas, migrācijas un darbaspēka kustības cēloņiem un ietekmējošiem faktoriem, sniegti secinājumi un rekomendācijas. Ir raksturota pašreizējā valsts demogrāfiskā situācija un ieskicēta tās attīstība tuvākajā un vidēji tālā perspektīvā. Grupas 2005.gadā veiktais apjomīgais pētījums ir apkopots SAK Zinātnisko rakstu krājumā “Demogrāfiskā situācija šodien un rīt”. 2005.gadā tika īstenots arī projekts “Dzīves kvalitāte Latvijā”, kā arī SAK piedalījās jaunākā Tautas attīstības pārskata veidošanā, kas tika prezentēts 13.decembrī. Arī šie projekti aptver jomas, kas saistītas ar iedzīvotāju migrāciju – cilvēku dzīves kvalitāti Latvijā, rīcības modeļus tās uzlabošanai, rīcībspēju reģionos u.c. SAK veiktais kvalitatīvais pētījums Īrijā dos iespēju padziļinātāk un plašāk turpināt šīs problēmas iemeslu, seku un risināšanas iespēju analīzi.

Demogrāfiskās situācijas temats šoruden kļuvis īpaši aktuāls gan Latvijā, gan Eiropā. Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju dodas peļņā uz ārvalstīm, un viens no iecienītākajiem galamērķiem ir Īrija. Latvijas darbaspēka migrācija rada gan demogrāfiskus un sociālus, gan ekonomiskus draudus, un liek uzdot jautājumus par iedzīvotāju dzīves kvalitāti Latvijā un nepieciešamajiem soļiem situācijas uzlabošanai.

Par Stratēģiskās analīzes komisiju

Stratēģiskās analīzes komisija tika izveidota 2004.gada 2.aprīlī pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iniciatīvas, parakstot kopīgu rīkojumu ar Ministru prezidentu Induli Emsi. Komisijas dibināšanas mērķis ir ar starpdisciplināriem, uz nākotni vērstiem pētījumiem veidot ilglaicīgu skatījumu uz Latvijas valsts un sabiedrības attīstību mūsdienu starptautisko procesu kontekstā.

Stratēģiskās analīzes komisijas galvenais uzdevums ir konsolidēt Latvijas zinātnisko potenciālu valsts stratēģiskās attīstības un interešu labā, veicot pētījumus par Latvijas kā pilntiesīgas Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts iespējām un vietu pasaules attīstības procesos un veicinot kvalitatīvu dialogu ar likumdevējvaru, izpildvaru un sabiedrību kopumā par valsts attīstību un demokrātijas stiprināšanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!